Skocz do zawartości
Xeloo

Nowy Sprzęt / High-endowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam tak jak w temacie mam zamiar złożyć maszynkę głównie do gier.

i mam kilka typów co do procka / płyty / pamięci / karty graf. / obudowy i zasilacza no i dysku ;)

wybieram sprzęt z 3 sklepów bo mam najbliżej a płace gotówką ;/

zacznijmy od procka ;) :

Phenom II X4 920

Phenom X4 9850 Black Edition

Intel Core 2 Quad Q8200 2,33 GHz

Intel Core 2 Quad Q8300 2,5 GHz

Intel Core 2 Quad Q9400 2,66

i odnośnie intela czy opłaca sie przepłacać 200-300 zł za procka aby mieć te 2,66 a nie 2,33 ? i czy 3Gh podkręcenie starczy np. do GTA IV czy Crysisa ?

Płyta główna :

AMD : MSI DKA790GX 790GX

Intel : MSI-P45 Neo2-FR IP45

Pamięci : Geil 4GB DDR2 1066 5-5-5-15 Ultra Dual Chanel

Grafa :

GeForce with CUDA GTX 280 Asus 1GB (PCI-E) bulk - 1281 zł ( na wyprzedaży )

GeForce with CUDA 9800 GX2 EVGA 1GB 2xDVI & HDMI (PCI-E) - 1074 zł

GeForce with CUDA GTX 260 BFG 896MB (PCI-E) OC MAXCORE (55nm) - 1095 zł

GeForce with CUDA GTX 260 Gainward 896MB (PCI-E) (Core216) GoldenSample - 1101 zł

Radeon 4870 PowerColor 512MB 2xDVI (PCI-E) Zerotherm - 1025 zł

Radeon 4870 Palit 1GB 2xDVI (PCI-E) Sonic - 1128 zł

MSI HD4870 1024MB DDR5 265bit OC PCI-e - 1169 zł

Obudowa :

NZXT Tempest Okno Black B/Z

Zasilacz :

Corsair CMPSU-650TXEU ATX 650W PFC EU version

Dysk twardy Samsunga 640GB

błagam o jakieś opinie co dokładniej wybrać, który procek najlepiej się będzie kręcił ( powiedzmy na 3Ghz )

no i grafa, która najlepsza ? oczywiście z góry zakładam że każdy z was każe brać tego GTX280 x]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Phenoma II 920, fajnie się kręci. Mobo które wybrałeś też jest ok, ale zastanowiłbym się jeszcze nad Asus`em M3A78-T. Grafę bierz GTX 280 lub jeżeli chcesz zaoszczędzić to bierz HD4870. 512MB czy 1GB to w zalezności od tego w jakich rozdzielczościach grasz. No i dysk zmień na WD 640GB AAKS. Zasilacz wziąłbym od BQ 550W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź Phenoma II X4. Quady intela, które wymieniłeś, to kastraty.

W czym Q9400 jest dla Ciebie kastratem? Zresztą wole Q8200 niż tego starego X4.

Xeloo jak chcesz taniej to P2.

OC na 3GHz do GTA starczy. Crysis nie obsługuje wpełni więcej niż dwóch rdzeni i do niego trzeba przynajmniej 3.2GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czym Q9400 jest dla Ciebie kastratem? Zresztą wole Q8200 niż tego starego X4.

Xeloo jak chcesz taniej to P2.

OC na 3GHz do GTA starczy. Crysis nie obsługuje wpełni więcej niż dwóch rdzeni i do niego trzeba przynajmniej 3.2GHz.

Q9400 a Phenom II X4 920 większej różnicy tu nie ma ? no może poza tym że phenom standardowo ma większe taktowanie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź Phenoma II X4. Quady intela, które wymieniłeś, to kastraty.

Heh... Słowo kastrat brzmi strasznie, ale to niestety nie jest dobry argument. A ja głupi zawsze myślałem, że liczy się wydajność, a nie specyfikacja... :wink:

Q9400 a Phenom II X4 920 większej różnicy tu nie ma ? no może poza tym że phenom standardowo ma większe taktowanie ?

Wydajnościowo Q9400 jest blisko PH II 940. Jeśli miałbyś go w cenie PH II 920, to warto by było brać. Więcej niż 100zł nie warto dopłacać. Zakładam, że jest do nabycia w cenie PH II 940, więc zgodzę się ze wszystkimi, że PH II 920 będzie najlepszym wyborem w tej chwili.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra tylko jedno mnie zastanawia odnośnie specyfikacji w GTX280 a 9800GX2 ... a mianowicie "Potoków renderujących" gdzie w GTX280 jest ich 240 zaś w 9800 GX2 jest ich 256 jak to sie przekłada na sprawność karty ? szczerze to oglądałem na youtube porównanie 9800GX2 i GTX280 a mianowicie :

... w tym wypadku wygląda to tak jakby GX2 strasznie "mulił" choć ilość FPS jak w przypadku GTX nie spada poniżej 25 ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz GTXa 260 od BFG - najlepszy wybór za tą cenę. 9800GX2 nie opłaca się brać, bo to 2 karty w jednej, więc pobiera sporo więcej energii niż ten GTX 260, a do tego dochodzą różne problemy ze sterownikami (wydajność 1 karty w niektórych grach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz GTXa 260 od BFG - najlepszy wybór za tą cenę. 9800GX2 nie opłaca się brać, bo to 2 karty w jednej, więc pobiera sporo więcej energii niż ten GTX 260, a do tego dochodzą różne problemy ze sterownikami (wydajność 1 karty w niektórych grach).

no dobra ale GTX260 SC 216 mam za okolo te 1050zł to nie lepiej dołożyć te 200 i mieć już coś porządniejszego > jak GTX280 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX280 jest lepszy i jeśli możesz sobie pozwolić to owszem warto.

Cod o wydajności między GTX a GX2 to ten drugi będzie miał lepsze średnie FSP jednak będzie miał minimalny FPS gorsze od GTXa. No i dochodzi pobór prądu i głośność. GTX deklasuje GX2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi