Skocz do zawartości
suslik

Wielki Dylemat

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wielki dylemat: AMD czy Intel?

W przypadku AMD za 300zł mam wypasioną przyszłościową płytę z którą mogę sie później bez problemu pchać w Phenomy II.

Intel za 300zł nie oferuje praktycznie nic, poza OC.

Z tego co patrzyłem to taki 7750BE w każdym teście wygrywa z E5200, a kosztuje tyle samo.

Jeśli brałbym AMD, to:

Płyta na 100% ASRock 780GXE

Tutaj co do procesora też nie jestem pewny, jest dużo możliwości: 4850e, 7750BE, Phenom 8650...

Co będzie miało najlepsze OC?

Czy OC E5200 + EP31-DS3l będzie dużo lepsze od AMD?

Coraz bardziej przekonuję się do AMD, bo później wymieniam proca na jakiegoś PII i jest git.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy masz już może resztę sprzętu? Jak tak, to podaj. Podaj też jaki masz całkowity fundusz na zakup platformy, bo jednak jest pewna rozpiętość między np. 4850e, a 7750BE. Ja bym zrobił zapewne w ten sposób, że wziąłbym tego ASRocka A780GXE z X2 4850e, a później bym wymienił na Phenoma II. Przez zaoszczędzone fundusze byłoby to szybciej, niż gdybym kupił 7750BE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie nie mam nic, kompa będę składał w przeciągu miesiąca gdzieś, ok 800-1000zł bez karty graficznej.

Na jakim poziomie stoi oc 4850e? Poza tym kosztuje bez mała tyle samo co 7750e, a wydajność ma gorszą, nie wiem jak z oc. Nie bardzo przejmuję się prądożernością, i tak kupie sobie jakiegoś Freezera do tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica w cenie między 4850e, a 7750BE, to ok. 80 zł. Chodziło mi właśnie o to, że dzięki tym 80 zł szybciej nazbiera się na dobrego Phenoma II. OC 4850e stoi na poziomie 4800+. Teraz zamiast Freezera lepiej wziąć Karakorum + pastę Zalmana ZM-STG1. Masz 800-1000 zł na płytę główną, procesor i co dalej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Phenom to raczej dość daleka przyszłość, a z tego co widziałem to różnica czasem 10fps w porównaniu do 7750BE.

Może te 80zł lepiej do czegoś innego dołozyć, np. do grafiki?

Na amd wyglądałoby to tak:

ASRock 780GXE

Goodram 2GB

7750/4850E

CM3xx

Jeszcze nie wiem jaki zasilacz.

Do tego 250GB Hitachi na SATA, który już mam.

Grafika to pewnie będzie coś ok. 4670 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, ze może się udać.

Ale zdaję się, że proc może blokować tego 4830, chyba, że się mylę, wtedy pewnie wezmę to co podałeś.

Tylko mam jedno pytanie, nie ma czegoś takiego jak 780GXE bez integry? Wyszło by taniej, a takiego mocnego układu nie potrzebuję, wystarczyłoby cokolwiek co da radę wyświetlać 2d.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli nie przejmujesz sie pradozernoscia i znajdziesz w dobrej cenie 7750+ (ja dalem za swojego nowke box 280zl),to nie zastanawiaj sie i kupuj.W porownaniu do 4850e,nie ma nawet co porownywac,no poza W.W temacie o x2 dalem malutkie porownanie do 6000+ 2MB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie chcesz integry to weź Gigabyte GA-MA770-UD3, OC również bardzo dobre, a chipset to AMD 770 zamiast 780G. Ewentualnie Asus M3A78, tylko na nim nie podkręcisz do nie wiadomo ilu bo można na nim dać tylko +150mV Vcore.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi