BotaN Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Witam wszystkich i pisze do was z małym problemem. Wiem, iż był temat o takim procesorze ale nie będe się podpinać do tematu bo to bez sensu skoro mam inny problem niż tamten autor. A więc chodzi o to iż przy podkręcaniu procka AMD 64 X2 5000+ (Brisbane) na mobo Gigabyte GA-M52L-S3 po dojściu do FSB 220 czyli ch... mało system staje się niestabilny. Napięcie już podniesione z norm 1.3 na 1.35 aha i dodam także iz mam Patrioty Extr Perform Cl4 2GB w dualu działające na 2.2V. Sam nie wiem gdzie popełniam błąd bo zawsze kręciłem jedno rdzeniowe a dwu dopiero od niedawna. Wiem, że tego procka ludzie podkręcali spokojnie do 3.2-4ghz. Jeśli chodzi o chłodzenia to i RAM i CPU oraz GPU mają zapewnione dobrej jakości, aha zapomniałem o GPU że jest to ATI Radeon Hd4670 HIS IceQ Turbo a zasilacz to Chieftec 500V. Jak coś jeszcze chcecie wiedzieć to pisać i byłbym wdzięczny za każdą pomoc :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 1. Mobo słabe do OC raczej. Może sekcja zasilania już nie wyrabia.... 2. Zmień dzielnik pamięci, poluzuj timingi 3. HT oczywiście ustawiłeś x3? 4. Podnieś napięcia nawet do 1,4V, jeżeli jak piszesz chłodzenie jest dobre to nawet nie odczujesz tego na temperaturach. 5. Chieftec 500W jak już.... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 AMD 64 X2 5000+ (Brisbane) czy przypadkiem nie jest to wersja Black Edition z odblokowanym mnożnikiem. Te athlony w zasadzie są stabilne do 3,1 Ghz- 3,2 Ghz. A jak masz ustawioną częstotliwośc RAMu, radzę ustawić na AUTO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SAFBOT1ST Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2009 (edytowane) Ja robie 3400mhz na 1,57volta - monożnik 17x moze ci pomoże ze memorki na 1T Edytowane 20 Kwietnia 2009 przez SAFBOT1ST Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasio1500 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 "A więc chodzi o to iż przy podkręcaniu procka AMD 64 X2 5000+ (Brisbane) na mobo Gigabyte GA-M52L-S3 po dojściu do FSB 220 czyli ch... mało system staje się" Problem leży tu po stronie płyty głównej. Winić tu należy Gigabyta za to że oszczędzł na sekcjach zasilania na starszych mobaskach, ba mało tego tempeartura chipsetu mobaski pewnie jest już w standardzie w granicach 60 stopni. Ciesz się jak jest mniejsza niż 60. Mi osobiście udało się na GA-M52L S3 u jakiegoś gościa zaopserwować temperaturkę na chipsecie w granicach 78 stopni celesjusza, na standardowo taktowanym 6000+ (TDP miał chyba 125W) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...