Skocz do zawartości
Metropolis

Xp Uruchamia Się Dłużej Niż Vista

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam 2 dyski: 1 ATA western digital wd3200jb 320gb i drugi SATA II samsung HA751LJ 750gb. Przez pewien czas miałem tylko system vista ultimate 64 bit sp1 zainstalowany na samsungu i uruchamiał się dość szybko. Potem ze względu na to, że na viscie nie działał skaner zainstalowałem XP na dysku ATA, który również dobrze chodził. Problem pojawił się, gdy zrezygnowałem całkowicie z Visty i zainstalowałem XP na dysku sata. Każda wersja (zwykły sp2 czy sp3 oraz mx7) uruchamiają się długo. Oto parametry komputera:

Procesor: Core2Quad Q9300 4x2,5GHz 6mb L2 cache

Płyta główna: Asus P5K-E

Karta Graficzna: Gainward Radeon 4870 512mb ddr5 256 bit;

Pamięć Ram: 2x2gb Kingston PC2-6400 CL6

Napęd DVD: Samsung SH-S223F

Z góry dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to długie uruchamianie objawią się na jakimś konkretnym etapie uruchamiania np. ładowania systemu czy końcowe uruchamianie programów?

Czy po zrezygnowaniu z visty dysk SATA dzieliłeś od nowa na partycje i formatowałeś , przed zainstalowaniem XP?

Bootloader visty usunięty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to długie uruchamianie objawią się na jakimś konkretnym etapie uruchamiania np. ładowania systemu czy końcowe uruchamianie programów?

Czy po zrezygnowaniu z visty dysk SATA dzieliłeś od nowa na partycje i formatowałeś , przed zainstalowaniem XP?

Bootloader visty usunięty?

Chodzi o długie ładowanie systemu. Jak już się załaduje to programy się w miarę szybko uruchamiają. Znaczy po zrezygnowaniu z visty to sformatowałem tylko partycje systemową, a z danymi pozostawiłem bez zmian. Co najlepsze później znów instalowałem viste i znów szybko się uruchamiała. Gdy jednak ją usunąłem i zainstalowałem XP to ładował się długo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile to jest długo dla ciebie? Ile razy pasek przelatuje? Sprawdź transfer danych w hdd tune pod xp? Może jakiś sterownik źle działa, np nie aktywuje trybu dma albo coś. Jak ja chce przyspieszyć bootowanie xp, to wyłączam prefetch w rejestrze, defragmentuje dysk O&O defrag i wyłączam zbędne usługi. (wielkość wzrostu wydajności według tej kolejności Zadbaj też o to żeby mieć najnowsze Intel Chipset driver W tych warunkach świeży system startuje po maksymalnie 4 przejściach pasków, a na starym kompie z athlonem 2500 512mb ramu i vią kt600 nawet doszedłem tylko do 1.5 ;-) . Powodzenia.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi