Skocz do zawartości
kurczakos

Msi P35 Neo-f A Kingstony Hyperx Cl5 1066-rozwiązany

Rekomendowane odpowiedzi

Witam użytkowników,

od pewnego czasu borykam się z pewnym problemem. Pamięci które posiadam nie chcą za grosz wstać na taktach wyższych niż około 925 MHz. Procek to E5200,na razie mam go na 3,6Ghz. Chłodzenie to karakorum, zasiłka chieftec gps 550w. Może podam co robiłem już w kierunku rozwiązania problemu żeby nie było dubli :

-podbijanie i zmniejszanie vram (nominalne to 2,1-,2,2)

-podbijanie vnb do 1,415

-różne konfiguracje szyny ( 260-333)

-różne mnożniki 8-12,5

-różne ustawienia ratio (dram/fsb) 1:5 1:1,67 1:2 1:60

-różna konfiguracja pamięci w slotach(duale nie duale, zamiana kości, testy każdej z nich)

-ustawianie różnych timingów .

Nadmienie iż, bios jest najnowszy. W zasadzie ta płyta nie obsługuje takich pamięci, ale producent podaje że po oc śmigają bez problemu. (znam nawet takie konfiguracje u znajomych, skądinąd również p35 neo-f + hyperx1066).

Mam zatem pytanie, czy wg was coś tu jeszcze można zrobić, czy udać się do producenta ( tylko nie wiem jeszcze czego, płyty czy pamięci )?

Edytowane przez kurczakos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomogło :P W końcu :P 1100MHz

Jeszcze jedno pytanie, jak to w końcu jest z szybkością, czy ta prędkość (ramów) jest w pełni wykorzystywana dopiero przy fsb > 500, Czyli ratio 1:1?

Dzielnik pamięci nie ma znaczenia przy C2D. Różnice w granicach błędu pomiarowego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam użytkowników,

od pewnego czasu borykam się z pewnym problemem. Pamięci które posiadam nie chcą za grosz wstać na taktach wyższych niż około 925 MHz. Procek to E5200,na razie mam go na 3,6Ghz. Chłodzenie to karakorum, zasiłka chieftec gps 550w. Może podam co robiłem już w kierunku rozwiązania problemu żeby nie było dubli :

-podbijanie i zmniejszanie vram (nominalne to 2,1-,2,2)

-podbijanie vnb do 1,415

-różne konfiguracje szyny ( 260-333)

-różne mnożniki 8-12,5

-różne ustawienia ratio (dram/fsb) 1:5 1:1,67 1:2 1:60

-różna konfiguracja pamięci w slotach(duale nie duale, zamiana kości, testy każdej z nich)

-ustawianie różnych timingów .

Nadmienie iż, bios jest najnowszy. W zasadzie ta płyta nie obsługuje takich pamięci, ale producent podaje że po oc śmigają bez problemu. (znam nawet takie konfiguracje u znajomych, skądinąd również p35 neo-f + hyperx1066).

Mam zatem pytanie, czy wg was coś tu jeszcze można zrobić, czy udać się do producenta ( tylko nie wiem jeszcze czego, płyty czy pamięci )?

Tak z ciekawości czy problem dotyczył 2x2GB czy 2x1GB ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takie pytanie jak dokladnie ustwic te subtimingi 1 kolumna to jak mam teraz wiec najlepiej jest uswaic je tak? (kol2) tRFC>=52 a reszta 12? tRRD tez?

tRRD 3 12

tRFC 42 55

tWR 6 12

tWTR 3 12

tRTP 3 12

Edytowane przez venat0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi