Skocz do zawartości
Edik

Prąd Na Obudowie, Komputer Nie Działa

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie bo w sumie to chyba normalne że masz prąd w obudowie, inaczej komp by nie działał, wyjaśnij proszę, masz prąd na obudowie? Czym mierzyłeś i ile V wskazuje ?

valve90 kurcze nie zrozumiałem znowu twojego pytania, możesz mi to wytłumaczyć łopatologicznie? Od razu mówię, że nic nie piłem!

Edytowane przez Lowermann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to tak wszystko bylo rozlorzone nie w obudowie no i wszystko pokolei dotykalem probowka (oprocz plyty i grafiki) nie wiem dokladnie ile v ale z 5-7 v bedzie icon_wink2.gif czy to normalne ??

Zasilacz jako element prostowniczy w komputerze przekształca napięcie zmienne z gniazdka na napięcie stałe a następnie filtruje je na takie jakie trzeba dostarczyć dla poszczególnych linii czyli min. +3,3v,+5v i +12v więc nie może być około 5-7v ;) aby komputer poprawnie działał musi mieć dostarczone napięcie takie jakie toleruje norma ATX, to tak gwoli ścisłości :P A jak dla mnie to rozłóż kompa poza obudową i sprawdź, na innym zasilaczu tez nie zaszkodzi ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem z prądem rozwiązałem, winne było źle podłączone gniazdko - prąd był na uziemieniu. komputer jednak dalej nie działa. podejrzewam że zepsuta jest płyta główna. Jak włączam komputer to nic się nie dzieje (zasilacz jest sprawny).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to najprawdopodobniej mobo padło. Ale spróbuj jeszcze wyciągnąć karte graf i odpalić kompa a potem ram, a na końcu wyjmij procesor i spróbuj uruchomić. Jak dalej będzie zero reakcji no to już wiesz co padło ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzaj wszystko na innym zasilaczu bo one nie lubią dostawać napięcia na uziemienie.

BTW: Jak ktoś nie ma uziemienia to na obudowie kompa będzie miał połowę napięcia sieciowego czyli ~115V. To nie zabije ale potrafi "kopnąć" więc tak jak ktoś wyżej napisał. Sprawne i dobrze uziemione gniazdko elektryczne to podstawowy wymóg!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzaj wszystko na innym zasilaczu bo one nie lubią dostawać napięcia na uziemienie.

BTW: Jak ktoś nie ma uziemienia to na obudowie kompa będzie miał połowę napięcia sieciowego czyli ~115V. To nie zabije ale potrafi "kopnąć" więc tak jak ktoś wyżej napisał. Sprawne i dobrze uziemione gniazdko elektryczne to podstawowy wymóg!

Sprawdzałem już wcześniej wszystko na innym ale dalej to samo :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi