Skocz do zawartości
pavel54

Proc Stracil Stabilnosc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam proc chodzi caly czas tak jak mam w sigu tylko eist i c1e wlaczone jakis czas temu dlugo go testowalem zeby uzyskac stabilnosc i uzyskalem a teraz ni z tego ni z owego proc sie krzaczy po 1-10 minutach w orthosie :blink: (nie bawilem sie voltami i pllem) o co biega??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Producent zawsze podaje napięcia zalecane. Np. w przypadku Q9550 jest to 1,25-1,35 V. Jeśli ma się 1,35 V podane na CPU to oznacza, że jest to woltaż, który jest bezpieczny w pełni dla procesora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne w pełni bezpieczne napięcie to... brak napięcia.

A tak serio, to jak ustawisz 1,35V i ci się schrzani na DEFAULTOWYCH zegarach, to możesz drzeć japę, że chcesz nowego proca.

Bo na OC procka gwarancji Ci nikt nie da.

No to nie bardzo z tymi DEFAULTOWYMI zegarami. :P Chcę z 3,8 GHz min. wyciągnąć. :D Jeśli proc na 1,35 V nie wytrzyma(Zegary podniesione) to chyba mogę wystartować z gwarancją nie? W końcu jak sprawdzą na jakich taktowaniach działał, jeśli jest zepsuty? Inna sprawa jeśli podało się 1,6 V i procesor się spalił, bo to już łatwo wykryć, że miał krzesło elektryczne na mobo. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nie bardzo z tymi DEFAULTOWYMI zegarami. :P Chcę z 3,8 GHz min. wyciągnąć. :D Jeśli proc na 1,35 V nie wytrzyma(Zegary podniesione) to chyba mogę wystartować z gwarancją nie? W końcu jak sprawdzą na jakich taktowaniach działał, jeśli jest zepsuty? Inna sprawa jeśli podało się 1,6 V i procesor się spalił, bo to już łatwo wykryć, że miał krzesło elektryczne na mobo. ;)

Jeżeli będzie działał na domyślnych ustawieniach bez problemów to nie masz prawa żądać wymiany.

@down

Napisałeś "Jeśli proc na 1,35 V nie wytrzyma(Zegary podniesione) to chyba mogę wystartować z gwarancją nie?". Bzdura.

Nie masz prawa wymagać aby na napieciu ___ podkręcał sie ___. Producent zapewnia ci działanie na domyślnych ustawieniach, nie podkręconych.

Edytowane przez Rikki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Up:

Podobno mają metody na sprawdzenie, czy nie był przetaktowany i przewoltowany. Jakaś charakterystyka prądu na wyjściach, czy "cuś"...

Z drugiej strony nigdy nie słyszałem, żeby komuś cofnęli proca z powodu nie-ekstremalnego OC.

Poza tym nigdy nie widziałem procka, który by się schrzanił przy umiejętnym OC.

A to Twoje 1,6V na Q9300 to będzie widać po... spalonych stykach ;)

Dzięki za info. Wiem, że gwarancja nie uznaje wypadku przy OC, ale myślę, że jeśli po roku wysiądzie procek niekręcony znowu ekstremalnie, na chłodzeniu konwencjonalnym i maks. zalecanym przez producenta woltażu, to chyba gwarancja ma szansę zostać uznana. Oczywistym jest, że napięcie odbiegające sporo ponad bezpieczną normę będzie zabijało procesor... I tu raczej jest loteria. Na takim samym VCore, ten sam procek może walnąć po 2 tygodniach, a u drugiej osoby po 3 latach, jednak zbyt mocne przegięcie z napięciem = spalony procesor = utrata gwarancji.

Ok, dzięki, nigdy dotąd nie miałem do czynienia z wysyłaniem procków na gwarancję. Jak to się ma w praktyce? :> Nie ma bata, żeby nie wykryli, że procek był podkręcany? :D

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Czyli juz nic sie nie da zrobic :sad: wkurza mnie to ze go nie katowałem a sie krzaczy :mad: na pudełku od procesora pisze ze 1.25V max więc zbytnio nie przesadzilem tym ~1.26-1.27~

Stary , ale co ma piernik do wiatraka. 4GHz to jaie FSB? Co to jest FSB? Zbyt wysoka czestotliwosc czyli zmieniles fizyczne wlasciwosci krzemu przez co proc zdycha.

Dlatego rozwala mnie OC za wszelka cene , bo nic by mu sie na tych 3.5 , moze 3.8 nie stalo. Kolejny dowod na to , ze nie tylko napieciem i temperatura da sie proca ukatrupic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi