Skocz do zawartości
akslow

FSP250 czy FSP300 ?????

Rekomendowane odpowiedzi

jak je rozroznic. Poniewaz w piatek dostalem od pani miss_anna zasilacz i na naklejce z serwisu pisze (niemieckiego) FSP250 a kupilem FSP300 (na naklejce zasilacza rowniez pisze ze 300 ale naklejka nie wyglada na naklejona orginalnie. Z tego co wiem to naplytce pisze "FSP *** 60 GT" tak wiec plytka jest uniwersalna. Czy sa jakies elementy dzieki ktorym mozna te zasilacze rozroznic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrocilem na forum - z nowym prockiem :)

a teraz do rzeczy

mozesz porownac moc z naklejki z konkretnych napiec z elementami w srodku. jesli masz na naklejce np dla 12v 15a a element na wyjsciu tego napiecia ma np 13a to juz wiadomo ze pani miss_ania jest oszustka ;)

czasem moc mozna odczytac z plytki pcb przy bezpieczniku (mam pod reka 2 fortrony ale rozkrece je pozniej zeby spr czy u mnie podali jaka to jest wartosc).

jesli tego nie ma u ciebie to sprobuj ocenic moc na podstawie bezpiecznika:

dla 5A - 180-250W

6,3A - 250-300W

7A - 300-350W

byc moze masz 5a to wtedy nie ma problemu i wiadomo ze to <=250w

kupiles fsp300-gtp? bo dla modelu fsp250-gtp wartosci a przy:

3.3v - 20a

5v - 27a

12v - 13a

-12v - 0,8a

-5v - 0,3a

vsb - 2a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem jako FSP300 GTP. A do srodka narazie nie zagladam bo jest niemiecka plomba. Moze pozniej nie odda kasy. Powiedziala ze jak chce to moge jej podac numer konta to odda kase. A potem zebym wyslal jej zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem jako FSP300 GTP. A do srodka narazie nie zagladam bo jest niemiecka plomba. Moze pozniej nie odda kasy. Powiedziala ze jak chce to moge jej podac numer konta to odda kase. A potem zebym wyslal jej zasilacz.

swego czasu zapodalem w watku o fortronach historie o tych przyzachodnich oszustach... handlowali wlasnie monitorkami i zasilkami fortrona - szkoda tylko ze albo nie wysylali towaru albo wysylali inny niz na aukcji. taki przypadek byl z asicom a potem po kretych drogach dowiedzialem sie ze pani miss_ania zna pana ktory podaje sie za asicom... coz pewnie jedna rodzina i maja we krwi takie kanty (jesli faktycznie cie oszukala). jedna mala sugestia - nie wysylaj zasilacza za zaliczeniem - ja tak zrobilem i po miesiacu do mnie wrocil jako nie odebrany. podobno wieeeeeele paczek wrocilo do asicom i zadnej nie odebral (w/g pan z poczty). policja oczywiscie dziala i mysle ze dostanie facet za swoje. tak btw to on tez sam zaproponowal zwrot... wiec jesli zdecydujesz sie oddac zasilacz to najpierw pieniazki a potem wysylka...

jesli duzo cie nie kosztowal i nie masz jakiegos super hiper prado zernego kompa to ja bym zostawil ten zasilacz. nawet taka 250 fsp sobie spokojnie da rade lepiej niz niefirmowa 300... i ta cisza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...