Skocz do zawartości
tkc

Zalanie Komputera Przez Kabel Sieciowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Siedzie przed komputerem i coś mi wyskakuje okno o podłączeniu urządzenie audio do panelu przedniego. Zdziwiony przesuwam kompa, żeby zobaczyć o co chodzi i ciach komp się błyskawicznie wyłączył i nie mogłem go już włączyć. Wyciągam kompa a z niego wylatuje dużo wody mi na spodnie i na podłogę. Ja nie wiem co się dzieje bo biurko suche obudowa kompa sucha a cała podłoga półka pod kompa i kom w środku mokry. Po długim dochodzeniu widzę jak leci woda z kabla sieciowego.I to leci tak,ze jak zostawię go na 1min. to wokół mam plamę wody średnicy10cm.I tak woda dostawała mi się do komputera nie wiadomo od jakiego czasu. I komp tak chodził z WC :] Przyszło 2-ch majstrów od dostawcy netu zobaczyli co się dzieje odizolowali kabel na dł. 15cm. i wsadzili do doniczki :mur: stwierdzili,że najprawdopodobniej kabel się przetarł o dach i leci woda a że jest śnieg na dachu to oni nie wejdą i nie wiedzą co się stało.Kabel jest "przerzucony tylko przez gzyms i tak lata po dachu wiec jak dla mnie to ich wina bo nie zabezpieczyli kabla i tak latał po murku. I teraz nie wiem co z tym robić. Jak byli "spece" u mnie to napisałem "protokół"? i podpisali mi obaj,że faktycznie z kabla cieknie i płyta gł jest zalana.(widać ślad po strumyczku wody) zrobiłem też filmik jak kapie z kabla. Szef firmy ma się ze mną kontaktować ale wiecie jak to jest. Najgorzej,że płytę gł. (GA-P35-DS3) mam jeszcze na gwarancji którą pewnie już szlak trafił po takim zalaniu.

Edytowane przez tkc
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj widziałem to na własne oczy, na płycie ciągnie się ślad białego nalotu od sieciówki, zalega na 2 układach scalonych, klawiatura świruje, raz działa raz, nie, ale przynajmniej nie będziesz musiał kwiatka podlewać :D!

Mówcie coś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi tu nie gra .

U ciebie kable sieciowy musiał mieć chyba dużo miejsca pomiędzy przewodami a izolacją że się tak z niego lało .

Normalnie w UTP / koncentrycznym praktycznie nie ma miejsca na to , izolacja ciasno przylega do przewodów , dodatkowo koncentryk ma jakiś żel pomiędzy izolacją i przewodami .

Nie bardzo sobie potrafię wyobrazić że woda się leje z takiego kabla .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w kablu przewody siedzą luźno a pomiędzy nimi jest jakaś wata/włókno które jeszcze lepiej ciągnie wodę.Dam fotki później. Na kablu jest napisane : "CAT.E5"..."24 AWG".

Edytowane przez tkc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w kablu przewody siedzą luźno a pomiędzy nimi jest jakaś wata/włókno które jeszcze lepiej ciągnie wodę.Dam fotki później. Na kablu jest napisane : "CAT.E5"..."24 AWG".

Dokładnie, to włókno wzmacnia kabel co by sie nie porozrywał:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie w UTP / koncentrycznym praktycznie nie ma miejsca na to , izolacja ciasno przylega do przewodów , dodatkowo koncentryk ma jakiś żel pomiędzy izolacją i przewodami .

Nigdy nie widziałeś chińskich kabli "miedzianych"(*) po 0,3-0,5 PLN/metr?

:lol2:

Ludzie którzy puszczają kable z dachu luzem MUSZĄ być megaoszczędni, więc kable na pewno są "odpowiedniej" klasy. Żelowe to nie ta kategoria cenowa, nie dla "oszczędnych".

(*) - aluminium pokryte cienką warstwą miedzi. Pękają od patrzenia, nieostrożne zginanie = wymiana kabla. Hit allegro :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, też mam komputer na wodę ;) Co prawda nie są to takie ilości, ale zdecydowanie jest to zauważalne. Czy znaleźliście w międzyczasie jakiś sposób na zabezpieczenie komputera przed szkodliwym wpływem wody dopóki przewód nie zostanie zabezpieczony/wymieniony? Nie chciałbym żeby mój pecet skończył w podobny sposób jak komputer autora tematu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi