bartolini Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Poszukuje prostego schematu irdy podlaczanej do plyty, moze ktos z Was skladal cos takiego i wie gdzie lezy sprawdzony schemat? Acha no i jaki koszt w sumie za czesci w przyblizeniu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 tutaj tutaj lepsze w wersji tylko do odbierania podczerwieni to pare groszy w wersji standart sam modól odbiornika ok 45 zl + pare groszy za elementy RC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolini Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 wlasnie o to mi chodzilo :D wszystko dokladnie opisane, na co nalezy uwazac, zeby nie uszkodzic np. scalaka itd. WIELKIE DZIEKI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 www.twojekabelki.prv.pl ten uklad ktory jest tam w schemacie kosztuje 16zl - wiem bo sam kupowalem :P - teraz sprobuj bo zrobilem literowke :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolini Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Cytat www.twojekableki.prv.pl ten uklad ktory jest tam w schemacie kosztuje 16zl - wiem bo sam kupowalem :P ten link nie dziala :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 na allegro jest za 14zl ( bez grosza ) + przesylka 5 zl....... razem z softem.... wpiszcie na allegro w szukaj podczerwień i tyle...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Cytat na allegro jest za 14zl ( bez grosza ) + przesylka 5 zl....... razem z softem.... wpiszcie na allegro w szukaj podczerwień i tyle...... Masz na mysli takie gowno na port COM. Nadaje sie tylko do odbierania podczerwieni. Nikt jeszcze nic za darmo na allegro nie rozdawal...chyba ze fake. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Poprawilem link - wejdz tam w pc pilot - tam masz opisany modul odbiorczy - koszt elementow nie przekroczy 10zl - w srodku tego artykulu masz linku do interface'u IrDA :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 A tu coś ode mnie: http://www.lechu.ath.cx/pub/irda Sprawdzone, działa poprawnie ponad pół roku. Całość po zmontowaniu (na pająka oczywiście, ale bardzo solidnie) i obciągnięciu koszulką temokurczliwą ma wymiary 13x15x5mm :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolini Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Wielkie dzieki za odpowiedzi. Tylko teraz mam dylemat nie wiem z ktorego schematu skorzystac. Generalnie bedzie wspolpracowala z nokia7650. Z ktorego schematu skorzystac?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Wykonałem taki poglądowy schemat mający ułatwić własnoręcznie zrobienie interfejsu IrDA: Opiszę pokrótce, jak zmontować interfejs "na pająka". Rozpoczynamy od delikatnego przegięcia wszystkich wyprowadzeń układu TFDS4500 "do tyłu", aby były ułożone równolegle obok siebie jak na w/w rysunku. Następnie usuwamy (wyłamujemy lub odcinamy) zbędne wyprowadzenia 1 i 6 oraz skrajne wyprowadzenia mocujące. Wyprowadzenie 5 przeginamy w kierunku 4 aby się z nim stykało. Teraz należy kolejno przylutować elementy bierne (rezystory i kondensatory) starając się aby ich wyprowadzenia były jak najkrótsze. Należy uważać, aby niepotrzebnie nie wyginać wyprowadzeń układu scalonego, gdyż są one dosyć kruche. Wszystkie połączenia należy wykonać solidnie ograniczająć do minimum czas podgrzewania lutownicą nóżek układu scalonego TFDS4500. Gdy "pająk" będzie gotowy, należy przylutować do niego 4-żyłowy kabelek, ja do tego celu użyłem kableka od starej myszki. Do drugiej strony kableka trzeba przylutować złącze do płyty głównej, które trzeba będzie odciąć z dłuższej listwy 1-rzędowej. Listwy takie bez problemów można kupić w sklepach elektronicznych. Rozkład wyprowadzeń złącza na płycie głównej należy sprawdzić w instrukcji od płyty. Przed pierwszym podłączeniem interfejsu (oczywiście przy wyłączonym komputerze) należy kilkakrotnie upewnić się, że wszystko jest polutowane prawidłowo. W BIOS-ie należy uaktywnić interfejs IrDA. Po załadowaniu systemu należy sprawdzić, czy komputer wykrywa np. telefon komórkowy. Jeśli wszystko jest OK, należy "pajączka" obciągnąć koszulką termokurczliwą i w ten sposób zabezpieczyć go przez przypadkowym zwarciem. Jak pisałem wcześniej, wykonany w ten sposób interfejs cały czas pracuje prawidłowo, służąc mi na codzień do komunikacji z telefonem Nokia 6310i. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 hmm sam chcialem sobie zrobic mam identyczny schemat ale niestety ten scalak ohilipsa jest u nas w egy niedostepny i drogi - sciagnalem z allegro za 32 zl z przesylka 37 i dziala ;) z moim t300 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Cytat hmm sam chcialem sobie zrobic mam identyczny schemat ale niestety ten scalak ohilipsa jest u nas w egy niedostepny i drogi - sciagnalem z allegro za 32 zl z przesylka 37 i dziala ;) z moim t300 TFDS4500 jest produkowany przez firmę Vishay/Telefunken. W Łodzi kupowałem je po 15,90zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolini Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Dzieki za pomoc. W niedziele pokupuje czesci i bede skladal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Moja IrDA o której pisałem wcześniej wygląda tak: Rzeczywiste wymiary: 13x15x5mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...