Skocz do zawartości
sinus

projekt bloku do OC (olej cooling:-)

Rekomendowane odpowiedzi

Podarowałem sobie tego BlueBoxa, jak się dowiedziałem, że mój wujek (trochę dalszy, ale jest rodzina :wink:) ma frezarke, WIELKĄ!

Więc postanowiłem zrobić blok na CPU samemu.

W związku z tym mam pytanie, czy projektując blok do oleju transformatorowego musze <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pod uwagę lepkość i gęstość cieczy? to znaczy, czy wszystkie tunele, kanaliki, radiatorki jak w nukleonie muszą być większe, żeby olej miał swobodny przepływ, czy nie muszą :?:

Druga sprawa, lepiej podpiąć te bloki wężami 12/16 czy 16/22 :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie, jak masz dostep do frezarki to sobie zrob projekt jakiegos ciekawego bloczku (typu WW itp), bedziesz mial ladnie, wydajnie (jak sie postarasz:P) i zero zabawy z ta lepka ciecza. Oszczedzisz sobie duzo klopotu, ale to tylko tak mi sie nasunelo ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym olejem to już postanowione, a nawet jak się okaże, że jest niedopuszczalnie słaba wydajność to będę miał super solidny układ do WC :-)

Ale nie chodziło mi o komentarz, tylko o radę w sprawie projektowania bloczku i średnicy węży ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponoc alu ma 2x mniejsze przewodnictwo od meidzi ale zalezy jaka konstrukcja , przy dobrej konstrukcji bloku roznica nie powinna byc taka duza a obrobka alu jest o wiele prostsza niz miedzi , wybor materialu nalezy do ciebie.

Roznica zawsze bedzie taka sama, nie zmienisz wlasciwosci metali :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponoc alu ma 2x mniejsze przewodnictwo od meidzi ale zalezy jaka konstrukcja , przy dobrej konstrukcji bloku roznica nie powinna byc taka duza a obrobka alu jest o wiele prostsza niz miedzi , wybor materialu nalezy do ciebie.

Roznica zawsze bedzie taka sama, nie zmienisz wlasciwosci metali :)

reed ale chodzilo mi o to ze jezeli np zrobisz bloczek mk4 z alu to wydajnoscia przewyzszy pusty w srodku bloczek z meidzi czy inne , chodzi o konstrukcje i do czego porownojesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi