Skocz do zawartości
bartolini

IRDA schemat

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

na allegro jest za 14zl ( bez grosza ) + przesylka 5 zl.......

razem z softem.... wpiszcie na allegro w szukaj podczerwień i tyle......

Masz na mysli takie gowno na port COM.

Nadaje sie tylko do odbierania podczerwieni.

Nikt jeszcze nic za darmo na allegro nie rozdawal...chyba ze fake.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykonałem taki poglądowy schemat mający ułatwić własnoręcznie zrobienie interfejsu IrDA:

Dołączona grafika

Opiszę pokrótce, jak zmontować interfejs "na pająka". Rozpoczynamy od delikatnego przegięcia wszystkich wyprowadzeń układu TFDS4500 "do tyłu", aby były ułożone równolegle obok siebie jak na w/w rysunku. Następnie usuwamy (wyłamujemy lub odcinamy) zbędne wyprowadzenia 1 i 6 oraz skrajne wyprowadzenia mocujące. Wyprowadzenie 5 przeginamy w kierunku 4 aby się z nim stykało. Teraz należy kolejno przylutować elementy bierne (rezystory i kondensatory) starając się aby ich wyprowadzenia były jak najkrótsze. Należy uważać, aby niepotrzebnie nie wyginać wyprowadzeń układu scalonego, gdyż są one dosyć kruche. Wszystkie połączenia należy wykonać solidnie ograniczająć do minimum czas podgrzewania lutownicą nóżek układu scalonego TFDS4500. Gdy "pająk" będzie gotowy, należy przylutować do niego 4-żyłowy kabelek, ja do tego celu użyłem kableka od starej myszki. Do drugiej strony kableka trzeba przylutować złącze do płyty głównej, które trzeba będzie odciąć z dłuższej listwy 1-rzędowej. Listwy takie bez problemów można kupić w sklepach elektronicznych. Rozkład wyprowadzeń złącza na płycie głównej należy sprawdzić w instrukcji od płyty. Przed pierwszym podłączeniem interfejsu (oczywiście przy wyłączonym komputerze) należy kilkakrotnie upewnić się, że wszystko jest polutowane prawidłowo. W BIOS-ie należy uaktywnić interfejs IrDA. Po załadowaniu systemu należy sprawdzić, czy komputer wykrywa np. telefon komórkowy. Jeśli wszystko jest OK, należy "pajączka" obciągnąć koszulką termokurczliwą i w ten sposób zabezpieczyć go przez przypadkowym zwarciem.

Jak pisałem wcześniej, wykonany w ten sposób interfejs cały czas pracuje prawidłowo, służąc mi na codzień do komunikacji z telefonem Nokia 6310i.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm sam chcialem sobie zrobic mam identyczny schemat ale niestety ten scalak ohilipsa jest u nas w egy niedostepny i drogi - sciagnalem z allegro za 32 zl z przesylka 37 i dziala ;) z moim t300

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

hmm sam chcialem sobie zrobic mam identyczny schemat ale niestety ten scalak ohilipsa jest u nas w egy niedostepny i drogi - sciagnalem z allegro za 32 zl z przesylka 37 i dziala ;) z moim t300

TFDS4500 jest produkowany przez firmę Vishay/Telefunken. W Łodzi kupowałem je po 15,90zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...