gwiazdorek88 Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 Zakupiłem kartę Gigabyte X1600XT i po uruchomieniu testu 3DMark, future mark Zaraz po 2-3 sek. Się wiesza komputer i resetuje. Na co dzień używam 9600GSO i wszystko bez problemów. Co może być nie tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 Zakupiłem kartę Gigabyte X1600XT i po uruchomieniu testu 3DMark, future mark Zaraz po 2-3 sek. Się wiesza komputer i resetuje. Na co dzień używam 9600GSO i wszystko bez problemów. Co może być nie tak ? Witam jak na moją koncepcję, to sądzę że jest to kwestia zasilacza. Masz Amacrox'a 450W który ma wydajność bezproblemową na poziomie 300-350W, a powyżej tego następują znaczne spadki napięć. Znajomy miał niefart z tym zasilaczem jak zakupił 9800GTX+ i mu się spalił, natomiast jak przyniosłem mu Coolermastera 500W to bez problemu pociągnął jego sprzęt z dodatkowym twardzielem i czterema podkręconymi kostkami pamięci a nie z dwoma i miał w pełni stabilne napięcia. Karta X1600XT jest wykonana w starszym procesie technologicznym i może pobierać więcej prądu od karty 9600GSO więc zasilacz po prostu tego nie wytrzymuje. Może to być również ewentualnie kwestia sterowników które musiałbyś w całości odinstalować i zainstalować ponownie. Jak któryś z twoich znajomych ma Voltcrafta to pożycz i sprawdź pobór mocy z sieci przez kompa i sprawa będzie bardziej jasna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwiazdorek88 Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 Witam jak na moją koncepcję, to sądzę że jest to kwestia zasilacza. Masz Amacrox'a 450W który ma wydajność bezproblemową na poziomie 300-350W, a powyżej tego następują znaczne spadki napięć. Znajomy miał niefart z tym zasilaczem jak zakupił 9800GTX+ i mu się spalił, natomiast jak przyniosłem mu Coolermastera 500W to bez problemu pociągnął jego sprzęt z dodatkowym twardzielem i czterema podkręconymi kostkami pamięci a nie z dwoma i miał w pełni stabilne napięcia. Karta X1600XT jest wykonana w starszym procesie technologicznym i może pobierać więcej prądu od karty 9600GSO więc zasilacz po prostu tego nie wytrzymuje. Może to być również ewentualnie kwestia sterowników które musiałbyś w całości odinstalować i zainstalować ponownie. Jak któryś z twoich znajomych ma Voltcrafta to pożycz i sprawdź pobór mocy z sieci przez kompa i sprawa będzie bardziej jasna. Przecież ta karta pobiera jakieś 40W :) A 9600GSO to chyba ze dwa razy tyle :) Wcześniej na tym zasilaczu pracowała 8600GT, 7600GT, X1800XL i nie było problemów. Sterowniki odinstalowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 Jak bym miał ten sprzęt u siebie i porównał na Voltcraft'cie jaką mają prądożerność to bym Ci powiedział dokładnie, a tak są to tylko domysły. Jeżeli pracowała wcześniej u Ciebie karta X1800XL ( oczywiście przyjmując że przy tej samej konfiguracji sprzętowej ) to X1600XL powinna również działać bezproblemowo. Problemem będą więc sterowniki lub sama karta, ale stawiam raczej na sterowniki, choć niestety nigdy nic nie wiadomo. Życzę powodzenia w rozwiązywaniu tego problemu. A tak poza tematem. po jaką cholerę Ci ta karta skoro mówisz że masz 9600GSO ?? :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...