master_bb Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Nawiązując do zagranicznego forum http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic....d82971063f365fc (podają że Abit zawyża ok 10 stopni w górę temperaturkę) jestem ciekaw jak wyglądają odczyty temp. u innych uzytkowników tej płyty (w szczególności jak ktoś przesiadał się z innej płyty na Abita .. ) Głównie interesuje mnie poprawność odczytów z płyty , programami typu Motherboard Monitor itp. oraz temp z chłodzenia AC z innych coolerów :) w mojej zamkniętej obudowie ( wentylacja 3 x sunon - przód , tył , bok ) athlon 1700+@2400 MHZ przy 1.775 (prime stable) z Vulcano 9 (4000 obrotów) lubi dobijać w primie do 56-58 stopni . przy 2300 mhz 1.65 - 52-53 (prime) przy 2200 mhz 1.55 - 43-44 (prime) PS. Słyszał ktoś o chłodzeniu softwarowym pod Nforce2 ? ...... nowe biosy do Abitów NF7-S w tym do rev 2.0 :) http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=28800 i coś jeszcze z zagranicy http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic....d82971063f365fc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 -17C parownik, thoroughbred @ 2.76ghz, 2V core temp. z diody to 10C, czujnik pod socketem mowi ze jest 12C (full load) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Calkiem mozliwe ze temperatura jest zawyzana. Sam niestety nie moge tego porownac gdyz po zmianie mobo odrazu przeszlem na Water Cooling. Za to moge powiedziec ze temperatura wydaje mi sie bardzo podejzana: dochodzi do 50 st w stresie przy 1.85 V( Wb to Nukleon, pompka MJ1000, no i jeszcze jakas mala aluminowa chlodniczka bez wentyli na niej narazie ). Twoje temperaturki tez sa wysokie. Ja mialem niewiele wiecej (1-2 st) na procku z 1.65 V chlodzonym Titanem D5TB na mojej starej mobo (gigabyte ga7vrx) niz ty przy 1.55. A z ludzie z nforce maja porownanie bo zmienili tylko plyte a chlodzenia nie. Trzeba chyba poczekac na nowy bios, ktory powinien rozwiazac problem :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 -17C parownik, thoroughbred @ 2.76ghz, 2V core temp. z diody to 10C, czujnik pod socketem mowi ze jest 12C (full load) Czyli standardowy czujnik zawyza u Ciebie tylko o 2 st?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 miałem NF7 i mi tez zawyżał nawet do 15 stopni, (44-49) jak zmieniłem biosa odrazu temperatura wróciła do normy czyli 28-32 stopni :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master_bb Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 miałem NF7 i mi tez zawyżał nawet do 15 stopni, (44-49) jak zmieniłem biosa odrazu temperatura wróciła do normy czyli 28-32 stopni :D na Abit rev 2.0 z nowym biosem 1.1 odczyty temp. tak lecą na dół ? (ja dopiero wieczorkiem sprawdzę nową wersję biosu dla rev. 2.0 i porównam temp. ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Wlasnie probuje wgrac nowy bios ver 16 http://www.abit.com.tw/abitweb/webjsp/engl...TLE=NF7-SBios Niestety nie moge. Aby sflashowac wpisuje nastepujacy parametr: awdflash nf7_16.bin /cc /cd /cp /py /sn /cks /r i wyskakuje taki error: "The program files part number does not match with your system" O co tu biega?? :? Czyzby ten bios nie pasowal do rev2 tylko do nizszych :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gercio_W Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 ver 1.6 biosa jest dla plyt z rewizja 1.2 i starszych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master_bb Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Wlasnie probuje wgrac nowy bios ver 16 http://www.abit.com.tw/abitweb/webjsp/engl...TLE=NF7-SBios Niestety nie moge. Aby sflashowac wpisuje nastepujacy parametr: awdflash nf7_16.bin /cc /cd /cp /py /sn /cks /r i wyskakuje taki error: "The program files part number does not match with your system" O co tu biega?? :? Czyzby ten bios nie pasowal do rev2 tylko do nizszych :| bios 1.6 dla wersji 1.0 -1.2 do 2.0 jest bios 1.1 to link do niego http://fae.abit.com.tw/eng/download/bios/nf7-s2.htm masa ciekawych poprawek a tutaj inny link z zagranicy opinie o tym biosie http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic....d82971063f365fc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 bios 1.6 dla wersji 1.0 -1.2 do 2.0 jest bios 1.1 to link do niego http://fae.abit.com.tw/eng/download/bios/nf7-s2.htm masa ciekawych poprawek a tutaj inny link z zagranicy opinie o tym biosiehttp://www.nforcershq.com/forum/viewtopic....d82971063f365fc Dzieki za informacje. Abit na swojej stronie nic takiego nie pisze, wprowadza w bląd :evil: Dobrze ze jest zabezpieczenie przed wgraniem niewlasciwego biosu. :D Wlasnie zupdatowalem do wersji 1.1 wiekszych zmian nie widze, wygrzewam narazie proca, zobaczymy jakie beda wskazania temperatury :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master_bb Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Po zmianie biosu na 1.1 nie zauwazyłem zmian , ciekawi mnie nowa opcja w biosie "CPU Disconnect Function" :?: przełaczenie jej nie daje widocznych efektów ... możę ktoś wie do czego to służy ? I jeszcze jedno ktoś się spotkał z tym żeby komp był wzorowo stabilny na Prime95 a nie przechodził 3DMark 2001 SE u mnie przy 2400 MHZ(200mhz x 12) (1.775V) Prime95 chodzi stabilnie , karta grafiki gf4 Ti4200 nie podkręcona i lipa wiesza się z reguły na teście "High Polygon Count (1 light)" próbowałem rózne stery itd (gry chodzą świetnie nie wieszają się) :?: a np przy 215mhz x 11 ~ 2370 mhz 3D Mark idzie świetnie . Nie zmieniam wtedy napięć na pamięciach chociaż robi się z DDR400 ~ DDR430 cały czas mam 2.7V na Twinmosach DDR333 Mtec 6.0 . ??? Może spróbuję jeszcze przejść powyżej 2400 mhz na FSB wyższym niż 200 mhz :) :twisted: możę to coś da .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 master_bb, a jak u Ciebie z temperaturą?? Ja nie widzę zmian... :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slg Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 u mnie dalej to samo,jest 15C za duzo,testowalem juz na epoxie,u mnie full stress pokazuje 63C a na epoxie 48C.nie wiem co jest grane z tym abitem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slg Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 jedyne logiczne wytlumaczenie jest takie ze tempa jest z diody w t-bredzie,za czym przemawia fakt ze tak szybko rosnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky_Idiot Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 twin ajk to nic nie pisze na stronie wyraznie jest napisane ze biosy do rev 1.0-1.2 a inny link do rev 2.0 http://fae.abit.com.tw/eng/download/bios/i_new.htm#AMD a co do temp to chyba zawyza - przecież porazka zeby przy DUT3C 1.7V temp w load wynsila 46-50C przy WC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master_bb Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 master_bb, a jak u Ciebie z temperaturą?? Ja nie widzę zmian... :? faktycznie z temp bez zmian :(( ... co prawda nie mam WC ale i tak jest za wysoka i to o dużo mialem wcześniej Palomino 2000+ podkręcone na 2200+ przy napięciu 1.85V na MSI KT4V i tam miałem w full stresie max 50 C bez wentylacji obudowy . Też jestem za tym że to temp z diody . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 twin ajk to nic nie pisze na stronie wyraznie jest napisane ze biosy do rev 1.0-1.2 a inny link do rev 2.0 http://fae.abit.com.tw/eng/download/bios/i_new.htm#AMD Ja szukalem na www.abit.com.tw i moglbym przysiadz ze wczoraj rano tam nie bylo biosu do wersji 2.0 :? :lol: , a weszlem dzis i jest link do odpowiedniego biosu. Natomiast na stronie www.fae.abit.com.tw nie bylem ;) Ale mniejsza z tym... :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 U mnie po 3h grania w UT2003 lub AA jest max 46 stopni a tym co w podpisie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 U mnie po 3h grania w UT2003 lub AA jest max 46 stopni a tym co w podpisieNa jakim napięciu?? Pozatym, posmaz przez noc cpuburnem albo prime i wtedy podaj temeraturę :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Napiecie standardowe. Wyzej nie krece bo czekam na Volcano 7+. Po co calo noc mam katowac skoro i tak nie gram wiecej jak pare godzin naraz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Napiecie standardowe. Wyzej nie krece bo czekam na Volcano 7+. Po co calo noc mam katowac skoro i tak nie gram wiecej jak pare godzin naraz Ale temperatura stabilizuje sie po kilku godzinach, pozatym tylko prime i cpuburn wysmaza procka do max temperatury :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quad Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 No to i ja sie dolacze, u mnie temp tez wygladaja na zawyzone. Teraz na 1700+@2100mhz 1.575v i coolerze X-dream LOW to jest masakra. W stresie <prime> to przekracza 50 stopni, w idle kolo 45 i to przy zdjetym boku obudowy. Plytka to NF7-S rev 1.2 z biosem 16. Na poczatku bylem pewien ze te temperaturki to kwestia biosu ale update do tej 16-nastki nic nie dal. A 17 jeszcze nie probowalem, juz by byl na moim kompie gdyby dawal oficjalny support 200hmz 8) Swoja droga pamietam jedna wypowiedz przedstawiciela abita ktory mowil ze oni nie zostawia swoich klientow i oficjalna obsluga 200 FSB to tylko kwestia nowszego biosu do pozostalych rewizji NF7. Co prawda nie narzekam bo i tak fsb 200mhz chodzi bez problemow :D ale jak juz mowia cos takiego to powinni sie z tego wywiazac. Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master_bb Opublikowano 29 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2003 W nowym biosie 1.1 do Abita NF7-S rev 2.0 jest opcja "CPU Disconnect Function" ale u mnie nie działa tzn nie obniża temp na procku ale ..... włączyłem chłodzenie sprzętowe na płycie za pomocą WPCREDIT & WPCRSET przeczytałem na zachodnim forum i u mnie działa " ... and if thats not enough for ya crank up WPCREdit and enter 6F in the register adn 1F in the data, restart and check your temps again " Offset : 6F u mnie była wartość 9F zamieniłem na 1F obniżenie temp o jakieś 4-5 stopni nie zauważyłem narazie niczego podejrzanego spadku wydajności itp ... Ciekaw jestem jak to działa i czy działa u innych użytkowników płyt z NForce2 ??? (zaznacze od razu że mam wersję Abita 2.0 czyli z nową rev chipsetu) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...