Skocz do zawartości
BotaN

Oc Athlon 64 X2 5000+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i pisze do was z małym problemem. Wiem, iż był temat o takim procesorze ale nie będe się podpinać do tematu bo to bez sensu skoro mam inny problem niż tamten autor.

A więc chodzi o to iż przy podkręcaniu procka AMD 64 X2 5000+ (Brisbane) na mobo Gigabyte GA-M52L-S3 po dojściu do FSB 220 czyli ch... mało system staje się niestabilny. Napięcie już podniesione z norm 1.3 na 1.35 aha i dodam także iz mam Patrioty Extr Perform Cl4 2GB w dualu działające na 2.2V.

Sam nie wiem gdzie popełniam błąd bo zawsze kręciłem jedno rdzeniowe a dwu dopiero od niedawna. Wiem, że tego procka ludzie podkręcali spokojnie do 3.2-4ghz.

Jeśli chodzi o chłodzenia to i RAM i CPU oraz GPU mają zapewnione dobrej jakości, aha zapomniałem o GPU że jest to ATI Radeon Hd4670 HIS IceQ Turbo a zasilacz to Chieftec 500V. Jak coś jeszcze chcecie wiedzieć to pisać i byłbym wdzięczny za każdą pomoc :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Mobo słabe do OC raczej. Może sekcja zasilania już nie wyrabia....

2. Zmień dzielnik pamięci, poluzuj timingi

3. HT oczywiście ustawiłeś x3?

4. Podnieś napięcia nawet do 1,4V, jeżeli jak piszesz chłodzenie jest dobre to nawet nie odczujesz tego na temperaturach.

5. Chieftec 500W jak już.... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD 64 X2 5000+ (Brisbane) czy przypadkiem nie jest to wersja Black Edition z odblokowanym mnożnikiem. Te athlony w zasadzie są stabilne do 3,1 Ghz- 3,2 Ghz. A jak masz ustawioną częstotliwośc RAMu, radzę ustawić na AUTO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"A więc chodzi o to iż przy podkręcaniu procka AMD 64 X2 5000+ (Brisbane) na mobo Gigabyte GA-M52L-S3 po dojściu do FSB 220 czyli ch... mało system staje się"

Problem leży tu po stronie płyty głównej. Winić tu należy Gigabyta za to że oszczędzł na sekcjach zasilania na starszych mobaskach, ba mało tego tempeartura chipsetu mobaski pewnie jest już w standardzie w granicach 60 stopni. Ciesz się jak jest mniejsza niż 60. Mi osobiście udało się na GA-M52L S3 u jakiegoś gościa zaopserwować temperaturkę na chipsecie w granicach 78 stopni celesjusza, na standardowo taktowanym 6000+ (TDP miał chyba 125W)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi