v1ru5 Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Witam, zachciało mi się kupić laptopa, zastosowanie: coś niedużego, mobilnego, co można zabrać do łóżka, do klopa, pograć w starsze gierki (rpg), pośmigać na necie, coś obejrzeć od czasu do czasu. Zauważyłem,że niedrogo (1000-1500zł góra 2k) można dostać używane tablety. Są rozmiarów laptopów 12-14" z jednocześnie zajmują 2x mniej miejsca (po zamknięciu ekranem do góry) więc by mi pasowały. Pytanie brzmi czy tablety nadają się do grania? Jak z obsługą gier przy pomocy rysika? Ma to w ogóle sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 W wybitnie dużym skrócie i upraszczając : w fpp ciężko, w turówki swobodnie (w Battle for Wesnoth w swoim czasie grałem na tablecie :) ) a w rpg.. nie wiem, nie próbowałem. Przypuszczam, że w jakieś Baldury z aktywną pauzą da radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StachooDS Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Powiem szczerze, do gier się tablety nie nadają. Sam posiadam tx2500, w grach czasami jest problem z prawo-klikiem rysikiem, ogólnie nie przebije myszki i klawiatury, najgorzej że jak chcesz kliknąć esc czy coś to musisz cały ekran dźwigać i to tylko przyprawia o frustracje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 chyba ktos tu pomylił laptop-netbook z tabletem albo ja już nic nie rozumiem.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StachooDS Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 (edytowane) Ja opisywałem tylko jak się gra tabletem, nie mam pojęcia czy konkretnie tablety w ogóle nadają się do gier. Szczerze nie wiem czy autorowi chodzi o typowy tablet tego typu. Bo jeśli nie ma klawiatury to nie mam pojęcia w ogóle jak będzie wyglądać granie w gry. Edytowane 24 Lutego 2009 przez StachooDS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ponury Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Jako posiadacz toshiby m200 mogę powiedzieć że u mnie jest to podstawowa maszynka na lan party i "na studia". Gramy co prawda w starsze tytuły (cs 1.6, ut 2004, dota, cod i takie tam różne) ale do tych małych 12 cali idzie się przyzwyczaić. Poza tym wszystkie czynności o których piszesz są "osiągalne", a dodatkowo można spokojnie zabrać w podróż i korzystać sobie z mapy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 chyba ktos tu pomylił laptop-netbook z tabletem albo ja już nic nie rozumiem.... :) chodzi o lapka z funkcją tabletu np coś takiego: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 ty v1ru5 powiedz mi o co ci chodzi z tym nadawaniem sie do grania? przeciez tablet to normalny lap + obracany dotykowy ekran Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 no chodzi o granie w pozycji zamkniętej ekranem na zewnątrz żeby jak najmniej miejsca zajmował :) Wiadomo że w strzelanki czy wyścigi się nie pogra ale chodzi mi o gry w których się używa myszki samej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ponury Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 To może jeszcze dodam że do przygodówek typu Syberia lub The Longest Journey takie zabawki też bardzo dobrze się nadają - rpgów nie próbowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Pamiętacie takie kredki Crayon z Hameryki? No to tu jest gra idealna na tablety :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StachooDS Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 Dzięki za linka, świetna gierka :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Mam wielka prośbę....jakby komuś w oczy rzuciła się tabelka z porównaniem parametrów starszych notebooków IBM serie txx, rxx, xxx to byłbym wdzięczny za linka. Nie chce już tableta. Szukam jakiegoś lapka z trackpointem (i touchpadem), niewielkiego - matryca do 14". Miałem ostatnio przyjemność pracować na IBM z tym trackpointem - genialne rozwiązanie. I tu pojawia się pytanie: czy w innych laptopach (dell, toshiba tecra) używanie tego wynalazku jest równie wygodne czy są jakieś różnice (czułość, precyzja)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...