Skocz do zawartości
SACZI

Grafika I Procesor Do Cad/cam

Rekomendowane odpowiedzi

CAD/CAM to najpoważniejsze zastosowania tego sprzętu, ale to jednak poniżej 5% czasu pracy komputera. Reszta to internet, filmy i udostepnianie internetu dla laptopa, czyli praca w IDLE.

Chcę zmodernizować swój "zabytek". Potrzebuję poradę ws doboru karty graficznej i procesora.

Karta graficzna: średnia półka, coś klasy GF9600. Z wymagań to jedynie modowalność do wersji profesionalnych, czyli Quadro i/lub FireGL oraz poprawna praca po takiej modernizacji (modowałem R9550, ale efektem było odwrócenie kolorów w Windowsie - błędy grafiki). Im mniej pądożerna, tym lepiej. Chieftec 400W ma ten zestaw bezproblemowo zasilić. Marzy mi się opcja stosowana w laptopach, czyli w przypadku niskiego obciążenia układu graficznego, system przełącza się na kartę zintegrowaną lub przynajmniej znacznie redukuje taktowanie procesora graficznego. 

Procesor: Myślę o Core Duo E5200. Wbrew przekonaniom i opiniom, CADy nie zawsze potrafią wykorzystać w 100% dwa i więcej rdzeni. W takim przypadku do wydajnej pracy potrzebne jest wyższe taktowanie procesora - overckicking do 3,5 - 4 GHz mile widziany.

RAM: 2x2GB, DDR2 800, GoodRam. (Czy w przypadku zmiany FSB z 200MHZ na 266, czy 333MHz, RAM nie będzie wąskim gardłem??).

Płyta główna: Teraz mam Abita NF7 - S rev 2.0, czyli swego czasu najlepsza, jaka istniała pod Socket A. Nie wykorzystuję jej potencjału nawet w 40%. Wobec tego nie chcę przepłacać za coś, czego nie wykorzystam. Prosta, stabilna płyta, bez SLI/CF, RAID itp. Myślę o jakimś Gigabyte na chipie P35 z jako takimi możliwościami podkręcenia procesora.

Proszę o opinię i ewentualną korektę moich zamiarów. Nie podaję kwoty w jakiej mam sie zmieścić przy modernizacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P5QL PRO, EP43-DS3L.

Jak chcesz 4GHz to szukaj selekta.

GoodRAM radzi sobie do ok FSB 450MHz, do E5200 starczą z zapasem.

Jak chcesz 9600 to weź GT. Dość wydajna a mniej prądożerna od GSów i GT. Powinna Ci przypaść do gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi