topek@GC.pl Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 (edytowane) Witam, od mniej więcej 2 dni mam problem z karta His'a X1800 Gto IceQ3 Turbo, a dokładniej z jej chłodzeniem. Wszystko jest jak oryginalne; nie zdejmowałem chłodzenia, więc nawet taśmy termoprzewodzące są tam oryginalne. Niedawno zaczął wyłączać mi się samoistnie wiatrak chłodzenia, początkowo myślałem, że się po prostu przepalił ale potrafi samoczynnie (lub z lekką pomocą, czasem wystarczy go trącić) ponownie się odpalić po jakimś czasie [po sekundzie albo i 5minutach]. Problem występuje w przeróżnych sytuacjach, tj. po włączeniu kompa na zimno, przy grach, przy windowsie nawet po prostu, gdy nic się nie robi... Z tym, że podczas grania jest niemalże gwarantowane, że po paru / parunastu minutach wiatrak sie wyłączy -> artefakty -> zwiecha. Co do sterowników, wywaliłem CCC i wrzuciłem nowy display driver tylko ze strony ATI ale to już po rozpoczęciu się problemów. Więc mam pytanie, czym to może być spowodowane? Czy wymieniać chłodzenie grafiki czy może cała grafikę? No i jak sprawdzę czy to na pewno tylko chłodzenie szwankuje? W każdym bądź razie mam dostępne tylko 200-250 PLN w gotówce, które mogę na jeden z tych celi przeznaczyć. Doradźcie, które rozwiązanie jest lepsze. Którekolwiek będzie, to mogę prosić o jakieś opcje z www.arest.pl albo www.proline.pl ? Zamawiać i czekać nie chcę... Z góry dzięki! Edytowane 23 Lutego 2009 przez topek@GC.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Na początek sprawdź czy wentylator nie jest zakurzony. Nie zaszkodzi jak go profilaktycznie potraktujesz sprężonym powietrzem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
topek@GC.pl Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Na początek sprawdź czy wentylator nie jest zakurzony. Nie zaszkodzi jak go profilaktycznie potraktujesz sprężonym powietrzem. Tak zrobiłem na samym początku; Nowa obserwacja: temperatura w pomieszczeniu ma znaczący wpływ na to czy wiatrak działa czy nie... : | Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...