Skocz do zawartości
kroma

Router Intellinet I Wifi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam router Intellinet ADSL2+,ANNEX B 523950. I mam problem z siecią wifi , ustawiłem w routerze wszystko tak jak pisało w instrukcji.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

ale niestety komputer w pokoju obok nie widzi mojej sieci Wifi , ale inne widzi. Nie mam pojęcia co może być nie tak. Na moim routerze miga cały czas wlan , czyli router działa poprawnie , karta też widzi inne sieci z bloku czyli też działa poprawnie , ale mojej sieci nie widzi w ogóle.Wie ktoś co jest nie tak ?

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Podstawowe pytanie, czy inne komputery widzą tego AP?

2. Spróbuj wyłączyć szyfrowanie.

3. Zmień ustawienie jednej anteny, z pionowego na poziome.

4. Może inne sieci zakłócają twój sygnał. Zmień kanał.

5. Uszkodzony AP?

Edytowane przez szpachla2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. Nie do końca rozumiem o co chodzi.

Antena ma polaryzacje, które muszą sie zgadzać. To płaszczyzna w jakiej rozchodzi sie fala. Pionowa i pozioma.

Prawdopodobny powód: brak zasięgu w drugim pokoju lub błędna/uszkodzona konfiguracja drugiego komputera...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przenieś kompa 2 metry od AP i sprawdź.

Jak dalej nie będzie widział to znaczy że coś z ustawieniami nie tak.

Jak będzie widział to znaczy że nie masz zasięgu w drugim pokoju, czyli albo musisz zmienić położenie AP, albo zmienić antenę.

Spróbuj ustawić antene w poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sytuacja teraz wygląda tak że zauważył moja sieć po restarcie routera i ustawieniu na nowo , ale po 2 sekundach zgubił zasięg i znowu jej niewidzi.

P.S.

A jeszcze mam takie pytanko odnośnie QoS , mianowicie Dołączona grafika

czy dałoby się tak to ustawić , że gdy są włączone 2 komputery to ten , który łączy się przez WiFi mógł wykorzystać maksymalnie 25% łącza zamiast całego , tak żeby nie było pól na pół tylko pierwszy ile chce , a drugi maks 25% , czy coś w tym stylu. Jest taka możliwość ?

Edytowane przez kroma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi