Skocz do zawartości
Pitur

Q811493 i WinXP - nieszczesna poprawka..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatecznie zniechecony strasznie zolwia praca XP po zaaplikowaniu patcha Q811493 - postanowilem sobie z nim poradzic, zanim MS rozwiaze poprawnie ten problem (cytowanana teraz w wielu serwisach porada Supportu, aby.. wylaczyc monitor antywirusowy jest zupelnie nieskuteczna i zwyczajnie.. niepowazna).

Opisuje wam krok po kroku metode, ktora moze sie komus przyda - opcji Uninstall ten Fix nie ma. Porada jest dla zaawanowanych userow.

1. Blokujemy ktoras ze znanych metod SFC (np. jest opisana tu: http://users.aol.com/axcel216/)

2. Wyszukujemy pliki: "ntkrnlmp.exe" i "ntkrnlpa.exe" - na naszym dysku i na plycie z SP-1.

3. Zmieniamy nazwy tych dwoch plikow na "ntkrnlmp.ex$" i "ntkrnlpa.ex$", i kopiujemy na nasz dysk ich odpowiedniki z SP-1.

4. Restartujemy Windows, po czym usuwamy pliki "*.ex$" z dysku.

Metoda jest sprawdzona z wersja jednoprocesorowa - dla multiprocessor musimy podmienic nazwy plikow na inne (wg. pliku inf Q811493).

PS. Tym ktorzy Fixa Q811493 jeszcze nie zainstalowali, polecam cierpliwosc - MS zapowiada za kilka dni poprawiona jego wersje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zwalnia, jesli usunales/nie zainstalowales tego fixa. Sprawdz na wszelki wypadek wersje podanych wyzej plikow. powinny byc:

ntoskrnl.exe - 5.1.2600.1106

ntkrnlpa.exe - 5.1.2600.1106

U mnie opcji Uninstall nie bylo na pewno - zainstalowalem to dzis rano - w sumie trzy poprawki. Uninstall byl tylko do jednej (JVM MS).

Przy okazji, podaje string calkowitego uninstalu do innego "okazu" - WMP9:

"rundll32.exe setupapi,InstallHinfSection InstallWMP7 132 c:windowsinfwmp.inf"

Mozna powyzszy wpis dodac w stringu "UninstallString" w podkluczu Rejestru: HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionUninstallMediaPlayer9

Pozwoli nam to pozbyc sie tej kobyly, jesli zechcemy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja wczesniej nie wiedzialem o tej poprawce i nie wiedzialem co jest grane, system uruchamial sie mi wieki, mialem zainstalowanego norton anitvrisua i i norton firewalla...nie wiem co nie wiem jak, ale przestaly mi dzialac, po odinstalowaniu i zainstalowaniu firewalla od nowa, wszystko wrocilo do normy, system dziala normalnie, a pseudo poprawka nadal jest w systemie i na razie ja zostawie, bo problem zniknal...ale przyzam sie byl to dla mnie koszmar, system wylaczal sie 10 minut, tragedia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Co ja na to? Nic. Juz wiem, w czym rzecz. Poprawki pobieram ze swojego konta w MS. Nie sa one, jak sie okazuje do konca zgodne z tymi z Update. U mnie brakowalo pliku "spunist.exe" - nigdy go nie mam kiedy poprawka (fix) ma atrybut "critical" (a ta ma). Stad i cale nieporozumienie. Jak wiem juz z niepolskich grup, nie tylko ja mialem problem z uninstallem. A i moj opis fixa tutaj chyba nikomu nie zaszkodzil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ba.. Problem jest w tym, ze Fix Q811493 nie ma opcji Uninstall :-(

I co ty na to? :D

Zainstalowałem Fix Q811493 i rzeczywiście komp zwolnił. Odinstalowałem z opcji DODAJ USUŃ (na samym dole mam możliwość usunięcia wszystkich Fix'ów jakie do tej pory instalowałem, a jest ich okolo 10)...

Po usunięciu wszystko wróciło do normy...

Masz możliwość USUŃ u mnie to pomogło... ... ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi