bziumak Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 (edytowane) Jestem w trakcie wymiany części w kompie (sprzęt z podpisu) i chce Was prosić o poradę. Płytę i RAM już sprzedałem, procesor został, zasilacz wydaje mi się ze na razie jest ok. W tym momencie mam 380zł na płytę i RAM. Odnośnie pamięci myślę o: A-data 2x2GB http://return.com.pl/tow_szczegoly.php?tow...mp;gru_id=15,45 Goodram 2x2GB http://return.com.pl/tow_szczegoly.php?tow...mp;gru_id=15,45 Patriot 2x2GB http://sklep.vico.pl/product_info.php/cPat...ducts_id/109930 Nie wiem czy jest sens dopłacać - w sumie nie wiele do - patriotów lub a-daty ? Linki do lubelskich sklepów bo wydaje mi się, że przy tych cenach nie warto zamawiać z netu skoro sklepy mam na miejscu. Przy dużych różnicach nie mam nic przeciwko oczywiście zamawianiu w innych. Co do płyty nie mam jeszcze właściwie koncepcji. Szukam czegoś rozsądnego, pewnie jeszcze będe musiał trochę dozbierać. Proszę o jakieś propozycje co jest sensowne do zakupienie w czasach kryzysu. Grafika idzie do wymiany ale później, po wymianie płyty i ramu, będę pewnie polował na coś na allegro w okolicach 200-300zł, ale to później. Będę wdzieczny za pomoc w wyborze Edit: Co do płyt to najbardziej zastanawiam się nad Abitem IP35-E i GB-EP31-DS3L - ceny ~300zł na allegro, jest jeszcze P5QL ale to już bardziej ~400zł. Mam nadzieję, że ktoś pomoże Edytowane 21 Lutego 2009 przez bziumak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanioS Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Ram to bym wziął Goodram. A propo płytek, ta GB-EP31-DS3L to najlepsza płyta w tej cenie, gorsze chlodzenie niz w przypadku P5QL, Dobre OC. P5QL tez jest bardzo dobra, niezle chlodzenie duże możliwości OC Poczytaj podwieszony temat o płytach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 ABIT IP35-E to do max 250zł. Płytka całkiem przyjemna, chłodzenie sekcji zasilania podpowiada że tu nie ma żartów ;) P31 tylko wtedy gdy nie zamierzasz rozbudować płyty w przyszłości o RAM. Gluta na mostku trzeba wymienić bo się dość mocno grzeje. Ogólnie dobra gdy nie masz zbyt wysokich wymagań. I duża wada taka że ma wielkiego Vdropa :/ RAM weź najtańsze 2x2GB. Do OC E7xxx czy E5xxx starczą w zupełności, w przypadku E8200 mogą szybko się skończyć ale jeśli chodzi o E8400 to OC rzędu 4GHz to nie problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bziumak Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Dzięki za odpowiedzi. Wezmę Goodramy w takim razie. Co do płyty miło byłoby mieć możliwość wsadzenia 8GB. EP31 w takim razie odrzucam. Na placuje boju zostaje Abit i chyba jeszcze GB EP35-DS3L bo widziałem do 300zł na allegro. Co myślicie o takim zestawieniu ? ABIT czy GB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Jestem za Abitem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Abit ma mniejszy Vdrop i powinien wyższe FSB osiągać. Giguś ma mniej rozbudowane chłodzenie. Bierz ABITa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bziumak Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 OK, czyli rozpoczynam polowanie na Abita. Do tego 2x2GB Goodrama. W sumie powinno wujść ~450zł. Rozumiem, że w tej kasie to najrozsądniejszy wybór ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...