Skocz do zawartości
alchemik82

Windows Xp Pro - Raid 0 - Hasło Administratora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

przeszukałem już różne fora i pomocy nie znalazłem więc zwrócę się tutaj...

Mam kompa z Windowsem XP Pro i 2 twardymi 640GB połączonymi w RAID - 0

Na kompie mam standardowe bzdury jak zdjęcia, pliki Office filmy itd oraz min bazy danych PostreSQL...

A koniecznie odzyskać muszę praktycznie tylko kilka plikow excela, foldery z jakoś 2000 plików tekstowych + idealnie właśnie ta baza danych ale bez niej przeżyje... (filmy i inne bzdury mogę olać a zdjęcia mam zbackupowane)

Z powodu poważnych problemów rodzinnych wczoraj pod wpływem emocji założyłem hasło na Administratora no i oczywiście zapomniałem do rana... sad.gif (a normalnie wszystkie hasla mam zapisane)

Hasło na bank jest dość proste w stylu pacan321 czy masakra987 itd... ale za cholere nie mogę sobie przypomnieć... sad.gif

Próbowałem wyszukać różnych programów do resetowania/odzyskiwania haseł ale bez skutku...

M.in np ten program uruchamiany z CD http://home.eunet.no/~pnordahl/ntpasswd/bootdisk.html

niby wszystko jest ok ale jak dochodzi do wyboru partycji (to zapewne przez ten RAID) coś nie chce działać i wyskakuje mniej więcej coś takiego:

"Disks:

disk /dev/sda: 640gb

disk /dev/sdb: 640gb

Disk /dev/sdb doesn't contain a valid partition table

Candidate Windows partitions found

1: /dev/sdal 49999MB BOOT"

"mountaining from /dev/sda1 with assumed filesysstem type NTFS.

So let's really check if it is NTFS?

Record 0 has no FILE magic (0x0)

Failed to lad $MFT: Input/output error

Error

NTFS probe returned error code 13

Sorry cannot continue

CANCELLED"

CZY KTOŚ JEST W STANIE MI POMÓC?

Rozmawiałem tez z firmą odzyskującą dane i koleś powiedział że większość jest do odzyskania ale w sumie to jakiejś tam pewności nie mam jak to działa itd...

nie znam zasad na waszym forum itd ale jak ktoś mi pomoże ominąć/zresetować hasło tak żebym mógł się normalnie zalogować do swojego systemu bez tego odzyskiwania danych przekażę jakąś kwotę na cele charytatywne albo jakieś inne źródło...

No i proszę tylko o poważną pomoc bo sytuacja rodzinnie jest tragiczna i ten komputer (który jest moim miejscem pracy) jest już naprawdę ostatnim gwoździem do trumny przed depresją... sad.gif

PS - no i zależy mi na czasie, jeśli do jutra nie uda mi się tego zrobić muszę zawieść do tego odzyskiwania danych a tam to juz nie wiadomo ile to potrwa i ile będzie mnie kosztować... sad.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dasz radę odpalić kompa w trybie awaryjnym,to polecenie uruchom wpisz control userpasswords2

Jak wyskoczy okno to odznacz aby sys nie monitował o hasło i git.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no więc trochę namieszałem jednak...

próbowałem się logować najwidoczniej jako użytkownik a nie Administrator... (co znaczy też że normalnie używalem kompa jako użytkownik też - pewnie z uprawnieniami administratora)

jak odpaliłem logowanie i wpisałem administrator użyłem hasła jakie kiedyś zawsze stosowałem wszędzie i udało mi się zalogować jako administrator...

potem już na użytkowniku zrobiłem nowe hasło i działa...

PS - a i tak normalnie to nie byłby problem bo zawsze mam wszystko zbackupowane ale oczywiście z 2tyg temu musial mi się przenośny 300GB zjebać i [gluteus maximus] zostalbym bez niczego...

no i od kolegi dowiedziałem się też, że gdyby nie dało się odzyskać hasła to po prostu musiałbym podlączyć trzeci twardy dysk na nim postawić system i z niego poźniej mógłbym zgrać wszystko z tych dysków w macierzy...

tak czy inaczej jeden problem mniej smile.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi