Skocz do zawartości
Lord_Master

Nowe Pasywne Chłodzenie Na Nb

Rekomendowane odpowiedzi

Mostek na mojej płycie był chłodzony przez teoretycznie pasywny aluminiowy radiator który wymagał nawiewu, a w szafie kurzył się Artic Frezeer 7 postanowiłem go na nb zamontować.

Foto telefonem robione więc nie narzekać.

Przez to, że do mocowania nb w Gigabajcie są tylko 2 otwory musiałem zrobić backplate, byłem w prakitekerze ale nie znalazłem nic satysfakcjonującego, na szczęście będąc u babci zauważyłem odpowiadająca mi blaszkę, była to blaszka dołączona do rachunku z tpsy która przeszła na InPost który musi dodawać te blaszki żeby list spełniał zaleconą wagę( pp ma monopol na lekkie przesyłki czy jakoś tak).

Dołączona grafika

Od JoNeK_PDG (THX) udało mi się załatwić taki sam radior na nb jak mój posłużyłem się nim do naznaczenia miejsc do nawiercenia otworów siciąłem rogi żeby zostawić miejsce na backlpate na procka i żeby nie zgnieść wystających lutów(?).

Dołączona grafika

Później włożyłem radiator w imadło i skróciłem go kątówka o połowę żeby mieścił się między podstawką a listkami Frezeera.

Dołączona grafika

Niestety nie miałem czasu żeby z domu zabrać nakrętki ale na szczęście znajomi mieli stare kompy które miały iść na złom to wykręciłem z nich śrubki które służą do mocowania mobo, włożyłem do imadła brzeszczotem wyciąłem niepotrzebna część, wyrównałem koniec pilnikiem ale niestety moje nakrętki nie chciały się wkręcić przez całą śrubę tylko zatrzymywały się na spiłowanym końcu.Uznałem, że jak nie chce po dobroci to trzeba siła włożyłem nakrętki w imadło wziąłem wkrętarkę i wkręciłem do końca później wykręciłem śrubę i nakrętki działają jak prawdziwe.

Dołączona grafikaNie mając pianki którą normalnie dają z backlpata-mi użyłem maty wygłuszającej do paneli o jest podobnej grubości i podobnie wygląda. Później przełożyłem gumkę z radiatora która chroni rdzeń przed ukruszeniem na Frezeera nałożyłem pastę i wszystko złożyłem nie obyło się bez pomocy znajomego bo sam bym tego nie złożył.

Dołączona grafika

Tak wygląda nb na P965:

Dołączona grafika

Komp w trakcie składania, trochę się w cablegami pobawiłem :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Z bokiem:

Dołączona grafika

Jak wstanę i będę mieć chęci to porobię foty cyfrówką.

Komentarze mile widziane.

Edytowane przez Lord_Master

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Chcesz mnie tym dołować, że na top się nie zdecydowałem, tego freezera na nb montujesz czy na cpu ?

PS. Tego backplate wysłałeś bo się nie widziałem z znajomym

Możesz mi ten top wysłać bo też mam Gigabyte

Edytowane przez Lord_Master

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi