Skocz do zawartości
barteq50

Amd Athlon X2 7750 Be

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

niedlugo szykuje sie do zakupu athlona 7750 be. wiem, ze wersja black edition ma odblokowany mnoznik dzieki czemu podobno podkrecanie ma byc banalne, i z 2,7 ghz mam z dziecinna latwoscia wyciagnac 3,3 ghz (widzialem 3,5 ale to chyba za gleboka woda). bardzo zalezy mi na tych 3,3 ghz, wiec mam pytanie - JAK SIE PODKRECA PROCESOR??? nigdy w zyciu tego nie robilem, i nie mam pojecia jak to sie robi. wiem tylko, ze nie stac mnie na chlodzenie, myslalem o jakims programie lub w biosie. prosilbym o wytlumacznie jak dla idioty, poniewaz w tej dziedzinie komputera tak wlasnie sie czuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No są problemy często z 3.3. bez problemu wyciągnąłem 3.2, ale z 3.3 nie daje rady.

Czy któryś z posiadaczy 3.3 GHz na swoim 7750 mógłby zamieścić ustawienia jakie pozmieniał w biosie.

Ja dużo już kombinowałem z napięciami CPU i NB, ale stabilne 3.22GHz mam przy mnożniku 14x230.

Jednemu udało się wycisnąć 3.6, ale nie pokazał screenów z testu stabilności.

Mam płytę GIGABYTE GA-MA770-UD3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi śmiga na razie na mnożniku 16,5x200 i 0.025V stabilnie. W Sigu mam inaczej, ale to przez to że wczoraj dopiero po uciążliwych katowaniach sypnęło się. Niestety gdy lece z szyną w górę, np. 240MHz i ustawiam dzielnik pamięci na 3.33 nie wstaje, ale na dzielniku 4 gdy pamięci lecą 960MHz wszystko idzie, przechodzi SuperPI i Everest Stres Test, niestety sypie się w grach. Do woltowanie proca nawet o 0.1V nic nie daje. Max szyna poszła mi 245 <_< oczywiscie przy dzielniku 4. Bios na mobo to F3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi śmiga na razie na mnożniku 16,5x200 i 0.025V stabilnie. W Sigu mam inaczej, ale to przez to że wczoraj dopiero po uciążliwych katowaniach sypnęło się. Niestety gdy lece z szyną w górę, np. 240MHz i ustawiam dzielnik pamięci na 3.33 nie wstaje, ale na dzielniku 4 gdy pamięci lecą 960MHz wszystko idzie, przechodzi SuperPI i Everest Stres Test, niestety sypie się w grach. Do woltowanie proca nawet o 0.1V nic nie daje. Max szyna poszła mi 245 <_< oczywiscie przy dzielniku 4. Bios na mobo to F3.

Czyli podnosiłeś tylko napięcie na procek o 0.025v tak? Nie kombinowałeś z napięciami NB?

Dziś popróbuje jak wrócę z roboty. Ewentualnie cofnę BIOS z F5 do F3.

Aha, te 200 to miałeś ustawione jako "manual" czy z automatu? Niby nic nie znacząca róznica, ale lepiej dopytać.

A czasem nie masz biosu F2?

TUTAJ

MA770-UD3

są tylko F2, F4 i F5

Edytowane przez dariusz666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na razie tylko mam na procu dźwignięte o tą wartość, próbowałem wszystkie możliwe opcje do woltować o 0.025 ale nic to mi nie dawało, tak sama stabilność, czyli żadna <_<. Szynę próbowałem z automatu i manuala i tak samo wszystko działało.

Może coś w niedziele się pobawię dopiero.

Moim zdaniem jakąś padake mam, jak kupowałem w sklepie proline to wydali mi z zerwaną plombą i zauważyłem dopiero w domu. Proc musiał już swoje przepracować bo pasta była zaschnięta na bokach czapy proca, zresztą była też opalcowana, jeszcze zaśpiewali mi 1zł za reklamówke hehe jak w jakimś warzywniaku , kij tam z kasą, ale musiałbym się wrócić do kasy dostać paragon i dopiero by mi wydali reklamówke. Zawiodłem się poważnie na tym sklepie, ale niestety nic nie mogę wskurać, pozostaje mi być uważniejszym następnym razem... :mur: :angry: :angry:

Samego mnie zdziwiło właśnie że na stronce gigabyte nie ma mojej wersji biosu. Ale jestem pewien że mam F3.

Sam mam dylemat czy ładować nowszy :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze niby czemu padake?,te proce sa poprostu padaczne do oc.Ja mam juz drugiego,mialem brac i trzeciego,ale dalem sobie spokoj.Zapodaj orthos na 9p conajmniej 1h a daje sobie glowe uciac,ze na 3,2 zacznie ci sie sypac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to kiedy tniemy tą głowe? :D Widocznie masz pecha i tyle, a czemu padake to jak umisz czytać całość i ze zrozumieniem, potrafisz kojarzyć fakty to sie dowiesz ;). Wiem pewnie screena chcesz, będzie albo po południu albo za pare godzin, bo już późno ;p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to Twoj jest jednym na 10 w miare dobrze sie krecacym,o ile mozna to tak nazwac.Wiekszosc tych procow konczy sie na 3,0-3,2.Ja u siebie napiecia nie musze w ogole ruszac do 3ghz,a pozwyzej tej wartosci zaczynaja sie schody.Wstaje i na 3,3Ghz,ale przy napieciu,ktorego ja nie akceptuje.Karmilem go i 1,55V to powyzej 3,3 nie ma mowy zeby smigal,sciana i koniec.

Edytowane przez grzeg255

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi