Skocz do zawartości
GIBAS123

Łączenie Dwóch Komputerów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich chciałbym połączyć dwa komputery ze sobą ale nie wiem czy będą lagi

w grach komputery są oddalone o 50m znaczy się chce połączyć :

KOMP1 - JA

KOMP2 - KUZYN

Chcemy grac w gry (CS,BF,NFS) na lanie i nie wiem czy będą lagi w grach i jakie będą pingi tak

mniej więcej ??? Aha kabel pójdzie przez podwórko.

Chcę kupić kabel Sieciowy UTP Kat.5e 2xRJ45 Krosowany

Przedstawię to w ilustracji

LAN.bmp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich chciałbym połączyć dwa komputery ze sobą ale nie wiem czy będą lagi

w grach komputery są oddalone o 50m znaczy się chce połączyć :

KOMP1 - JA

KOMP2 - KUZYN

Chcemy grac w gry (CS,BF,NFS) na lanie i nie wiem czy będą lagi w grach i jakie będą pingi tak

mniej więcej ??? Aha kabel pójdzie przez podwórko.

Chcę kupić kabel Sieciowy UTP Kat.5e 2xRJ45 Krosowany

Przedstawię to w ilustracji

A nie prościej kupić dwie karty sieciowe Wifi i "wycelować" je na siebie ? Na sztywno ustawić w opcjach karty najniższy tryb transmisji (im niższa przepustowośc sieci, tym większy zasięg i lepszy ping). A do grania w multiplayerowe gry spokojnie wystarczy nawet pasmo 1 mb/s.

Dodatkowa zaletą jest że w razie zmiany polożenia komputera w mieszkaniu nie trzeba dosztukowywac kabla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak jak pisze kolega Avitr.

Uważam, że pomysł z zastosowaniem karty bezprzewodowych jest jak najbardziej dobry, choćby dlatego że nie musisz przekopywać podwórka i martwić się, czy robaki nie przegryzą Ci kabla. :D

Kupujesz po karcie sieciowej na komputer (karty muszą mieć możliwość pracy w trybie ad-hoc) i łączysz bez żadnych kabli. Dodatkową zaletą jest to, że w przyszłości możesz dołączyć kolejnych /graczy/ do sieci, również bez kabli i powiększyć tego mini-LAN'a. Prędkość transmisji powinna wynosić około 1-2MB/s przy takiej odległości, a pingi na pewno nie będą w jakikolwiek sposób zauważalnie wyższe niż na LANie. Zresztą opóźnienia poniżej 20ms praktycznie nie da się wyczuć, więc o czym tu mówić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi