Skocz do zawartości
gwiazdorek88

Komputer Się Wiesza/resetuje Po Uruchomieniu 3d

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem kartę Gigabyte X1600XT i po uruchomieniu testu 3DMark, future mark Zaraz po 2-3 sek. Się wiesza komputer i resetuje.

Na co dzień używam 9600GSO i wszystko bez problemów. Co może być nie tak ?

Witam

jak na moją koncepcję, to sądzę że jest to kwestia zasilacza. Masz Amacrox'a 450W który ma wydajność bezproblemową na poziomie 300-350W, a powyżej tego następują znaczne spadki napięć. Znajomy miał niefart z tym zasilaczem jak zakupił 9800GTX+ i mu się spalił, natomiast jak przyniosłem mu Coolermastera 500W to bez problemu pociągnął jego sprzęt z dodatkowym twardzielem i czterema podkręconymi kostkami pamięci a nie z dwoma i miał w pełni stabilne napięcia.

Karta X1600XT jest wykonana w starszym procesie technologicznym i może pobierać więcej prądu od karty 9600GSO więc zasilacz po prostu tego nie wytrzymuje.

Może to być również ewentualnie kwestia sterowników które musiałbyś w całości odinstalować i zainstalować ponownie.

Jak któryś z twoich znajomych ma Voltcrafta to pożycz i sprawdź pobór mocy z sieci przez kompa i sprawa będzie bardziej jasna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

jak na moją koncepcję, to sądzę że jest to kwestia zasilacza. Masz Amacrox'a 450W który ma wydajność bezproblemową na poziomie 300-350W, a powyżej tego następują znaczne spadki napięć. Znajomy miał niefart z tym zasilaczem jak zakupił 9800GTX+ i mu się spalił, natomiast jak przyniosłem mu Coolermastera 500W to bez problemu pociągnął jego sprzęt z dodatkowym twardzielem i czterema podkręconymi kostkami pamięci a nie z dwoma i miał w pełni stabilne napięcia.

Karta X1600XT jest wykonana w starszym procesie technologicznym i może pobierać więcej prądu od karty 9600GSO więc zasilacz po prostu tego nie wytrzymuje.

Może to być również ewentualnie kwestia sterowników które musiałbyś w całości odinstalować i zainstalować ponownie.

Jak któryś z twoich znajomych ma Voltcrafta to pożycz i sprawdź pobór mocy z sieci przez kompa i sprawa będzie bardziej jasna.

Przecież ta karta pobiera jakieś 40W :) A 9600GSO to chyba ze dwa razy tyle :) Wcześniej na tym zasilaczu pracowała 8600GT, 7600GT, X1800XL i nie było problemów.

Sterowniki odinstalowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bym miał ten sprzęt u siebie i porównał na Voltcraft'cie jaką mają prądożerność to bym Ci powiedział dokładnie, a tak są to tylko domysły.

Jeżeli pracowała wcześniej u Ciebie karta X1800XL ( oczywiście przyjmując że przy tej samej konfiguracji sprzętowej ) to X1600XL powinna również działać bezproblemowo.

Problemem będą więc sterowniki lub sama karta, ale stawiam raczej na sterowniki, choć niestety nigdy nic nie wiadomo.

Życzę powodzenia w rozwiązywaniu tego problemu.

A tak poza tematem. po jaką cholerę Ci ta karta skoro mówisz że masz 9600GSO ?? :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi