Skocz do zawartości
gwiazdorek88

Podział Prędkości Na Ruterze Pół Na Pół - Jak To Zrobić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Podłączyli mi dziś neta i tak właśnie sprawdzam na dwóch komputerach i wychodzi mi na to, że na jednym jest jakieś 70% transferu a na drugim 30%.

Dla przykładu przy pobieraniu jeden ma 115KB/s a drugi 70KB/s.

Przy pobieraniu równocześnie jeden 90KB/s drugi 25KB/s.

Pomóżcie mi to podzielić na połowę smilies/kwasny.gif

Sprzęt Technic lan WAR-54GS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da się. Jedyne wyjście to kupić jakiś router pozwalający na instalację Tomato http://forum.purepc.pl/Sprzet-Sieciowy-and...ic-t247591.html

Ale skoro rozmawiałem z dostawcą internetu i powiedział mi tak:

Jeśli jeden komputer będzie działał to transfer będzie przydzielany z 1024kb/s a jeśli dwa to wtedy transfer będzie przydzielany z 512kb/s na każdy komputer ?

Czyli jak to się ma do praktyki ? Zostałem oszukany tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze rozumiem to masz łącze 1Mb i przez jakiś router podłączone do niego dwa komputery? Jeśli masz "zwykły" router to nie podzieli Ci on pasma pół na pół. Oba komputery będą miały dostęp do pełnego megabita i dzielić go sobie na zasadzie kto pierwszy ten lepszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze rozumiem to masz łącze 1Mb i przez jakiś router podłączone do niego dwa komputery? Jeśli masz "zwykły" router to nie podzieli Ci on pasma pół na pół. Oba komputery będą miały dostęp do pełnego megabita i dzielić go sobie na zasadzie kto pierwszy ten lepszy ;)

To wychodzi na to , że gościu pocisł mi kit.

Tylko w tym problem, że to bez znaczenia czy ja pierwszy włączę komputer i będę pobierał czy druga osoba - ja zawsze mam gorszy transfer.

Przykładowo mi zwalnia do 25KB/s a jemu do 90KB/s.

Już podłączałem ruter u mnie, bo myślałem, że od długości kabla zależy, zmieniałem kartę sieciową i jak było tak jest.

Skoro ja umawiałem się na podział pół na pół i gdy jeden nie korzysta to wtedy jedna osoba może korzystać z całego łącza, no to wydaje mi się, że dostawca powinien powiedzieć, że będzie to więcej kosztować a nie pociś kit, że ruter o którym pisałem wyżej wystarczy kupić i będzie tak jak chce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem dziś u dostawcy i on nie wie czemu się tak dzieje.Powiedział, że powinno mi iść normalnie 512/512 i gdy jedna osoba korzysta to 1024kb/s

Powiedział mi, że najprawdopodobniej jeden komputer może mieć ustawiony wysoki priorytet - czy ktos mi powie gdzie to mogę sprawdzić i jak to zmienić ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprecyzuj jak to połączenie z Internetem jest realizowane: w domu masz 2 kable sieciowe, jeden kabel i switch czy może router. Jeżeli 2 kable lub switch to dzielenie ruchu powinno byc realizowane na routerze providera. Jeżeli masz router, to on zajmuje się dzieleniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprecyzuj jak to połączenie z Internetem jest realizowane: w domu masz 2 kable sieciowe, jeden kabel i switch czy może router. Jeżeli 2 kable lub switch to dzielenie ruchu powinno byc realizowane na routerze providera. Jeżeli masz router, to on zajmuje się dzieleniem.

Więc tak: Od anteny leci sobie kabelek o końcówce jak dobrze pamiętam rp-msa czy jakoś tak, leci sobie do rutera. A z rutera na jeden komputer i na drugi komputer.

I nie wiem gdzie niby mam mu sprawdzić te priorytety... Przecież to jest nienormalne, że jeden z całego łaćza korzysta a drugi prawie wcale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, przeoczyłem. Nie miałem styczności z tym urządzeniem. Z tego co znalazłem, to ma on jakieś opcje (QOS, podział pasma). Możesz mieć faktycznie coś skopane w konfiguracji i jeden komputer dostaje więcej pasma... Masz może manual jakiś? Albo wrzuć tu screeny z panelu dotyczące QOS itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, przeoczyłem. Nie miałem styczności z tym urządzeniem. Z tego co znalazłem, to ma on jakieś opcje (QOS, podział pasma). Możesz mieć faktycznie coś skopane w konfiguracji i jeden komputer dostaje więcej pasma... Masz może manual jakiś? Albo wrzuć tu screeny z panelu dotyczące QOS itd.

Dołączam screen.

Wczoraj tam pisało 512/512 :blink:

post-150072-1235569855_thumb.jpg

Edytowane przez gwiazdorek88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Po pierwsze w "teorii" jest ustawiony podzial pasma przez QoS... ale chyba coś kiepawo dziala ;p, no chyba ze istotne znaczenie odgrywa tutaj fakt iz nie ma podanego ip range dla ktorego ma byc zastosowany co wiaże sie rowniez z faktem iz nie ma utworzonej zadnej reguly... poprostu nie dziala.

Po drugie najprawdopodobniej muszisz utworzyc reguly dla obu komputerow, tj.

upstream ... wysylanie

ip range: 192.168.1.5-192.168.1.5 - takie same ip gdyz regula dot. jednego komputera, nie wiem jakie masz ip dla tych kompow wiec podaje przykladowe

min. rate 512

max rate --- w zasadzie bez znaczenia, najlepiej zostawic puste pole czyli bedzie max osiagane

zaznaczyc opcje assign bandwidth...

zaznaczyc enabled i dac add to list

nastepnie wykonac identycznie dla drugiego kompa i rowniez dodac go do listy....

teoretycznie oba adresy ip powinny miec min. predkosc gwarantowana na poziomie 0.5Mb/s prędkosc max nie jest ograniczona i w wypadku gdy tylko jeden komp bedzie zalaczony powinien uzyskiwac bez problemu 1Mb/s

p.s.

dla pasma downstream mozna zrobic dokladnie to samo gdyz masz lacze symetryczne...

p.s. 2

ten twoj "admin" to sie chyba jedynie nadaje do wykladki kabla typu skretka... oczywiscie juz bez zaciskania koncowek...

Edytowane przez meilbox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Po pierwsze w "teorii" jest ustawiony podzial pasma przez QoS... ale chyba coś kiepawo dziala ;p, no chyba ze istotne znaczenie odgrywa tutaj fakt iz nie ma podanego ip range dla ktorego ma byc zastosowany co wiaże sie rowniez z faktem iz nie ma utworzonej zadnej reguly... poprostu nie dziala.

Po drugie najprawdopodobniej muszisz utworzyc reguly dla obu komputerow, tj.

upstream ... wysylanie

ip range: 192.168.1.5-192.168.1.5 - takie same ip gdyz regula dot. jednego komputera, nie wiem jakie masz ip dla tych kompow wiec podaje przykladowe

min. rate 512

max rate --- w zasadzie bez znaczenia, najlepiej zostawic puste pole czyli bedzie max osiagane

zaznaczyc opcje assign bandwidth...

zaznaczyc enabled i dac add to list

nastepnie wykonac identycznie dla drugiego kompa i rowniez dodac go do listy....

teoretycznie oba adresy ip powinny miec min. predkosc gwarantowana na poziomie 0.5Mb/s prędkosc max nie jest ograniczona i w wypadku gdy tylko jeden komp bedzie zalaczony powinien uzyskiwac bez problemu 1Mb/s

p.s.

dla pasma downstream mozna zrobic dokladnie to samo gdyz masz lacze symetryczne...

p.s. 2

ten twoj "admin" to sie chyba jedynie nadaje do wykladki kabla typu skretka... oczywiscie juz bez zaciskania koncowek...

Wielkie dzięki za pomoc.

Problem był taki, że zrobiłem System na moim komputerze i wszystko teraz chodzi normalnie :)

Dziwne zjawisko, nie wiem co to blokowało, ale na pewno nie firewall ani antywirus itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miało być w "teorii" :P a jesli nie wyczules w tym stwierdzeniu nuty ironii ..... to lepiej staraj sie pomagac a nie trzepiaj sie slowek...:-)

Na przyszłość zachowaj tego typu uwagi dla siebie. Ja też mogę wyedytować poprzedniego posta, nie myśl że tylko TY masz na forum takie możliwości

:lol2:

"Nuta ironii" w sytuacji kiedy pisałeś o czymś co z urzędu nie ma prawa działać bo jest [Disable] ... no LOL. Następnym razem zacytuje całe posty, i guzik zmienisz. Więc nie pogrywaj w ten sposób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączyli mi dziś neta i tak właśnie sprawdzam na dwóch komputerach i wychodzi mi na to, że na jednym jest jakieś 70% transferu a na drugim 30%.

Dla przykładu przy pobieraniu jeden ma 115KB/s a drugi 70KB/s.

Przy pobieraniu równocześnie jeden 90KB/s drugi 25KB/s.

Pomóżcie mi to podzielić na połowę smilies/kwasny.gif

Sprzęt Technic lan WAR-54GS

A jak zamienisz miejscami wtyczki obu kompów w routerze ? Jeśli sie zamienią wtedy szybkością to znaczy że same komputery nic do tego nie mają. Ale jak pozostanie bez zmian, to z którymś komputerem jest coś nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi