Skocz do zawartości
oSiK

Zestaw Od Zera... Pudło Pod Dźwięk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

Jako że nie raz pomogliście mi złożyć/wybrać ciekawą machinę, zwracam się do was jako zdesperowany brakiem wsparcia xp przez hp użytkownik laptopa - ale nie w tym rzecz.

Jako że trochę funduszy niebawem się zjawi (powiedzmy około 1500 - 1700 złotych), chciałbym złożyć pudło w oparciu o wasze sugestie.

To wszystko tak szybko idzie do przodu, że człowiek ma większy mętlik po czytaniu kilku wątków niż miał ;)

Do czego ów sprzęt ma być przeznaczony?

Przede wszystkim ma pełnić funkcje kompa który włączony o 12, będzie chodził po 10h dziennie.

Po drugie - chciałbym, aby owa machina była zdolna do nagrywania dźwięku - gitara elektryczna, ew mikrofony, więc chyba jakaś "lepsiejsza" karta dźwiękowa.

Grać, to w jakieś podrzędne mmo, czy sentymentalne "andergrandy" - byle by odpaliło to, co na rynku już jest.

Z tego co pamiętam to mój zestaw który poszedł na handel ostatnimi czasy, opierał sie o cos takiego

GIGABYTE GA-P35-DS3L, E2180 2.0GHz/1M, PALIT GF7600 GT 256MB/ddr3 128bit

Goodram 1GB DDR2 800Mhz, Hdd Segate 160GB SATA2 i wszystko w Sharkoon Eco Revenge siedziało.

Było to hohoho czasu temu, kiedy to żyłem w przeświadczeniu że laptop mi wystarczy...

Uprzedzę - hp dv6840ew, i dzięki niemu przekonałem się że platforma AMD jest równie dobra ;)

Edytowane przez oSiK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200 - 315 zł

Płyta Główna : Asus P5QL Pro - 360 zł

RAM : GoodRam 2GB 800MHZ - 105 zł

Karta Graficzna : Asus Radeon HD4830 512MB - 479 zł

Zasilacz: Modecom MC-350ATX 2.0 - 115 zł

HDD : Seagate 500GB 16MB Cache 7200.12 - 245 zł

Napęd : Samsung SH-223F SATA - 85 zł

Creative Labs Sound Blaster Audigy SE - 110 zł

Przekracza właśnie o kartę dźwiękową, ale można zaoszczędzić tu na płycie. Ewentualnie kupić na agito, powinno być taniej :)

Jeszcze jakaś buda, ale to nie problem - CM 3xx

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli typowy zestaw z miesiąca lutego... Szczerze mówiąc to liczyłem na coś innego jeśli chodzi o kartę.

Specjalistą w tym gatunku nie jestem, ale dość ubogie to... Nie lepiej zainwestować w zewnętrzny interfejs? Tym bardziej że mam w mieście Sound Import, i odpadłyby przesyłki i inne duperele...

Zdecydowałem się na zewnętrzny interfejs - http://www.bigbeat.pl/product_info.php/cPa...roducts_id/8235

Co prawda wykracza znacznie ponad budżet, ale zakup można odłożyć na niedaleką przyszłość.

Teraz zestaw. Dysk 500 gb to abstrakcja. Mam 250, i wielką biedę żeby zapełnić 1/2. Dołożyłbym z kolei ramu, bo 2gb przy viście jest dość uciążliwe.

Edytowane przez Miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi jeszcze, czy bardziej opłaca mi się inwestować w platformę intelowską, czy raczej AMD?

Jestem na półmetku wypisanej kwoty, i zastanawiam się co się bardziej opłaca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aktualnie w tej kategorii cenowej obie platformy są porównywalne tyle że do amd są tańsze płyty główne zamiast tego intel Pentium Dual Core E5200 można by było wziąć athlona x2 7750 be i wtedy zaoszczędzić na płycie ale zależy którą firmę wolisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz podpinać mikrofon pojemnościowy nie zapomnij o wymaganym phantomie (+48V). Na Twoim miejscu poszukałbym interfejsów na USB lub Firewire, np: coś ze stajni M-Audio, Esi i tym podobne. O Creativach zapomnij jeśli masz zamiar nagrywać wielokanałowo z sensowną latencją. Z M-Audio Fasttrack jest dość uniwersalny bo posiada gniazdo combo (XLR i Line).

Warto poszukać interfejsu na allegro. Używki są tańsze. Sam dorwałem M-Audio 1010lt w rozsądnej cenie - a ta karta ma 10 wejść i 10 wyjść mono. Do mini studia nagrań jest jak znalazł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi