M4RK0 Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Elo elo. Mam PIV 1.8a i asusa p4b533-e z pamieciami kingstone 333MHz 256mb. Powiedzcie mi jak moge to podkrecic, mam standart chlodzenie boxowe, no i jeszcze komp chodzi 24h juz od 3 michow, wiec zeby sie zabardzo nie przegrzewal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 W podpisie widzę "1,8a@2,4" więc czego chcieć więcej? A co do grzania - załóż wiatraki na bokach obudowy oraz z tyłu i po krzyku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4RK0 Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Chcialem w suumie troche wiecej z niego wyciagnac. Jak mam magistrale 133 to pamieci na jakiej chodza jak mam ratio 1:1? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 To nie do końca jest 1:1, ale chodzą na 333 (możesz ustawić 355, jeżeli płyta na to pozwala). Możesz próbować więcej - 1,8a nie grzeją się za bardzo, ale nie wiem jak daleko jeszcze pójdzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4RK0 Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Plyta ma max 266 w opisie. Powiedz mi jak to sie przelicza, jak mam na procku 133 to jaka jest na pamieciasz bo nie kuumam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Jeżeli masz maxymalnie 266 to na tyle chodzą pamięci (FSB:MEM = 1:2). Normalnie chodzą na 1:2,5 albo 1:2,66 (wtedy przy 100MHz FSB masz 266MHz MEM) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Jezeli komp CI chodzi non stop 24/dobe to pewnie znaczy ze sluzy jako jakis serwerek ?? Jezeli tak to absolutnie nie potrzebujesz podkrecac tego procesora. IMHO rachunek za prad zezre wszystkie Twoje oszczednosci. Jakbym skladal kompa na jakis maly serwerek to rozwazalbym underclocking i obnizanie napiecia zasilania. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4RK0 Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Chodzi jako serwer, ale tylko dziali neostrade do drugiego kompa, ja z tego kompa normalnie morzystam, gram itp. Ale na 2.4 i tak ma 37C na bowowym wiatraku wiec jest luzik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AstralVR Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Ja mam p4 2,4 na standardowym coolerku (+ Wentyl w obudowie) i chyba cos sie za mocno grzeje (?) bo jego temp normalnie wynosi min. ok 46* , czy to normalne ? A co podkrecania to udalo mi sie go wyciagnac na 3ghz (125x24) jednak temp byla o 12* wyzsza i wolalem nie ryzykowac dluzsza praca w takiej goraczce (chyba pomysle nad jakims lepszym chlodzeniem) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Ja mam p4 2,4 na standardowym coolerku (+ Wentyl w obudowie) i chyba cos sie za mocno grzeje (?) bo jego temp normalnie wynosi min. ok 46* , czy to normalne ? A co podkrecania to udalo mi sie go wyciagnac na 3ghz (125x24) jednak temp byla o 12* wyzsza i wolalem nie ryzykowac dluzsza praca w takiej goraczce (chyba pomysle nad jakims lepszym chlodzeniem) Masz P4 2,4 z 400MHz - i tak cud, że wyciągnąłeś z niego 3,0 ale temp. 46* to i tak dużo zadużo. Sprawdź jeszcze smarowanie i przyleganie radiatora do proca - nio chyba, że płyta źle pokazuje temp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AstralVR Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 mowisz ze 400mhz gorzej sie krecic niz 533??? (jesli tak to powodem jest ten wysoki mnoznik?) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 inny stepping chyba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 mowisz ze 400mhz gorzej sie krecic niz 533??? (jesli tak to powodem jest ten wysoki mnoznik?) Powiem inaczej - "dziwnie" brzmi krytyczna magistrala 125MHz. W zasadzie zarówno 400 i 533 osiągają 3,0 GHz bezzbytnich zabiegów, choć inaczej si eto przekłada na wydajność przez inne taktowanie reszty popdzespołów. Reasumując - trochę "przekombinowałem" z tym "dużo nie wyciągniesz". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4RK0 Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 JAk moge sprawdzic na ile mi taktuje pamieci, bo w biosie mi nie pokazuuje ani przy starcie kompa.??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Programem WCPUID. Pomnóż widoczną wartośc x2 (bo pmięci Double Data Rate :lol: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 z twojego procesora można spokojnie wycisnąć 2.7 ghz : fsb 150 mhz pamięci 400 mhz napięcie 1.7v box cooler 45c idle / 60c laod - 1 h 3dmark zrobiłem to z modelu sl63x (stepping b0) + asus P4PE + samsung 1 ghz (2 x 512) + chieftec 360 W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4RK0 Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 z teog procta to mozna nawet 3.2 wyciagnac, ale mi chodzilo o w miare spokojne podkrecenie, zeby sie nie grzal, tera mam 2512 i mi spokojnei wystarcza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 właśnie 150 fsb -> 2.7 ghz to jest max spokojniego kręcenia. 3.2 ghz z stepping B0 to tylko z Vapochill albo inne extreme, no chyba że masz stepping C1 to nawet 3,7 ghz wyciągniesz pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4RK0 Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 a jak moge sprawdzic jaki mam stepping? bo nawet nei wiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4RK0 Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 chyba mam stepping 4 , na ile mozna podkrecic tego procka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popo Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Spoko to fsb@150mhz + dwa wentyle w obudowie i +0,1-0,15v na procku, troche wiecej- pomysl o wc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4RK0 Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 nie wiem czy potrzebne bedza te wiatraki, teraz na fsb 140 mam 36 C idle, stepping 4 to dobra jakas seria? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thoom Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Chcialem w suumie troche wiecej z niego wyciagnac. Jak mam magistrale 133 to pamieci na jakiej chodza jak mam ratio 1:1? Ustaw magistrale jak najwyżej sie da, a pamieci 1:1. Bedziesz miał wtedy synchronicznie, czyli najlepiej jak sie da. Ja na takiej płycie jak ty wyciagnłem spokojnie tyle co widac w podpisie, vcore 1.525, boxowy cooler. Ale idzie tez na 3.0 tyle ze przy wyższym napięciu:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 jak w podpisie :) Jak bede mial lepsze pamieci to powalcze wiecej. Jak troche wiecej podkrece to pamiatki przy gierczeniu czasem autorebota robia. Vcore default Vmem 2.6v. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Ja mam na pokładzie P4 1.8 smiga na 2.4 coller box plyta to GA-8PE667 Pro pamiatki Kingston 333 256 MB. Ale temp mam tragiczne 46 C full load. Nie wiem czego to wina czy zwalony jest czujnik czy moze ma takie temp. Juz sam nie wiem. He ale proc chyba dobry jest bo spokojnie smiga na 2.8 na Wc. Wiec jestem zadowolony. Ale z temp sie nie moge polapac. Kzdy podaje inne. Zobacyzmy co bedize jak zaktualizuje sobie biosik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thoom Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Ja mam na pokładzie P4 1.8 smiga na 2.4 coller box plyta to GA-8PE667 Pro pamiatki Kingston 333 256 MB. Ale temp mam tragiczne 46 C full load. Nie wiem czego to wina czy zwalony jest czujnik czy moze ma takie temp. Juz sam nie wiem. He ale proc chyba dobry jest bo spokojnie smiga na 2.8 na Wc. Wiec jestem zadowolony. Ale z temp sie nie moge polapac. Kzdy podaje inne. Zobacyzmy co bedize jak zaktualizuje sobie biosik. Temperatura jak najbardziej normalna. Ja u siebie uzywam zwykłego boxowego wentylka i mam 51 C przy max obciazeniu, po kilu godzinach pracy na full, i napieciu 1.525. W Idle mam 34 C. Procek jak w podpisie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 u mnie bez obciazenia wacha sie kolo 43 stopni. Pewnie po obciazaniu do 50 dobije. Nie wiem jak w przypadku PIV ale ja zarowno na amdkach i intelach staralem sie miec temp ponizej 50 stopni :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVENGER Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Nie ma takiego czegos jak setepping 4! Sprawdz tu: http://processorfinder.intel.com/scripts/l...asp?ProcFam=483 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 chcesz mieć p4 najlepszy odpowiednik AMD 1700+ szukaj tego najlepszy Pentium 4 do OC :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4RK0 Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Mam stteping B0 , i co dalej, jakas dobra wersja do podkrecania?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...