Skocz do zawartości
ASSAMER

Nowe Chłodzenie Procek I Chipset.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Chce kupic nowe chlodzenie do chipsetu gdyz obecny wiatrak juz pada,a jak wiadomo lepiej juz zmienic cale gdyz i tak jest dosyc marne. Co polecacie.

I 2 sprawa wiatrak na procku zaczol buczec wiec tez bede to zmienial. Mam boxowy wiatrak i i radiator. I chce cos kupic. Co polecacie. Dodam ze na razie jade na 1 jadrze w przyszlosci bede kupowal jakas x2.

Jaka paste polecacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na czipset: niebieski zalman http://allegro.pl/item560720879_zalman_zm_..._i_grafike.html albo hr05 http://allegro.pl/item558870580_thermalrig...od_bestfan.html

na procesor: pentagram alpaya

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebieski zalman? Pasywnie to na nim będzie można jajka smażyć, ten radiator kompletnie nie nadaję się do chłodzenia nforca4. Hr-05 będzie gites, a jeżeli chcesz mieć oba sloty pcix wolne, to hr-05sli.

Co do chłodzenia procesora, to powiedz ile chciałbyś wydać i jaką obudowę posiadasz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odp. Wiec czy do Hr-05 sli takiego chce kupic potrzebny jest wentylator czy nie bardzo ?? Czy ten radiator sam wystarczy czy nie. mowie o tym zalmanie. Napiszcie jeszcze raz co byscie faktycznie radzili. Ogolem bede kompa krecil.

Co do chłodzenia procesora. Nie mam jako tako limitu kasy ale nie chce tez wydawac nie wiadomo ile. Chce kupic chlodzenie przyszlosciowe, dobre do podkrecania mimo wszystko na moim boxowym chlodzenu i tak osiagnolem niezly wynik. Chce poprostu dobre chlodzenie za rozsadna cenne. Rozumiecie.

Obudowa TrendSonic a jaka dokladnie nie wiem, kupilem po dobrej cennie.

Edytowane przez ASSAMER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem ludzi, którzy mieli pasywne klocki na NF-4 (właśnie na tej płycie) i nigdy nie mieli żadnych problemów, możesz też założyć coś co się mniej więcej nazywało Pentagram NP-40 Cu ??? Ten thermalright jest doobry, ale jednocześnie dosyć drogi, więc nie wiem czy jest sens inwestować ;). Co do cepa, wielu ludzi poleca ostatnio Pentagram Karakorum + jakiś cichy fan 120mm :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od roku na NF4 niebieskiego zalmana. Sam radiator ma ok. 60*C ale obieg powietrza w budzie praktycznie zerowy :) Komputer dziala bez problemu z tym ze jest niekrecony. Wg mnie niebieski zalman bedzie ok wazne tylko zeby cos dmuchalo bezposrednio na niego lub przeplyw powietrza od przodu do tylu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do chlodzenia chipseta zaczolem pytac chlopakow w innym temacie.

Zostalo jeszcze chlodzenie procka. Wiec sprawdzilem to http://allegro.pl/item559752672_pentagram_..._wydajnosc.html co myslicie jest to dobry zestaw razem z wiatrakiem jest to w miare ciche ??

Ale uwage moja przykulo rowniez http://allegro.pl/item558906777_arctic_coo...54_939_am2.html i nie wiem czy to nie bedzie strzal w 10 ?? Co o tym myslicie ??

Rozmawialem z kumplem i doszlismy do wniosku ze nie warto inwestowac duzych pieniedzy.

Co myslicie o polaczeniu chlodzenia na chipset http://allegro.pl/item568138261_zalman_nb3...ike_od_aab.html a do tego http://allegro.pl/item568137534_aab_coolin...ajny17_9db.html myśle ze to strzał w 10 ??

Edytowane przez ASSAMER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam meczylem sie z DFI Infinity, zanim ja zwodowalem.

Co do chlodzenia NB odpusc sobie wynalazki ala maly radiator + wyjec

HR-05 (nie sli) sprawdza sie fajnie pasywnie z wersja SLI mialem problem z mocowaniem, jako ze zaczepia o elementy wystajace z plyty i ciezko ja sobie dobrze ustawic. Ogolnie wersje nie SLI mona zamontowac rownolegle do slotu PCI-E i nie za bardzo zaczepia o cokolwiek, mniej przeszkadza niz niebieski zalman i na przyklad miedziany pentagram, ktore tez przerabialem, przy wiekszym chlodzeniu na grafie zalmana musialem pociac, a pentagrama powyginac, HR-05 bylo idealne. Uzywalem wtedy 7900GT eXtreme z zalmanem VF-900 i HR-05 wychodzil mniej wiecej zaraz za chlodzeniem, pentagram miedziany, ten okragly zaczepial o kondensatory w grafie i musialem go podgiac troszke, choc tempy w okolicy 40-45 C mialem na nim, tak ze niezle z taka sobie cyrkulacja, na zalmanie niebieskim bylo nieco gorzej i musialem go juz niestety podpilowac zeby wsadzic grafe...

Na CPU dal bym karakorum, choc szczerze mowiac w chlodzeniu konwencjonalnym nieco wypadlem z obiegu.

HR-05 nie jest jakies strasznie drogie, bo to okolice 40pln na allegro (SLI albo wersja IFX jest sporo drozsza). Ja ostatnio kupilem za 35pln z wysylka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale co bedzie gdy. Bede chcial dodac inna karte ?? W slocie pcie 16 ??

HR-05 nie będzie zawadzał ?? Ja chcialem go kupic ale myslalem ze trzeba wersje Sli.

Do HR 05 nie trzeba wiatraka ??

Edytowane przez ASSAMER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest tak ze. Gdy nie mam oc buda zamknieta. Gdy mam oc buda otwarta. Nie mam zadnych dodatkowych wiatrakow. Moge ich miec az 3 ale nie mam.

Reasumujac. ThermalRight HR-05 bedzie na pewno dobry bedzie mozna w przyszlosci dac inna karte graficzna i nic nie bedzie przeszkadzac. Nie trzeba zadnego dodatkowego wiatraka.????

Dodam ze zalezy mi na tym aby to jak najszybciej zmienic gdyz jak wlaczam komputer musze palcem popchnac wiatrak na chipie zeby zastartowal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok rozumiem czyli wentylator. Prosze pomozcie mi. JA to musze kupic. A ludzie mowia ze jednak Hr odpada bo sa potem problemy z kartami 2 slotowymi a wersja sli nie wchodzi gdyz o cos zachacza.

Wiec moze sam wiatrak ale jaki, nie wiem czy nie mosi byc wiatrak o rozmiarach 37 na 37 ale chyba takich nie ma.

NIE WIEM CO MAM ROBIC gdyz musze to jak najszybciej zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi