kosa351 Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 Witam, muszę złożyć komputer - mały, cichy, tani (~1000zł). Wymagania stawiane to internet/film/office. Będzie więc wszystko zintegrowane na jakieś płycie mATX i szukam do niej odpowiedniej obudowy. Znalazłem coś atrakcyjnego ceną ( http://www.ceneo.pl/2107056 ), ale nie jestem pewien czy wejdzie tam standardowy zasilacz ATX. Chciałbym do niej włożyć tego Szefa -> http://www.ceneo.pl/137348 tylko czy on tam się zmieści? Jak sądzicie da radę? Może macie jakąś propozycje, co do obudowy minitower w cenie do max 120zł. Ewentualnie może coś takiego http://www.ceneo.pl/403364 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 Hmm, Gigabyte GZ-M1, M2, M3 i i CoolerMaster CM-340, to tak na szybko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosa351 Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 (edytowane) tylko, że obudowy GA to wydatek powyżej 250zł, a CM taniej niż 160zł to się nie dostanie... choć może warto dołożyć te parę złotych edit znalazłem srebrną za 125zł http://www.4speed.pl/index.php?stan=opis&a...;id_towaru=6287 edit 2 do tej budy chciałbym włożyć 1. Goodram - Goodram DDR2 2GB PC800 CL6; 87.00 zł 2. Mushkin - Mushkin Topower Silent EZ - 350 350W; 121.00 zł 3. Intel - Intel Celeron Dual Core E1400 LGA775 BOX; 208.00 zł 4. Gigabyte - Gigabyte GA - 73PVM - S2H GeForce 7100 LGA775; 246.00 zł 5. Samsung - Samsung 160GB SATA 2.5''; 189.00 zł 6. Samsung - Samsung nagrywarka DVD SH - S223F czarny OEM; 80.00 zł Suma z przesyłką (techmarket.pl) 950zł co o tym sądzicie? Edytowane 2 Marca 2009 przez kosa351 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GLaF Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 kosa351 napisał(a): Witam, muszę złożyć komputer - mały, cichy, tani (~1000zł). Wymagania stawiane to internet/film/office. Będzie więc wszystko zintegrowane na jakieś płycie mATX i szukam do niej odpowiedniej obudowy. Znalazłem coś atrakcyjnego ceną ( http://www.ceneo.pl/2107056 ), ale nie jestem pewien czy wejdzie tam standardowy zasilacz ATX. Chciałbym do niej włożyć tego Szefa -> http://www.ceneo.pl/137348 tylko czy on tam się zmieści? Ten zasilacz lubi ćwierkać, w cichym kompie to może być mocno irytujące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 Może Asus TA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 Złożyłem dwa kompy na obudowach Ibox Lion 604, na początku podchodziłem z dużą rezerwą do niej głównie ze względu na umieszczenie zasilacza, ale spisują się ok, zwłaszcza w niezbyt prądożernych maszynach. Najlepiej napęd umieścić w nich w dolnej zatoce bo zasilacz jest nad napędami. Cyrkulacja powietrza jest też w nich trochę dziwna ;) ale ogólnie są całkiem niegłupie. Możesz też popatrzeć na Ibox Magic 6L, mam jej wersję 2 i zasilacze mają w nich ciężki żywot, ale to co było w niej spierniczone poprawili w 6L, ogólnie też całkiem przyjemna obudowa za niewielką kasę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosa351 Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 Po Waszych postach pozostaje przy dwóch opcjach - I-BOX LION 604B (I-BOX MAGIC 6L odpada ze względu na wygląd :wink: ) - Asus TA wskazany przez kolegę Klausa Zastanawia mnie tylko montaż tego zasilacza bezpośrednio nad napędem i dyskiem. Choć chwali sobie to osoba, która złożyła 2 kompy na tej budzie więc powinno być wszystko OK i skłaniam się bardziej ku I-BOXowi. BTW. Qrchak - jakie włożyłeś tam zasilacze? Myślałem nad tym Szefem ( http://forum.purepc.pl/redirect.php?url=ht...neo.pl%2F137348 ), ale z jednej wypowiedzi wynika, że mogą "ćwierkać". Myślałem też nad tym http://sklep.kg.net.pl/zasilacz-atx-mushki...0w-p-36130.html. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 W jednym z tych Lionów chodzi Chieftec 450W ok 1,5 roku, a w drugim Feel III 400W coś koło roku. Problemów nie odnotowałem ;) Z tym że zmieniłem w nich cyrkulację powietrza, tak że dodatkowe wentylatory z tyłu obudowy zasysają powietrze, zamiast je wywalać, więc ew chłodzenie typu Freezer 7, Auras Wave itp. też powinny dmuchać w kierunku przodu budy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ojcze Samotni Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 Co myślicie o tej budzie? EasyCase 3360 Micro Black Pytam bo widzę temat małych obudów, a sam czymś takim jestem zainteresowany. Niestety ceny tzw cube'ów są spore. Tylko kwestia czy nie jest to totalny chłam. Nie będę montował tam nie wiadomo czego. Dysk, napęd, w przyszłości może jakaś niezbyt wymagająca graficzka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosa351 Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Ojcze Samotni napisał(a): Co myślicie o tej budzie? EasyCase 3360 Micro Black Pytam bo widzę temat małych obudów, a sam czymś takim jestem zainteresowany. Niestety ceny tzw cube'ów są spore. Tylko kwestia czy nie jest to totalny chłam. Nie będę montował tam nie wiadomo czego. Dysk, napęd, w przyszłości może jakaś niezbyt wymagająca graficzka. ciekawe tylko czy do tego mirkusia wejdzie normalny ATXowy zasilacz. Gdyby tak było to i ja bym się skusił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 (edytowane) W podobnych obudowach Acer montuje swoje stacjonarki, tylko mam wrażenie że są trochę węższe i wyższe. W tamtych zasilacze są normalne, i myślę że w tych EasyCase też wchodzą normalne ATX-y. Chyba jutro lub w piątek się przejdę do ich sklepu i na żywca oblookam to pudełko ;) Edytowane 4 Marca 2009 przez Qrchak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosa351 Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Qrchak napisał(a): W podobnych obudowach Acer montuje swoje stacjonarki, tylko mam wrażenie że są trochę węższe i wyższe. W tamtych zasilacze są normalne, i myślę że w tych EasyCase też wchodzą normalne ATX-y. Chyba jutro lub w piątek się przejdę do ich sklepu i na żywca oblookam to pudełko ;)byłbym Ci bardzo wdzięczny za info na temat tej budy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 (edytowane) Byłem dziś w sklepiku pt. Shift, i nie mogłem się powstrzymać bo obudowa całkiem przyjemna, zdrapałem ostatnią z wystawy i dostałem mały rabacik ;) Kilka fotek (kom. i nędzne oswietlenie, więc jakość marna) z zewnątrz: Mordkę widać dobrze na zdjęciu w sklepie, więc nie robiłem ;) I wnętrze: Jakość porównywalna do Tracera, bez rewelacji, ale myślę że można w tej obudowie postawić całkiem przyzwoity konfig. Zasilacz normalny pełnowymiarowy ciągnie powietrze przez boczną perforację blachy. Można zamontować 1 wentylek 120mm na froncie, plastik ma otwory wentylacyjne, 2 x 80mm z tyłu i jeszcze jedną na boku nad procem. W zestawie są tylko 2 szyny do zamontowania napędu lub dysku 3,5", a miejsca na dyski albo coś podobnego są 2. Edytowane 5 Marca 2009 przez Qrchak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosa351 Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Qrchak napisał(a): Byłem dziś w sklepiku pt. Shift, i nie mogłem się powstrzymać bo obudowa całkiem przyjemna, zdrapałem ostatnią z wystawy i dostałem mały rabacik ;)Dzięki za rozpoznanie. Obudowa jeszcze dzisiaj będzie zamówiona :D Kurde chciałem do niej włożyć GA-73PVM-S2H, a tu taka niespodzianka 2 marca kosztowała jeszcze 246zł, a dzisiaj 279zł :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltodziobek Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 (edytowane) Cytat Zastanawia mnie tylko montaż tego zasilacza bezpośrednio nad napędem i dyskiem. Choć chwali sobie to osoba, która złożyła 2 kompy na tej budzie więc powinno być wszystko OK i skłaniam się bardziej ku I-BOXowi. Cytat A tu kolejne opinie użytkowników: http://www.skapiec.pl/szukaj/w_calym_serwisie/ibox+604 Edytowane 21 Marca 2009 przez zoltodziobek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Napęd najlepiej zamontować w dolnej zatoce, zasilacz będzie miał więcej miejsca na oddychanie, ale i z zamontowanymi 2-oma napędami nie ma problemu o ile zasilacz się za bardzo nie grzeje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...