SACZI Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 CAD/CAM to najpoważniejsze zastosowania tego sprzętu, ale to jednak poniżej 5% czasu pracy komputera. Reszta to internet, filmy i udostepnianie internetu dla laptopa, czyli praca w IDLE. Chcę zmodernizować swój "zabytek". Potrzebuję poradę ws doboru karty graficznej i procesora. Karta graficzna: średnia półka, coś klasy GF9600. Z wymagań to jedynie modowalność do wersji profesionalnych, czyli Quadro i/lub FireGL oraz poprawna praca po takiej modernizacji (modowałem R9550, ale efektem było odwrócenie kolorów w Windowsie - błędy grafiki). Im mniej pądożerna, tym lepiej. Chieftec 400W ma ten zestaw bezproblemowo zasilić. Marzy mi się opcja stosowana w laptopach, czyli w przypadku niskiego obciążenia układu graficznego, system przełącza się na kartę zintegrowaną lub przynajmniej znacznie redukuje taktowanie procesora graficznego. Procesor: Myślę o Core Duo E5200. Wbrew przekonaniom i opiniom, CADy nie zawsze potrafią wykorzystać w 100% dwa i więcej rdzeni. W takim przypadku do wydajnej pracy potrzebne jest wyższe taktowanie procesora - overckicking do 3,5 - 4 GHz mile widziany. RAM: 2x2GB, DDR2 800, GoodRam. (Czy w przypadku zmiany FSB z 200MHZ na 266, czy 333MHz, RAM nie będzie wąskim gardłem??). Płyta główna: Teraz mam Abita NF7 - S rev 2.0, czyli swego czasu najlepsza, jaka istniała pod Socket A. Nie wykorzystuję jej potencjału nawet w 40%. Wobec tego nie chcę przepłacać za coś, czego nie wykorzystam. Prosta, stabilna płyta, bez SLI/CF, RAID itp. Myślę o jakimś Gigabyte na chipie P35 z jako takimi możliwościami podkręcenia procesora. Proszę o opinię i ewentualną korektę moich zamiarów. Nie podaję kwoty w jakiej mam sie zmieścić przy modernizacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 P5QL PRO, EP43-DS3L. Jak chcesz 4GHz to szukaj selekta. GoodRAM radzi sobie do ok FSB 450MHz, do E5200 starczą z zapasem. Jak chcesz 9600 to weź GT. Dość wydajna a mniej prądożerna od GSów i GT. Powinna Ci przypaść do gustu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...