sinus Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Podarowałem sobie tego BlueBoxa, jak się dowiedziałem, że mój wujek (trochę dalszy, ale jest rodzina :wink:) ma frezarke, WIELKĄ! Więc postanowiłem zrobić blok na CPU samemu. W związku z tym mam pytanie, czy projektując blok do oleju transformatorowego musze <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pod uwagę lepkość i gęstość cieczy? to znaczy, czy wszystkie tunele, kanaliki, radiatorki jak w nukleonie muszą być większe, żeby olej miał swobodny przepływ, czy nie muszą :?: Druga sprawa, lepiej podpiąć te bloki wężami 12/16 czy 16/22 :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Może ktoś zarzuciłby jakiś projekt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 zes sie uczepil chlodzenia olejem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tHuNaR Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Wlasnie, jak masz dostep do frezarki to sobie zrob projekt jakiegos ciekawego bloczku (typu WW itp), bedziesz mial ladnie, wydajnie (jak sie postarasz:P) i zero zabawy z ta lepka ciecza. Oszczedzisz sobie duzo klopotu, ale to tylko tak mi sie nasunelo ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Z tym olejem to już postanowione, a nawet jak się okaże, że jest niedopuszczalnie słaba wydajność to będę miał super solidny układ do WC :-) Ale nie chodziło mi o komentarz, tylko o radę w sprawie projektowania bloczku i średnicy węży ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tHuNaR Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Weze to pewnie powinines miec conajmniej 15mm wew., a jak koniecznie chcesz znalezc jakis bloczek to zobacz na http://procooling.com tam na forum sa zdjecia i komentarze + Overclockers Forums - Waterblock Gallery. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 myślałem dokładnie o takim, tylko, że z miedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 A może taki: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Jezu facet cos sie tak kurde uparl na ten olej? Po cholere olejem. Wody sie boisz? Mnie wcale maly wypadek nie zniechecil. W wakacje bedzie WC - Xtreme :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 a co wyście się tak uparli żeby mnie zniechęcić do tego oleju :( Musze to sprawdzić żeby wiedzieć :wink: A poza tym czekam na opinie na temat bloku :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Acha! jeszcze jedna rzecz: jaka będzie róznica w temperaturach przy zastosowaniu aluminium zamiast miedzi do budowy bloczku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 wedug mnie te 1 bedzie ok bo ten drugi to jest za niski jak dla oleju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Jak facet sie uparl , to niech zrobi sobie OC ;] A noz mu sie uda ? :roll: Generalnie im wiekszy przekroj przewodow 16/22 albo > to mniejsze opory dla pompy .. w rozsadnej granicy znaczy sie . Ten pierwszy blok ma szanse , ale ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 to znaczy węże będą 16/22 bo takie akurat pasują do wylotu 802. Ten drugi bloczek do dałem oczywiście dla jaj :lol: No a jak z aluminium vs. miedz :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 ponoc alu ma 2x mniejsze przewodnictwo od meidzi ale zalezy jaka konstrukcja , przy dobrej konstrukcji bloku roznica nie powinna byc taka duza a obrobka alu jest o wiele prostsza niz miedzi , wybor materialu nalezy do ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 ponoc alu ma 2x mniejsze przewodnictwo od meidzi ale zalezy jaka konstrukcja , przy dobrej konstrukcji bloku roznica nie powinna byc taka duza a obrobka alu jest o wiele prostsza niz miedzi , wybor materialu nalezy do ciebie. Roznica zawsze bedzie taka sama, nie zmienisz wlasciwosci metali :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 To znaczy jaka będzie różnica w stopnich celsiusza, oczywiście tak na oko :wink: więcej niż 3-4 stopnie :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 ponoc alu ma 2x mniejsze przewodnictwo od meidzi ale zalezy jaka konstrukcja , przy dobrej konstrukcji bloku roznica nie powinna byc taka duza a obrobka alu jest o wiele prostsza niz miedzi , wybor materialu nalezy do ciebie. Roznica zawsze bedzie taka sama, nie zmienisz wlasciwosci metali :) reed ale chodzilo mi o to ze jezeli np zrobisz bloczek mk4 z alu to wydajnoscia przewyzszy pusty w srodku bloczek z meidzi czy inne , chodzi o konstrukcje i do czego porownojesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 dobre wytlumaczenie p3dzior, on ma racje reed;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 dobre wytlumaczenie p3dzior, on ma racje reed;) Hehe ......... wiem ze ma racje, ale ja tez, tylko obydwaj pisalismy o innych wlasciwosciach. Nie sqmaliscie obydwaj :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...