Skocz do zawartości
Markus1

Phenom Ii X4 940 Be Podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

No już mogę powiedzieć, że mam go w budzie. :-)

Powiedzcie mi zatem teraz czy wystarczy tylko mnożnikiem podjechać trochę w górę i tyle?

Czy muszę wyłączyć CnQ?

Edytowane przez Markus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedziałem, że to takie proste (wersja BE)

Na początku wyłączyłem CnQ oraz podjechałem mnożnikiem x17.

Poszło od kopa właśnie skończyłem sprawdzać super PI. Wszystkie testy zaliczone.

Napięcia na razie nie ruszałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, skoro krecicie to ja tez pobrobuje. Dam znac.

Na mnozniku 17 ruszyl bez problemu, Windows 7 sie zaladowal. Nie testowalem, porpacowalem troszke, rdzenie obciazone 100% (boinc) temp. proca 44-46*.

Na 18 wywalil sie przy ladowaniu Windy. Po podniesieniu napiecia o 0.025V windows wstal ale wywalil sie juz po zaladowaniu. Generalnie musze kupic jakis wiatrak do budy bo na tym boxowym nie chce za bardzo z napieciem kombinowac. Z FSB nie probowalem.

Sa jakies konkretne serie ktore sie kreca ze ho ho?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamowilem wlasnie dwa wiatraki 120mm do budy to bedzie chlodniej. Temperature w ryzach trzyma mi DFI Smart Guardian. A co do FSB to sorki, przyzwyczajenie z dawnych lat. Czy dla AM2+ ustawia sie gdzies dzielnik dla RAMu? Pytam bo nie znalazlem nigdzie w BIOSie opcji dzielnika a wolalbym krecic przez HTT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, nic nie kumam, musze to na spokojnie przesledzic. Czyli w phenomach jest inaczej niz w A64 na s 939? Tam to bylo dosc proste, podnosiles FSB (czy tez HTT) a jak pamiatki nie dawaly rady to im sie zmienialo dzielnik zeby nie szly rowno z magistrala tylko wolniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wiadomo mnoznik podkreca tylko zegar proca (choc po artykule z pamieciami to nie mam pewnosci). Generalnie podkrecanie przez FSB czy HTT daje przyrost wydajnosci calej szynie danych co jest lepsze. A co do BE to nie bylo innej opcji :D mozna kupic tylko BE w tej chwili chyba ze sie myle, niewazne. Musze nadrobic zaleglosci z podkrecania, przydalby sie jakis poradnik do tego zagadnienia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sry ze wyciagam temat ale akurat mam sprawe zwiazana z OC tego procka.

Zrobilem OC do 3.6GHz przy napieciu 1.5, planuje krecic go bardziej...posiada ktos wiedze lub sam takowego procka ma ile max. mozna wyciagnac?

dodam tylko ze mam chlodzenie freezer 64 Pro+ AS5

cpu:

phenom II 940 BE

AsRock A780GXH/128M /AMD 780G/

Corsair 450W

Edytowane przez sonic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi