HugoZak Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Znajomy b.dawno temu dorwał kogoś na allegro co przyciął mu idealnie (prawdopodbnie laserowo) pleksi i wycial miejsce na wentylator 80x80. Wszystko wykonane tak wzorowo, że lepiej nie jest w stanie zrobić. Możecie mi kogoś polecić? Potrzebuje coś takiego: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brush Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 (edytowane) proponuje firmy z laserami do tworzyw. Ja pracowalem w art reklamie ale tam drogo moga brac (nie znam juz nikogo tam kto moglby mi to zrobic) . ale dla takich firm to kwestia 30 min jak rysunek w cadzie albo nawet na kartce dasz. grubosc nawet do 15 mm Edytowane 23 Lutego 2009 przez Brush Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Jak chcesz super dokładnie to tylko CNC. Idź do firm robiących reklamy. Nie wiecie ile to może kosztować, nie licząc kosztów materiału :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 A ja proponuje popytac usera Maniakalny z tego forum:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brush Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 laser do tworzyw jest maszyna tak samo dokladna jak cnc bo to jest cnc. a laser jest milion razy lepszy chyba ze masz polerke do krawedzi. po laserze masz czysta krawedz do podswietlania krawedziowego a po przejechaniu frezem masz ... nic nie masz jedynie krztalt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z3l Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 A ja z lekko innej beczulki, ale trzymajac sie ogolnie ram. Mozna w jakis domowy sposob ladnie przyciac plekse? Probowalem multiszlifiera, ale sie topi i ma krzywe brzegi, a mi potrzeba idealnie gladkiego. Ile skorzystanie z takiego ploteru moze kosztowac, bo potrzeba mi pare czesci uciac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bar7ek Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 A ja z lekko innej beczulki, ale trzymajac sie ogolnie ram. Mozna w jakis domowy sposob ladnie przyciac plekse? Probowalem multiszlifiera, ale sie topi i ma krzywe brzegi, a mi potrzeba idealnie gladkiego. Ile skorzystanie z takiego ploteru moze kosztowac, bo potrzeba mi pare czesci uciac? W domowy sposób to wyrzynarką i na małych obrotach z piłką do akrylu/plastyku itp. Proste idą bardzo dobrze, do łuków też jest jakaś specjalna piłka do wyrzynarki (pewnie cieńsza od tej do prostych). A co do cięcia plexi laserem to większość firm od reklam. Ja za pocięcie plexi na grilla 3x120 + góra obudowy w taki sam wzór + grawerowanie 4x A4 dałem w Wawie około 150 zeta z własną plexą (ale mi się spieszyło i się nie targowałem). I np. plexa 1,5 mm jeśli cięcia są blisko siebie się trochę wypacza. W wolnej chwili załączę fotkę. I większość firm co tnie plastik chce projekt w corel draw a nie w cad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 HugoZak polecam Ci osobe Maniakalnego z tego forum, koleś robi na prawdę niesamowite rzeczy z plexy i nie tylko. Tutaj próbka jego możliwości. Goraco polecam, no i przede wszystkim niedrogo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Ja pracuje m.in na ploterze laserowym CO2 35W. Pole robocze 600x450mm. Jak podeślesz projekt w Corelu, albo jakimś formacie, który da się zaimportować (cdr, eps, dwg, ai) to Cie to będzie kosztować 4 paka Carlsberga ;) Oczywiście nie licząc kilku złociszy na materiał i ewentualnie przesyłkę. Nie podałeś skąd jesteś, ani jaka grubość pleksy, więc wyceny nie ma. Generalnie 120zł za godzinę cięcia, a ile wytnie to zależy od użytego tworzywa i jego grubości. Zakładając, żę chodzi o PMMA 3mm to na czteropak się uzbiera... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el caco Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Można zrobic to również domowym sposobem jednak kosztuje to sporo pracy. Nawiercasz otwory po okręgu wiertarką. Reszte przecinasz brzeszczotem aby wypadło to kółko (raczek gwiazdka ;) ). Bierzesz drobny pilnik i spiłowujesz pozostałe ząbki. Teraz w zależności od wielkości otworu bierzesz jakiś walcowaty przedmiot (ja robiłem to butelką z dużego kubusia :o ) i owijasz go papierem ściernym. Na początek może być stosunkowo gruby (np. 80). Kiedy zrównasz "ząbki" możesz wziąć papier drobny (o ile dobrze pamiętam robiłem to 500 i 1000) i trzesz aż pleksa będzie gładka i jakby szara. Teraz potrzeba kawałek zwykłego papieru (trochę twardszy niż z bloku technicznego będzie ok), wycinasz pasek grubości mniej więcej średnicy otworu. Na tekturę wyciskasz nieco pasty do zębów (tylko taka która nie ma w sobie żelu) i trzesz krawędzie aż uzyskasz błysk praktycznie jak na nietkniętym fragmencie pleksy. Sam robiłem to w swojej obudowie i IMO wygląda to idealnie. Zrobił bym zdjęcie ale nie mam w tej chwili dobrego aparatu. Oczywiście z wycięciem jednego takiego otworu zejdzie Ci spokojnie kilka godzin...ale IMO chyba o to chodzi w modyfikacjach :wink2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Jak jestes z okolic Olkusza [miasteczko miedzy Krakowem a Katowicami] to mozesz zajrzec do naszego sklepu z tworzywami, mysle ze jak przyjdziesz z projektem narysowanym czy cos to na poczekaniu cos takiego sie wytnie. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 (edytowane) W castoramie kupisz. :) Plexi jest tak łatwo formowalne, że można ręcznie wyciąć otwór i nawiercić również. Rogi nawiercasz wiertarką, nożykiem do tapet łączysz je, tworząc linie, a potem pilniczkiem skrobiesz po nich. 30min roboty. Potem z elementu który wyciąłeś możesz zrobić takie coś: Edytowane 19 Marca 2009 przez Pussik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Można zrobic to również domowym sposobem jednak kosztuje to sporo pracy. Nawiercasz otwory po okręgu wiertarką. Reszte przecinasz brzeszczotem aby wypadło to kółko (raczek gwiazdka ;) ). Bierzesz drobny pilnik i spiłowujesz pozostałe ząbki. Teraz w zależności od wielkości otworu bierzesz jakiś walcowaty przedmiot (ja robiłem to butelką z dużego kubusia :o ) i owijasz go papierem ściernym. Na początek może być stosunkowo gruby (np. 80). Kiedy zrównasz "ząbki" możesz wziąć papier drobny (o ile dobrze pamiętam robiłem to 500 i 1000) i trzesz aż pleksa będzie gładka i jakby szara. Teraz potrzeba kawałek zwykłego papieru (trochę twardszy niż z bloku technicznego będzie ok), wycinasz pasek grubości mniej więcej średnicy otworu. Na tekturę wyciskasz nieco pasty do zębów (tylko taka która nie ma w sobie żelu) i trzesz krawędzie aż uzyskasz błysk praktycznie jak na nietkniętym fragmencie pleksy. Sam robiłem to w swojej obudowie i IMO wygląda to idealnie. Zrobił bym zdjęcie ale nie mam w tej chwili dobrego aparatu. Oczywiście z wycięciem jednego takiego otworu zejdzie Ci spokojnie kilka godzin...ale IMO chyba o to chodzi w modyfikacjach :wink2: dobrze opisane, ale zrobiłeś z banału conajmniej "operację" a wystarczy wziąć nakłądkę na wiertarkę do wycinania otworów bzyk bzyk i w 10 sekund gotowe i eleganckie i równiutkie ;) takie nakładki są tanie i o róznych średnicach ja mam komplet od 40mm do 90mm po dziadku w spadku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 dobrze opisane, ale zrobiłeś z banału conajmniej "operację" a wystarczy wziąć nakłądkę na wiertarkę do wycinania otworów bzyk bzyk i w 10 sekund gotowe i eleganckie i równiutkie ;) takie nakładki są tanie i o róznych średnicach ja mam komplet od 40mm do 90mm po dziadku w spadku ;)miałem taki bzyk bzyk to nie były większe niż 60-70mm no chyba ze coś się zmieniło, bo to jakiś czas temu było. Są jeszcze specjalne wiertla do płytek z przymocowanym ostrzem. Wwiercasz się w materiał a do okola lata ostrze i wycina idealne kołeczko. rozmiar kola do 100mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...