Skocz do zawartości
przeciwnik

format

Rekomendowane odpowiedzi

1. Format - dlugo, ale bezpiecznie. Zanim uzyjesz, wpisz "format /?" - poznasz wszystkie (niemal) jego opcje.

2. Oprogramowanie dolaczane do dysku, zwykle "Ontrack Disc Wizard" - szybkie, proste w obsludze, bezpieczne.

3. PM-8. Narzedzie komercyjne (cena). Poprzez jego niewlasciwe uzycie latwo sobie narobic klopotow. Jesli nie jestes pewny skutkow dzialania ktorejs z jego opcji, lepiej jej nie uzywaj.

Czyli, stawialbym, na pocztek p. 2, (lub 1 - jesli masz cierpliwosc). Zas p.3 dla zaawansowanych. Czasem lepiej jest uzyc partycjonera dodawanego do Linuxow (dziala w trybie DOS i nie niszczy zawartosci partycji).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie wiecie ze jest szybka metoda formatowania ??

Polecenie Format x:/q

Gdzie x to litera partycji

Wiemy. O ile się nie mylę, to jest to to samo, o czym pisał Kobus.

Ale to jest tylko wymazanie tablic alokacji plików; jeżeli są zwalone klastry, to do niczego się nie nada, podobnie przy nowo utworzonej partycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałęm w akcji Ranishe i PM-yu ale i tak najskuteczniejszy chyba jest FDISK i FORMAT x:

Raz zakładałęm patyycję podstawową na FAT, miałem nie miłą niespodziankę w win98, bo zaraz po zainstalowaniu systemu chciałem ustalić parametry pliku wymiany i w polu max. miałem kilka ładnych terabajtów dostępnych na 1GB partycji. Co ciekawe, tych ustawień nie można było zmienić w jakikolwiek sposób. Jedynym lekarstwem okazało się założenie partycji FDiskiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi