alchemik82 Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Witam przeszukałem już różne fora i pomocy nie znalazłem więc zwrócę się tutaj... Mam kompa z Windowsem XP Pro i 2 twardymi 640GB połączonymi w RAID - 0 Na kompie mam standardowe bzdury jak zdjęcia, pliki Office filmy itd oraz min bazy danych PostreSQL... A koniecznie odzyskać muszę praktycznie tylko kilka plikow excela, foldery z jakoś 2000 plików tekstowych + idealnie właśnie ta baza danych ale bez niej przeżyje... (filmy i inne bzdury mogę olać a zdjęcia mam zbackupowane) Z powodu poważnych problemów rodzinnych wczoraj pod wpływem emocji założyłem hasło na Administratora no i oczywiście zapomniałem do rana... sad.gif (a normalnie wszystkie hasla mam zapisane) Hasło na bank jest dość proste w stylu pacan321 czy masakra987 itd... ale za cholere nie mogę sobie przypomnieć... sad.gif Próbowałem wyszukać różnych programów do resetowania/odzyskiwania haseł ale bez skutku... M.in np ten program uruchamiany z CD http://home.eunet.no/~pnordahl/ntpasswd/bootdisk.html niby wszystko jest ok ale jak dochodzi do wyboru partycji (to zapewne przez ten RAID) coś nie chce działać i wyskakuje mniej więcej coś takiego: "Disks: disk /dev/sda: 640gb disk /dev/sdb: 640gb Disk /dev/sdb doesn't contain a valid partition table Candidate Windows partitions found 1: /dev/sdal 49999MB BOOT" "mountaining from /dev/sda1 with assumed filesysstem type NTFS. So let's really check if it is NTFS? Record 0 has no FILE magic (0x0) Failed to lad $MFT: Input/output error Error NTFS probe returned error code 13 Sorry cannot continue CANCELLED" CZY KTOŚ JEST W STANIE MI POMÓC? Rozmawiałem tez z firmą odzyskującą dane i koleś powiedział że większość jest do odzyskania ale w sumie to jakiejś tam pewności nie mam jak to działa itd... nie znam zasad na waszym forum itd ale jak ktoś mi pomoże ominąć/zresetować hasło tak żebym mógł się normalnie zalogować do swojego systemu bez tego odzyskiwania danych przekażę jakąś kwotę na cele charytatywne albo jakieś inne źródło... No i proszę tylko o poważną pomoc bo sytuacja rodzinnie jest tragiczna i ten komputer (który jest moim miejscem pracy) jest już naprawdę ostatnim gwoździem do trumny przed depresją... sad.gif PS - no i zależy mi na czasie, jeśli do jutra nie uda mi się tego zrobić muszę zawieść do tego odzyskiwania danych a tam to juz nie wiadomo ile to potrwa i ile będzie mnie kosztować... sad.gif Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Jeśli dasz radę odpalić kompa w trybie awaryjnym,to polecenie uruchom wpisz control userpasswords2 Jak wyskoczy okno to odznacz aby sys nie monitował o hasło i git. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Spróbuj programu Active@ Password Changer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 (edytowane) Na w miarę proste hasła skuteczny jest ophcrack: http://ophcrack.sourceforge.net/download.php?type=livecd Edytowane 26 Lutego 2009 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 Zainstalowanie drugiego systemu (dryga instalacja tego samego os lecz w innym folderze/partycji) lub jakiś linux livecd nie rozwiąże problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemik82 Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 no więc trochę namieszałem jednak... próbowałem się logować najwidoczniej jako użytkownik a nie Administrator... (co znaczy też że normalnie używalem kompa jako użytkownik też - pewnie z uprawnieniami administratora) jak odpaliłem logowanie i wpisałem administrator użyłem hasła jakie kiedyś zawsze stosowałem wszędzie i udało mi się zalogować jako administrator... potem już na użytkowniku zrobiłem nowe hasło i działa... PS - a i tak normalnie to nie byłby problem bo zawsze mam wszystko zbackupowane ale oczywiście z 2tyg temu musial mi się przenośny 300GB zjebać i [gluteus maximus] zostalbym bez niczego... no i od kolegi dowiedziałem się też, że gdyby nie dało się odzyskać hasła to po prostu musiałbym podlączyć trzeci twardy dysk na nim postawić system i z niego poźniej mógłbym zgrać wszystko z tych dysków w macierzy... tak czy inaczej jeden problem mniej smile.gif Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...