Skocz do zawartości
slawek317

Karta Graficzna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to moja konfiguracja kompa:

AMD Athlon XP, (1833 MHz) 2500+

Płyta główna Gigabyte GA-7VT600 1394 (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN, IEEE-1394)

Karta graficzna nVIDIA GeForce FX 5200 128 MB TV 64 bit AGP 8x

Zasilacz Megabajt Take 400W

Chcę wymienić tą grafę na gf 6600gt czy będzie chodziła ? A może polecicie coś innego?

Z góry dzięki za odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6600GT będzie ok, oczywiście że będzie chodziła ;)

Mocniejszej do tego proca się nie opłaca brać, to jest optimum.

Powinieneś poczuć sporą różnicę bo procesor masz spoko ale obecna FX5200 w dodatku 64bit to totalny syf.

Oczywiście musisz kupić wersję karty na AGP (są też PCI-Express). Aha, no i wymień zasilacz na coś normalnego. Wystarczy Fortron/Delta 350W, bo na tym po włożeniu 6600GT możesz mieć fajerwerki (nalepka 400W niewiele znaczy)

Edytowane przez saleen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz powinien dać radę, pewnie nie ma tych 400W i markowy to on nie jest ale bez przesady, GF6600 to nie są jakieś pożeracze prądu.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6600GT pobiera wg specyfikacji 48W, czyli praktycznie trochę mniej. Nawet ten zasilacz, który realnie jest pewnie na poziomie 300W powinien wystarczyć.

Ja mam w domu pożyczony komp i zasilacz niby 400W. Patrzę na linię 12V a tam 12A. Śmiech na sali (Modecom MC 350W na dwie linie 12V po 18A. (czy 16 i 18?)), mimo to wyrabia z energochłonnym PIV 3GHz i grafiką 20W do tego mam dwa HDD DVD, i 2GB ramu DDR w dwóch kościach i sieciówką 3com.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A poza tym tego Bartłomieja wystarczy puścić na szynie 400 i już ma moc za darmo (nawet bez zmiany napięcia),a te 6600GT będzie wypas w porównaniu z 5200 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja aktualnie posiadam bartona 2500+ i gf 6600. Niektore nowe gry jeszcze sie włączają gdyby nie to że proc nie posiada SSE2 to bym jeszcze wiele nowych tytułów włączył. W Bioshocka przykładowo dało sie grać wszystko na full i 640x480;) Fallout 3 też chodził bez problemu prawie wszystko na full i 800x600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dzięki za odpowiedzi i co myślicie o tych kartach:

http://www.allegro.pl/item574628206_geforc..._128mb_bcm.html

http://www.allegro.pl/item574247961_geforc...b_od_1_pln.html

http://www.allegro.pl/item574857634_gigaby..._gwarancja.html

http://www.allegro.pl/item569489894_karta_...r3_agp_wwa.html

czy nadadzą się do mojej płyty? No i biorę pod uwagę aby były geforca anie radeony

Edytowane przez slawek317

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy będzie śmigała jeszce 2 lata temu mialem identyczny zestaw barton 2500 o/c 2,2GHz 6600gt tez po o/c i zasiłka 350W modecoma śmigało "ino" piszczało:P tylko że czym dziś jest 6600gt A co do tego czy barton wykorzysta 66gt to bez najmniejszego problemu u mnie 76gs podkrecony do wartości gt miał takie wyniki w smarkach że nie jeden by wymiękł tylko szkoda że jednego z mistrzów o/c trzymasz na standardowym 1,8GHz

Edytowane przez Zioło85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry chłopaki ja na komputerach znam się piąte przez dziesiąte :)

do Zioło85 nie chce się bawić w podkręcanie bo się nie znam, ja wybrałem 6600 bo myślałem że wyższe u mnie nie pójdą. A ty na takim zestawie co ja jakiej firmy miałeś 6600gt??? czy np. ta by była dobra http://www.allegro.pl/item574247961_geforc...b_od_1_pln.html

A może powołam się na wasze typy jaką wybrać, kompa używam już teraz tylko do internetu bo pracuje, ale jak trafia się jakaś fajna gierka to chciałbym w nią sobie pograć:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do 7600gt to bez problemu o ile zasilacz wytrzyma bo nie znam tego "cudu" co posiadasz a jesli chodzi o gierki jesli wpadnie Ci w gust jakas nowsza to z osprzętem w wersji 76gt to pograsz ale na min

P.S.

Ja mialem leadtek winfast 66gt

Edytowane przez Zioło85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, dzisiaj wymieniłem w końcu zasilacz na Modecom MC-350ATX 2.0 PFC, i teraz czas na kartę graf.

Po namyśle jednak chyba wezmę GeForce PALIT 7300 GT SONIC 256MB/128bit GDDR3

Czy Palit to porządna firma?

P.S. Sorry, że tak marudzę ale się nie znam na kartach :)

Edytowane przez slawek317

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi