Skocz do zawartości
Wafel

Gigabyte Ga-p31-es3g A Gigabyte Ga-ep31-ds3l

Rekomendowane odpowiedzi

Padla mi plyta głowna i mam dylemat miedzy tymi dwiema.

Dlaczego warto doplacic 40zl do DS3l?

Na czym bedzie dzialac i co mnie interesuje

e2140@3ghz

Gf 8600sonic+

2x 1gb 667 kingstona

Wczesniej dzialalo na evga 650i ultra. Dla mnie te dwie plyty sa praktycznie identyczne. Czy na obu osiagne te ~375 fsb ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte GA-P31-ES3G - 247zl

Gigabyte GA-EP31-DS3L - 281zl

Obie maja ten sam uklad dzwiekowy (zreszta calkiem niezly Realtek ALC888)

Zestaw bedzie dzialal w takiej konfiguracji jak podana w poscie. Po co p43 skoro i tak nie bede krecil dalej niz ~390mh bo proc wali w sciane na poziomie 3140mhz. Wiec moze mi ktos uswiadomic z kad roznice w cenie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wszystko gra na p31 to ok, a jak sie pi*przy to w sumie nie wiadomo dlaczego.

Różnica może wynikać choćby z tego, że jedna ma "oszczędzanie energii" (ep31) a druga niet.

Ponadto 2 sloty na ram i 1 PCI wiecej, wszystkie kondziołki metalizowane.

I chyba jeszcze układami zasilania sie różnią. Ds3l 4 fazowy a ta druga chyba 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej tańszej jeśli chcesz dźwięk wielokanałowy to musisz podłączyć głośniki przez SPDIF, bo płyta ta posiada tylko "3 gniazdka audio (wejście liniowe/ wyjście liniowe/mikrofon) ", no i jak na stronie Gigabyte włączysz tabelkę z porównaniem tych 2 płyt to zobaczysz coś takiego

post-164962-1236023984_thumb.jpg

PS. Odnośnie faz zasilania to nic nie mogłem znaleźć na stronie Gigabyta, tak że nie mam pojęcia :D

Edytowane przez ZeDpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej tańszej jeśli chcesz dźwięk wielokanałowy to musisz podłączyć głośniki przez SPDIF, bo płyta ta posiada tylko "3 gniazdka audio (wejście liniowe/ wyjście liniowe/mikrofon) "

A to ciekawe. Jak nie można jak można kożystać z dźwięki 5.1. Zaden problem.

no i jak na stronie Gigabyte włączysz tabelkę z porównaniem tych 2 płyt to zobaczysz coś takiego

"obrazek"

I?? P31 mają problemy z 4roma kości dwustronnymi a że jedno stronnych raczej nie znajdziesz nie widzę różnicy. 2x2GB starczą w zupełności.

PS. Odnośnie faz zasilania to nic nie mogłem znaleźć na stronie Gigabyta, tak że nie mam pojęcia :D

P31-ES3G ma 3 fazy, DS3L ma 4ry fazy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi