Edik Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 witam, po uruchomieniu komputera nic nie działa (kręci się tylko radiator). Dodatkowo jest prąd w obudowie ale nie kopie. Proszę o pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barto125 Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 spięcie się gdzieś może robić, sprawdź zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 Możesz jakoś przybliżyć temat? Bo szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem co chcesz powiedzieć przez to, że masz prąd w obudowie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valve90 Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 podepne sie troche pod temat, czy to normalne ,ze przebicie ma dwd-rom, dysk twardy, i zasilacz ?? wszystko sprawdzalem na ''pajaku'' :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 (edytowane) No właśnie bo w sumie to chyba normalne że masz prąd w obudowie, inaczej komp by nie działał, wyjaśnij proszę, masz prąd na obudowie? Czym mierzyłeś i ile V wskazuje ? valve90 kurcze nie zrozumiałem znowu twojego pytania, możesz mi to wytłumaczyć łopatologicznie? Od razu mówię, że nic nie piłem! Edytowane 26 Lutego 2009 przez Lowermann Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edik Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 nie sprawdzałem ile ma V tylko śrubokręt kontrolny sie świeci, prąd jest w całej całym komputerze (nie wiem czy tak musi być nie znam się), i działa tylko radiator, komputer nie włącza sie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gmilin Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 Ja miałem bardzo podobny problem swego czasu i winowajcą okazała się listwa zasilająca. Po jej wymianie było już w porządku :wink: Dlatego polecam abyś spróbował podłączyć wszystko do jakiejś innej listwy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valve90 Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 no to tak wszystko bylo rozlorzone nie w obudowie no i wszystko pokolei dotykalem probowka (oprocz plyty i grafiki) nie wiem dokladnie ile v ale z 5-7 v bedzie ;) czy to normalne ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 Wszystko czyli co? Obudowę, elementy na płycie głównej, czy jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 A takie male sprostowanie nie kreci sie radiatora a wentylator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edik Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 (edytowane) tak elementy na płycie głównej też są pod napięciem, i sama płyta główna też Edytowane 26 Lutego 2009 przez Edik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valve90 Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 to ze na mobo jest napiecie to chyba normalne i lepiej tego nie sprawdzac ,ale na zasilaczu dwd-romie i dysku twardym powtarzam ze wszystko sprawdzalem na pajaku no i wszystko dziala mi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edik Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 vlave90 ja mam to samo prąd jest wszędzie tylko że komputer nie działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 Jak buda kopie to winowajcą jest złe jej uziemienie lub brak. Jak zasilacz nie ma farby to często on jest elementem uziemiając. Mam kompa na pająku i optyczne napędy są uziemione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 Jeśli jakiekolwiek urządzenie posiada wtyczkę z stykiem ochronnym, to ma być podłączone do gniazda z bolcem ochronnym. Wszystko (instalacja) ma być sprawna i okresowo badana a bolec odpowiednio podłączony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 no to tak wszystko bylo rozlorzone nie w obudowie no i wszystko pokolei dotykalem probowka (oprocz plyty i grafiki) nie wiem dokladnie ile v ale z 5-7 v bedzie icon_wink2.gif czy to normalne ?? Zasilacz jako element prostowniczy w komputerze przekształca napięcie zmienne z gniazdka na napięcie stałe a następnie filtruje je na takie jakie trzeba dostarczyć dla poszczególnych linii czyli min. +3,3v,+5v i +12v więc nie może być około 5-7v ;) aby komputer poprawnie działał musi mieć dostarczone napięcie takie jakie toleruje norma ATX, to tak gwoli ścisłości :P A jak dla mnie to rozłóż kompa poza obudową i sprawdź, na innym zasilaczu tez nie zaszkodzi ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 3,3 5 i 12 V to on ma w kablach, a na obudowie (podczas przebicia lub braku uziemienia) to może być różnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edik Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Problem z prądem rozwiązałem, winne było źle podłączone gniazdko - prąd był na uziemieniu. komputer jednak dalej nie działa. podejrzewam że zepsuta jest płyta główna. Jak włączam komputer to nic się nie dzieje (zasilacz jest sprawny). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Zero reakcji? Tzn. nawet wiatraki nie zakręcą tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edik Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 Zero reakcji? Tzn. nawet wiatraki nie zakręcą tak? Tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 No to najprawdopodobniej mobo padło. Ale spróbuj jeszcze wyciągnąć karte graf i odpalić kompa a potem ram, a na końcu wyjmij procesor i spróbuj uruchomić. Jak dalej będzie zero reakcji no to już wiesz co padło ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 Sprawdzaj wszystko na innym zasilaczu bo one nie lubią dostawać napięcia na uziemienie. BTW: Jak ktoś nie ma uziemienia to na obudowie kompa będzie miał połowę napięcia sieciowego czyli ~115V. To nie zabije ale potrafi "kopnąć" więc tak jak ktoś wyżej napisał. Sprawne i dobrze uziemione gniazdko elektryczne to podstawowy wymóg! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edik Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Sprawdzaj wszystko na innym zasilaczu bo one nie lubią dostawać napięcia na uziemienie. BTW: Jak ktoś nie ma uziemienia to na obudowie kompa będzie miał połowę napięcia sieciowego czyli ~115V. To nie zabije ale potrafi "kopnąć" więc tak jak ktoś wyżej napisał. Sprawne i dobrze uziemione gniazdko elektryczne to podstawowy wymóg! Sprawdzałem już wcześniej wszystko na innym ale dalej to samo :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...