Skocz do zawartości
Spajda

Mobo Pod 5000+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jako, że jestem od dawna użytkownikiem intelowskich procków a kolega poprosił mnie o poskładanie kompa, zwracam się z prośbą do szanownych kolegów o pomoc w wyborze płyty głównej pod procesor AMD.

Jako że jestem całkowicie zielony w temacie tych procków, próba ogarnięcia poprzez czytanie forum spełzła na niczym - zbyt dużo rozbieżności między AMD a Intel.

Dlatego proszę was - jako znawcy tematu z pewnością będzie wam łatwiej powiedzieć kilka słów na temat doboru płyty pod takie części:

1. Procesor AMD X2 5000+

2. Pamięć Kingston 2 GB @ 800 MHz single

3. Grafika Nvidia 8600 GT

4. Chłodzenie pentagram (podobny do Mugena), obudowa aerocool z dobrym przewiewem.

5. Zasiłka Chief 450.

Spodziewane koszty na płytę główną to 400 zł (+/- 20%).

Komp ma służyć do gierczenia w nieco starsze gry typu:

BF2, FarCry2, AA itd.

S.O. - winXPhome.

W perspektywie wymiana procesora na lepszy, oraz wymiana RAMu (za jakiś rok, dwa), więc jakiś chip rozwojowy.

Na poprzedniej płycie GA M56S-S3 przypalił się chipset (źle zamontowany radiator) i idzie do wymiany.

Proszę, pomóżcie wybrać jakąś płytę, utknąłem w gąszczu a nie chcę popełnić gafy.

Pozdrawiam,

SPajd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASRock A780GXE/128M

Jeżeli kolega lubi grac to niech sprzeda tego gf 8600gt dołoży to co zaoszczędził na płycie i troszkę dołoży i kupi używanego 8800/3850. Przejściowo mógł by siedzieć na integrze, która jest dość dobra.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, fajnie dzięki za porady.

Kolega jest fanem gigabyte, więc z tych wymienionych wezmę Gigabyte GA-MA78GPM-DS2H

Jeszcze raz dzięki, bo naprawdę w AMD nie siedzę :)

Co do grafiki to kupił od kolegi tanio, poradzę mu wymianę jak sugerowałeś, i zobaczymy co on na to :)

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe nic nie jest przecież idealne :)

Czy to ACC jest niezbędne do podkręcania ?

Nie znam się tak dobrze na o/c AMD, ale w intelu kombinuje się przez FSB, napięcia, i ram ...

Rozumiem, że masz w podpisie tą płytę ?

http://proline.pl/sklep.php?prodid=ASUS+M3A78-T

Generalnie na Asusie się trochę przejechałem (nieszczęsne commando :/), poza tym jest za droga jak dla kolegi.

Dzięki za opinie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W podpisie mam model M3A78 (bez dopisków żadnych), jest bardzo fajna, ale ma jedną wielką wadę - Vcore tylko +150mV.

ACC pozwala wycisnąc z Phenomów dodatkowe MHz, na ogól coś koło 200-300. Ale niezbędne nie jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi