MARTiiii Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Jestem zielony w tym odrazu zastrzegam. Ogólnie coś mi świta z tym WPA ale nie do końca. Czy ktoś mógł by się napisać jak poprawnie skonfigurować WPA2 pod Vistą (laptop). Router to taki podstawowy TP-Link TL-WR340G podpięty pod modem z UPC. Trochę pod tym WPA jest opcji i nie ogarniam tego, a muszę mieć porządnie zabezpieczony komputer. Wole sam nie zgadywać co jak ,dlaczego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale chodzi poprostu zeby bylo zabezpieczenie? Jesli tak to (chyba) to: wchodzisz do panelu routera (najczesciej 192.168.1.1 w przegladarce) i logujesz sie. Pozniej 'Interface Setup'>'Wireless' Tam bedzie opcja 'Authentication Type' ustaw ja na 'WPA2-PSK' i pojawi sie pole 'Encryption' gdzie wybierasz AES i nizej jakies haslo i zapisujesz zmiany a w systemie chyba nic nie trzeba ustawiac... standardowo w viscie przy laczeniu podaje sie to samo haselko co w konfiguracji routera i powinno dzialac... Nie wiem czy o to Ci chodzilo ale ja tak mam i nikt tego nie przeszedl ;) (opcje w routerze mozesz miec nieco inne bo mam TD-W8901G ale mysle ze powinno byc podobnie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTiiii Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Czy warto do tego włączyć sprzętowego firewall ktory jest na routerze: filtrowanie po MACU, IP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Przy WPA2 wystarczy dobre hasło. Coś w stylu !@#$%^&*()_+_)(*&^%$#*()_)(*&^%$##$%^&*( będzie nie do złamania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julo Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Czy warto do tego włączyć sprzętowego firewall ktory jest na routerze: filtrowanie po MACU, IP? Po IP to chyba tak średnio, bo pewnie laptop będzie dynamicznie pobierał przy każdym łączeniu się z routerem. Ja u siebie mam WPA2-PSK, do tego filtr MAC i wyłączone "rozgłaszanie" nazwy sieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 !@#$%^&*()_+_)(*&^%$#*()_)(*&^%$##$%^&*( będzie nie do złamania. :lol2: takiego napewno nikt nie zlamie xD ale az takiego nie trzeba ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Ja tam często korzystam z http://www.kurtm.net/wpa-pskgen/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 za duzo kombinacji haslo wystarczy ze bedzie cytatem z jakies ksiazki np : wroku966nastapilchrzestpolskiaw1000zjazdgnieznieski ot i niech to ktos proboje zlamac :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 A skomplikowanie hasla wplywa znaczaco na predkosc sieci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpAceR Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 A skomplikowanie hasla wplywa znaczaco na predkosc sieci?Nie, ale kodowanie na niektórych sprzętach znacząco pogarsza transfery. Modele nowsze (na nowych chipsetach) nie mają już tego typu problemów, stare potrafiły nieźle przymulić po włączeniu prostego WEP-a. Zresztą możesz sam sprawdzić jak sie zachowuje sieć z kodowaniem i bez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...