Ikar_91 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 (edytowane) Tak więc proszę o pomoc w dobraniu płyty głównej do 600 zł no może uda mi się zwiększyć tą sumę. Myślałem o p5q-e... ale sam już nie wiem :mur: Wiem że jest dużo tematów z prośbą o pomoc w dobraniu płyty głównej ale albo ja szukać nie umiem albo nie ma tematu który bo na to pytanie w 100% odpowiedział. Procesor to raczej dualcor 5300 a za jakiś rok będzie wymieniony na quada, grafika radeon 4850, dysk saegate 7200.12 500gb, zasilacz corsair 550w, nie wiem jeszcze jakie ramy może ktoś też pomoże? pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc Edytowane 28 Lutego 2009 przez Ikar_91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 P5Q-E to bardzo dobra płyta. Polecam ;) Ewentualnie możesz optować za DFI DK P45 T2RS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Skoro za rok zmienisz proca to lepiej teraz kup tanią płytę a z wymianą proca kupisz lepszą płytę. Powody? Raz że strasznie wysokie ceny, dwa ze E5200 nie potrzebuje mocnej płyty do OC. Do czasu wymiany proca może okazać że będzie o wiele tańsza/lepsza alternatywa. Ja bym stawiał na EP31-DS3L bądź drożej P5QL PRO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Skoro za rok zmienisz proca to lepiej teraz kup tanią płytę a z wymianą proca kupisz lepszą płytę. Powody? Raz że strasznie wysokie ceny, dwa ze E5200 nie potrzebuje mocnej płyty do OC. Do czasu wymiany proca może okazać że będzie o wiele tańsza/lepsza alternatywa. Ja bym stawiał na EP31-DS3L bądź drożej P5QL PRO. Popieram. A potem to może nawet łykniesz jakiegoś Phenoma II lub Intela ale za rok to się zmieni hoho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ikar_91 Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Mam dobrą nowinę (przynajmniej dla mnie) wpadły mi 4 stówki dodatkowe więc chyba skuszę się na e8400 :). Co o tym myślicie w takim wypadku?? Czytałem jeszcze o phenomie II x3 i teraz sam już nie wiem :/ Co wy o tym myślicie nie cena/jakość ale sama jakość?? cena jest nie ważna który jest bardziej wydajny chodzi konkretnie o 720 black edition. Acha i jeszcze jedno bo nie chcę zakładać nowego tematu. Jakie ramy 2x2gb?? Przepraszam za zamieszanie i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Jak masz 400zł extra to bierz Phenoma 2 i nie patrz na intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ikar_91 Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 A ten phenom jest dużo lepszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Poczytaj testy to się przekonasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suslik Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Duzo. Popatrz na testy z pominięciem egieldy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Dobre mobo to dfi p45 plus /asus p5Q-e /gigabyte P45 Ud3P jak trafisz dobrego 8400(E0) postawisz na 4,3 ghz stabilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suslik Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 A jak trafi na dobrego phenoma to mu nie trzeba zadnych plyt za 600zł tylko na ASRocku zrobi 4GHz. I zgniecie tego 8400 4,3 bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ikar_91 Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 W takim razie możecie polecić jakąś płyte główną na am2+? Czytałem o płytach asusa i msi. I kolejny raz proszę o doradzenie jakie ramy do tego dokupić chodzi o 2x2gb. A zapomniałbym ile można wykręcić maksymalnie jak sie trafi na dobrą sztukę phenomka?? Szczerze mówiąc waham się lekko ponieważ spotkałem się z opiniami iż w grach e8400 jest lepszy. A ten komp oprócz do pracy będzie miał za zadanie uciągnąć najnowsze tytuły. Za to na plus wydaje mi się że przemawia zanim dodatkowy rdzeń(przyszłościowe i pomocne przy grafice z tego co słyszałem, a tak sie składa że się zajmuje grafiką-amatorsko bo amatorsko ale zawsze lepszy komfort). pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suslik Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 Oczywiście jeśli chodzi o płytę to ASRock A780GXE. Ramy Kingmax 1066 ale koniecznie CL5. Phenom X3 720 BE powinien pójść w okolice 3.8-4GHz, zaleznie od sztuki i chłodzenia. E8400 w grach lepszy, ale droższy i mniej przyszłościowy. Poza tym różnice są marginalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 Nie przesadzasz z tym OC? Może w okolice 5GHz? Nie chrzań głupot. 3.4-3.6GHz przy znośnym V mozna liczyć. Na więcej trzeba sporo szczęścia. Ale AM2+ warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suslik Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 http://www.hwbot.org/ResultBrowseByProcess...cpuModelId=1771 Większość powyżej 4GHz na powietrzu, także na 3.8 można liczyć bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 http://www.hwbot.org/ResultBrowseByProcess...cpuModelId=1771 Większość powyżej 4GHz na powietrzu, także na 3.8 można liczyć bez problemu. Jasne. Myślisz że te wniki są na powiedzmy 1.4V? Bo ja nie wątpie że na sporo wyższych. A to że jest to na powietrzu nie znaczy że jest stabilnie. Pokaż mi z 5 procków które robią 3.8GHz przy ok 1.4V i są stapilne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suslik Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 (edytowane) Nikt nie powiedział, że mają robić to na 1.4v. Myślę że średnia sztuka zrobi 3.8 na 1.5 bez większych problemów na dobrej mobo. EDIT: http://www.donanimhaber.com/images/image.a...1k_dh_fx571.jpg tu masz 3.7@1,47 Edytowane 3 Marca 2009 przez suslik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 Czyli wg Ciebie 1.45V to znośne V?... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ikar_91 Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 O nie panowie asrock odpada i nic mnie do niego nie przekona. Już się przejechałem na nich. Proszę was o pomoc w wyborze płyty am2+ ale nie asrocka. Tak jak mówiłem mam 600zł na płytę. A i mam jeszcze jedno pytanko czy ten "zielony" nie będzie wąskim gardłem dla radka. Czytałem coś gdzieś o 3,2ghz ale w jakom stopniu to prawda to już was proszę o odpowiedź. <_< <_< pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 O nie panowie asrock odpada i nic mnie do niego nie przekona. Już się przejechałem na nich. Proszę was o pomoc w wyborze płyty am2+ ale nie asrocka. Tak jak mówiłem mam 600zł na płytę. A i mam jeszcze jedno pytanko czy ten "zielony" nie będzie wąskim gardłem dla radka. Czytałem coś gdzieś o 3,2ghz ale w jakom stopniu to prawda to już was proszę o odpowiedź. dry.gif dry.gif pozdrawiam Mamy 2009 rok i nie musisz żyć czasami socketu A ;) Obecnie ASRock robi coraz lepsze płyty a ten 780GXE naprawde się udał i nie zrażaj się tylko dlatego że to ASRock. Zaufaj opiniom na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ikar_91 Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Mamy 2009 rok i nie musisz żyć czasami socketu A ;) Obecnie ASRock robi coraz lepsze płyty a ten 780GXE naprawde się udał i nie zrażaj się tylko dlatego że to ASRock. Zaufaj opiniom na forum.Heheheh nie aż tak daleko ;) Przejechałem sie na nich nie raz i naprawdę chociaż by z tego powodu nie chce im napychać kieszeni. Co myślicie o MSI DKA 790GX platinum?? I nadal martwię się że zieleniak będzie hamował radeona ponieważ nie chcę kręcić go od razu (choć oprzeć sie chyba będzie trudno) poczekam kilka miesięcy. pozdrawiam i dziękuje wszystkim za porady oraz próby przekonania tak upartego osła jak ja :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Ta MSI jest OK, z pewnością lepsza niż ten ASRock bo to inna kategoria cenowa. Możesz zatanowić się jeszcze nad Asus`em M3A78-T, chociaż MSI wydaje się być trochę lepsza. Ewentualnie szukaj DFI byle na SB750. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Czyli wg Ciebie 1.45V to znośne V?... Czyli porównujesz napięcia na Intelu do tych na AMD. Hm... Takie 1.45V na AMD jest porównywalne (jeśli chodzi o tempy) do 1.35V na Intelu. Wnioski wysnuj sam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Czyli porównujesz napięcia na Intelu do tych na AMD. Hm... Takie 1.45V na AMD jest porównywalne (jeśli chodzi o tempy) do 1.35V na Intelu. Wnioski wysnuj sam.Czyli wg Ciebie większy pobór prądu nie ma wpływu na temperatury tak? Bardzo ciekawa teoria. Dalej nie zmienia to faktu że 1.45V na codzień to już stanowczo za dużo dla 45nm. I z czym porównujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 (edytowane) Zwiększając napięcie...zwiększa się TDP procesora a więc..większa ilość ciepła i teoretycznie większy pobór prądu. 45nm raczej woli niższe napięcia. Na dobrym chłodzeniu można 1,45v dać, ale jak to się odbije na żywotności procesora. Jak wyszły C2D E8xxx to lubiły padać, degradować się itd. w sumie degradacja dalej występuje bo z napięciem szarżować nie można. Myślę że trzeba sie raczej nastawić na to ile nasz procesor wyciągnie na 1,35-1,38v :wink: Edytowane 5 Marca 2009 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 W takim razie możecie polecić jakąś płyte główną na am2+? Czytałem o płytach asusa i msi. I kolejny raz proszę o doradzenie jakie ramy do tego dokupić chodzi o 2x2gb. A zapomniałbym ile można wykręcić maksymalnie jak sie trafi na dobrą sztukę phenomka?? Szczerze mówiąc waham się lekko ponieważ spotkałem się z opiniami iż w grach e8400 jest lepszy. A ten komp oprócz do pracy będzie miał za zadanie uciągnąć najnowsze tytuły. Za to na plus wydaje mi się że przemawia zanim dodatkowy rdzeń(przyszłościowe i pomocne przy grafice z tego co słyszałem, a tak sie składa że się zajmuje grafiką-amatorsko bo amatorsko ale zawsze lepszy komfort). pozdrawiam Do czystego grania bralbym e8400, do grafiki sprawdz ile watkow obsluguje twoj soft graficzny jakiego uzywasz - jak 4 to bierz Phenoma II , jak 1 albo 2 to e8400 bez dwoch zdan. A co do plyt pod AMD to imho Asrock AOG790GX jest najlepszy. Acha i nie wierz w te 3.8-4.0 na powietrzu w phenomie II - to jakas mitomania jest bo w wiekszosci recenzji procki koncza sie na 3.6-3.8 i to przy napieciach 1.55. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Szczerze mówiąc waham się lekko ponieważ spotkałem się z opiniami iż w grach e8400 jest lepszy. A ten komp oprócz do pracy będzie miał za zadanie uciągnąć najnowsze tytuły.Też się czasem zastanawiam, czy phenom II czy E5200, porównywałem też z E8400. Ale akurat w grach to phenom II ma przewagę. Intel ma za to zdecydowana przewagę w Super PI, jeśli grasz w super PI to kup intela na 100% będzie lepszy. Dla mnie ciekawa opcja to E5200, bo w sumie jest tańszy. Z płyt bardzo mi się podoba Biostar 790GX, choć nie widziałem jeszcze polskich testów. Jest w tylko jednym sklepie za 390zł. Za to na nim jest szansa na odpalenie czwartego rdzenia, pod warunkiem zastosowania odpowiedniego biosu i trafienia pełnosprawnej sztuki x3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Też się czasem zastanawiam, czy phenom II czy E5200, porównywałem też z E8400. Ale akurat w grach to phenom II ma przewagę. Intel ma za to zdecydowana przewagę w Super PI, jeśli grasz w super PI to kup intela na 100% będzie lepszy. Dla mnie ciekawa opcja to E5200, bo w sumie jest tańszy. Z płyt bardzo mi się podoba Biostar 790GX, choć nie widziałem jeszcze polskich testów. Jest w tylko jednym sklepie za 390zł. Za to na nim jest szansa na odpalenie czwartego rdzenia, pod warunkiem zastosowania odpowiedniego biosu i trafienia pełnosprawnej sztuki x3. Prawie sie zadlawilem herbata jak to przeczytalem. http://www.frazpc.pl/artykuly/664/AMD/PHEN...720/BE/I/X4/810 http://www.purepc.pl/procesory/AMD_w_natar...X4_810?page=0,2 Jesli gra nie wykorzystuje 4 watkow to phenom bedzie wolniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 (edytowane) Czyli wg Ciebie większy pobór prądu nie ma wpływu na temperatury tak? Bardzo ciekawa teoria. Dalej nie zmienia to faktu że 1.45V na codzień to już stanowczo za dużo dla 45nm. I z czym porównujesz? I znowu porównujesz 45nm Intela z 45nm AMD. Tak jak kolega niżej: Jak wyszły C2D E8xxx to lubiły padać, degradować się itd. w sumie degradacja dalej występuje bo z napięciem szarżować nie można. Myślę że trzeba sie raczej nastawić na to ile nasz procesor wyciągnie na 1,35-1,38v :wink: Zauważcie, że napięcie standardowe u Phenomów wynosi jakieś 1.3-1.35V, a u Quadów Intela ok. 1.2V, co nie jest przypadkiem. Twierdzenie, że 1.45V dla 45nm jest za wysokie wynosicie z doświadczeń posiadania Intela. Nie zapominajcie, że AMD produkuje swoje 45nm poprzez technologię SOI IBMa, a więc w inny sposób niż Intel. Koniec OT. Edytowane 5 Marca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Zauważcie, że napięcie standardowe u Phenomów wynosi jakieś 1.3-1.35V, a u Quadów Intela ok. 1.2V, co nie jest przypadkiem. Twierdzenie, że 1.45V dla 45nm jest za wysokie wynosicie z doświadczeń posiadania Intela. Nie zapominajcie, że AMD produkuje swoje 45nm poprzez technologię SOI IBMa, a więc w inny sposób niż Intel. Koniec OT. W sumie masz rację, ale czy mimo domyślnego wyższego napięcia niż daje Intel na swoje procki, Phenomy II mają też wyższą tolerancje na napięcie? Czyli np Jak Intel ma def. 1,2v to tam bezpiecznie jest dawać do 1,4v to jest to równoznaczne z tym że Phenom II ma def powiedzmy te 1,35v to wtedy można mu dać bezpiecznie 1,55v? Sry za OT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...