Skocz do zawartości
WIDMO82

TANI, dobry nFORCE2

Rekomendowane odpowiedzi

nadszedl czas aby przyznac się do błedu i sprawic by opis na dole reklamował całkieminną stajnie :)

zamierzam zakupic 1700+ a potem go @

szukam teniego nforca2 ale dobrego

przegladałem poprzednie wątki ale poruszano w nich tylko drogie płyty.

ograniczyłem się do:

Soltek SL75FRNL nForce2 (sound, lan, socket A) 459zł

Epox 8RDA nForce2 (sound, Socket A) 472zł

Microstar (MSI) 6570 K7N2-L nForce2 (sound,lan,SocketA) 509zł

Abit NF7 nForce2 (sound, lan, Socket A) 519zł

nie ukrywam ze wolałbym mobo bez wentyla na chipsecie gdyz sam radiator jest cichszy a wentyl z czasem bedzie chrupał. [kopm pracuje 24/24] No ale z tym bedzie chyba problem.

zalezy mi na podkreceniu ale na rozsądnym poziomiem takim co moje skromne chłodzenie da sobie rade w ciszy schłodzic to cos.

ja wybrałbym w stosunku cena/jakosc EPOX'a. słyszałem ze soltek ma pewne problemy z biosem.

moze ktos doczytał czym sie tak bardziej wyraźnie różnią te płyty?

i gdzie kupic ? jaki sklep szybki, przyjazny w reklamacjach i TANI polecacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nadszedl czas aby przyznac się do błedu i sprawic by opis na dole reklamował całkieminną stajnie :)

ograniczyłem się do:

nie ukrywam ze wolałbym mobo bez wentyla na chipsecie gdyz sam radiator jest cichszy a wentyl z czasem bedzie chrupał. [kopm pracuje 24/24] No ale z tym bedzie chyba problem.

zalezy mi na podkreceniu ale na rozsądnym poziomiem takim co moje skromne chłodzenie da sobie rade w ciszy schłodzic to cos.

ja wybrałbym w stosunku cena/jakosc EPOX'a. słyszałem ze soltek ma pewne problemy z biosem.

z tych co podałeś Epox 8rda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co daje EPOXowi "+" ? tylko grafike?

PS: co to jest ten : firewire ? cos co sie dopina do płyty i słuzy do transmisji danych np miedzy kamerą lub aparatem?

moze jeszcze dzwiekiem?

o ile tam sie zmienia V ? o 0.025? a magistrale mam nadzieje o 1!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

http://sklep.age.pl/list.php?m_grupa=PA&m_sort=n_nazwa

DDR 256MB PC2700 (PC333) HQ 129zł

DDR 256MB PC2700 (PC333) Kingston 178zł

- czym jest gorsza ta za 129 od tej za 178?

- mam zamiar ustawic mnożnik 14x a magistrale 166=2324Mhz czyli jakis 2900+ wyjdzie :)

myslicie ze sie uda na tej pamieci tańszej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co daje EPOXowi "+" ? tylko grafike?

PS: co to jest ten : firewire ? cos co sie dopina do płyty i słuzy do transmisji danych np miedzy kamerą lub aparatem?

moze jeszcze dzwiekiem?

o ile tam sie zmienia V ? o 0.025? a magistrale mam nadzieje o 1!

Coś Ci się pomyliło, Epoxa 8rda+ nie posiada zintegrowanej grafiki, posiada ja Epox 8RGA+, poniżej masz dokładne dane:

:arrow: EP-8RDA+

:arrow: EP-8RDA

:arrow: EP-8RGA+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie, przepraszam za wpadke :)

nie wiem dlaczego ale ja tam widziałem G w oznaczeniu :)

_________

kurde widze te opisy ale nie rozumie wiekszosci oznaczeń.

jak sie nie czyta na bierząco nowinek to szybko zostaje sie w tyle.

MCP-T <=> 18D + MCP

innych różnic tez nie kumam :(

jesu HELP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ograniczyłem się do:

Ja tylko dodam cos od siebie. Popatrz na forum, bo bylo duzo. A osobiscie polecalbym Ci SOLTEK SL-75FRN2-L :)

Na nowszej rev. NForce2 - na tej plycie bez zadnych VModow osiagnieto stabilne 230MHz fsb - czyli 460 DDR :)

Jeżeli Epoxa to tylko z nowym mostkiem. Solteka możesz wziąć, ale SL-75FRN2-L - wytrzymuje dużo powyżej 200 FSB. 

No i jest jeszcze świetny Abit...

O wlasnie!!! :) Tu masz potwierdzenie tego ci Ci napisalem. Plyta kosztuje okolo 470zl. Jest warta kazdej zlotowki na nia wydanej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli Epoxa to tylko z nowym mostkiem.

No i jest jeszcze świetny Abit... :)

Ja polece Abita

Co do tego mostku to bedzie cieszko... sprzedawcy nie pozwalaja zagladac pod wiatraczek chipsetu a A2 i A3 maja takie same pasty i wygladaja tak samo z nad coolerka (mam nadzieje ze zrozumiale pisze)... wiec mala loteria:). Dlatego-ABIT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mikaelus:

"Jeżeli Epoxa to tylko z nowym mostkiem" - tzn jakim ?

"Solteka możesz wziąć, ale SL-75FRN2-L - wytrzymuje dużo powyżej 200 FSB." - ja bede chciał ustawic nie wiecej jak 170FSB [ pamieci 333] i potem tylko mnożnikiem, wiec nie zalezy mi bardzo aby wytrzymywał ponad 170FSB

mam nadzieje dobic do x14 :) => 3100+

Wydaje mi sie ze taka metoda krecenia jest najlepsza. Przy podnoszeniu mnożnika chyba sie nie grzeje tak bardzo procek a przy FSP raczej tak gdyz trzeba chyba wiecej pradu dawac. A nie chce by moj athlon dziabal na 1.9v

moge zdobyc to w tej cenie[ jednak przerzucam sie na ceny netto]

SOLTEK SL-FRN2 L NFORCE2 (DDR,SOU,LAN,ATA133) - 349,00 zł

SOLTEK SL-75FRN2-RL NFORCE2 Socket-A (DDR,SOU,LAN,RAID) - 425,00 zł

a do tego Epox 8RDA musze dopłacic ok 55zł wiecej od SOLTEK SL-FRN2 L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mikaelus:

"Jeżeli Epoxa to tylko z nowym mostkiem" - tzn jakim ? 

"Solteka możesz wziąć, ale SL-75FRN2-L - wytrzymuje dużo powyżej 200 FSB." - ja bede chciał ustawic nie wiecej  jak 170FSB [ pamieci 333] i potem tylko mnożnikiem, wiec nie zalezy mi bardzo aby wytrzymywał ponad 170FSB

mam nadzieje dobic do x14 :) => 3100+

Wydaje mi sie ze taka metoda krecenia jest najlepsza. Przy podnoszeniu mnożnika chyba sie nie grzeje tak bardzo procek a przy FSP raczej tak gdyz trzeba chyba wiecej pradu dawac. A nie chce by moj athlon dziabal na 1.9v

moge zdobyc to w tej cenie[ jednak przerzucam sie na ceny netto]

SOLTEK SL-FRN2 L NFORCE2  (DDR,SOU,LAN,ATA133) - 349,00 zł

SOLTEK SL-75FRN2-RL NFORCE2 Socket-A (DDR,SOU,LAN,RAID) - 425,00 zł

a do tego Epox 8RDA musze dopłacic ok 55zł wiecej od SOLTEK SL-FRN2 L

Bierz full Soltka czyli SL-75FRN2-RL- ma LAN, SERIAL ATA oraz RAID. O dzwieku nie wspomne bo to standard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mikaelus:

"Wydaje mi sie ze taka metoda krecenia jest najlepsza. Przy podnoszeniu mnożnika chyba sie nie grzeje tak bardzo procek a przy FSP raczej tak gdyz trzeba chyba wiecej pradu dawac. A nie chce by moj athlon dziabal na 1.9v

Tak czy siak musisz dawac wieksze napiecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki wiec jesli nie mylę sie to jednak popieracie ostateczne wybór w którym to walczą ze sobą:

SOLTEK SL-FRN2 L i prawie 50zł droższy Epox 8RDA ?

- jesli którys jest waszym zdaniem lepszy to co ma on lepszego czego nie ma jego konkurent?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz SL-75FRN2-L, boskie mobo z charakterem :P

Nawet, jak chcesz RAID, to lepiej IMHO kupić go osobno, kontroler ata133 od zoltrix'a można kupić już za 100pln, a odpada problem z kupowaniem kolejnych mobo z raidem, które zazwyczaj wychodzą sporo później niż wersje bez, a czasami wręcz nie zdążą...

Vcore musisz podnosić zawsze, jak zwiększasz zegar, niezależnie, czy FSB czy multiplierem. Kręcenie przez FSB jest dużo efektywniejsze, bo, mówiąc w skrócie przyspieszasz całego kompa a nie tylko proca. Jak ci szkoda proca, to mnożnik w dół, a FSB ile wytrzymją memorki w synchro. Jak będziesz miał antka 1700@1700 przy FSB 200, to komp będzie wydajniejszy, niż przy 1700@1700 133 FSB, a widziałem już screeny z FSB 250 synchro na tym solteku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tych co podales Epox albo Soltek ale na twoim miejscu zastanowilbym sie czy nie warto dolozyc te 30/40 zl i nie kupic abita nf7-s :!: potem mozesz zalowac

pozdrav

Lagier

jak wezmie soltek frn2 to nie bedzie zalowal :) ,a z epox'ami roznie bywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tych co podales Epox albo Soltek ale na twoim miejscu zastanowilbym sie czy nie warto dolozyc te 30/40 zl i nie kupic abita nf7-s :!: potem mozesz zalowac

pozdrav

Lagier

jak wezmie soltek frn2 to nie bedzie zalowal :) ,a z epox'ami roznie bywa.

Dokladnie. Spro juz w sieci przeczytalem komentarzy o tej plycie. jesli tylko uda mi sie posprzedawac troche stuffu na allegro, to od razu lykam tego Soltk i 2x256MB Kingston HyperX oraz pewnie jakiegos Throughbredzika 1700+ :D. Stara plyte sobie zostawie z Palomino do eksperymentow z VModami, moze zloze drugiego kompa. Bedzie mi brakowac tylko CD-ROMa i karty graficznej, no i of course obudowy.

Coolerow Ci u mnie dostatek.

Ten FRN2-RL mnie przekonuje steounkiem wydajnosc/cena, analogicznie do Athlona :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj może ECS (już się nie resetują biosy) na chipsecie sis 746, niewiele wolniejsza od nforce a kosztuje 280 zł, akurat zostanie kasa na WC lub lepszy ram. blokowane agp/pci itp już są na płycie więc sprzęcik super.

a jeśli musi być nforce to raczej abit, epoxy jakoś lubią się psuć, od kilku osób wiem.

więc wykosztuj się na porządną firmę a nie epoxa, który raz aby zabłysnął jedną płytką i tyle, abit jest szybszy i pewniejszy. i nowszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem podobny problem i w koncu nie zdecydowalem sie na nic :) jeszcze ciagle czekam na opinie na forum, a poki co kupilem sobie kt4v i naprawde sie ciesze bo za 330 zeta to chyba nic innego bym nie znalazl, a i tak za miesiac ja wymienie i to juz pewnie bedzie nforce 2 :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ograniczyłem się do:

Osobiscie wzialem do testow 3 pierwsze plyty i co wybralem to widac w podpisie ;) Soltek N2 ma poprawiony chipset i zadnych problemow z ta plyta nie ma.

Chodzi mi na fsb 250 - widows stabilnie - niestety 3dsmark krzak, ale podejrzewam ze przez pamiec spectecka :( Calkowicie stabilnie ( 5x smark ) to chodzi na 233.

Jesli chodzi o wydajnosc to te plyty w kilku podstawowych testach roznia sie niezauwazalnie i raczej jest to granica bledu niz roznica wydajnosci ( 1-3% )

nie ukrywam ze wolałbym mobo bez wentyla na chipsecie gdyz sam radiator jest cichszy a wentyl z czasem bedzie chrupał. [kopm pracuje 24/24]

Wentyl na chipsecie jest kompletnie bezglosny. Wyciagalem wtyczke i przy totalnej ciszy w pokoju ( noc ) zupelnie nie slychac roznicy - Dla przyzwoitosci sciagnalem grill ;)

Polecam wroclawski www.popland.pl - sam tam kupilem ;)

Dla ciekawosci porownaj sobie ceny z tymi co podales :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym wzial wszystkie :)

no ale wyladowalem z tym co mam w opisie i oczywiscie nie zaluje :P

jesli chcesz miec pelny zestaw wyjsc audio i masz kino domowe to bierz abita :)

MSI przekonuje radiatorami na stabilizatorach :)

Epox 8rda+ to juz tutaj legenda - jak dla mnie to swietna plyta i z pasywnym chlodzeniem ale dla mnie najwieksza zaleta to DZWIEK na tym mobo i zintegrowana sieciowka :)

jak nie masz kasy to kup rda choc moim zdaniem to lepiej dolozyc te pare zlotych - mniej browarow wypijesz w tym miesiacu a bedziesz sie dzwiekiem delektowal :)

Solteka to bym sobie darowal - no chyba ze nie masz kasy - plyta typowo low-endowa - inzynierowie z Solteka chyba doszli do wniosku ze zolty kolor laminatu zwieksza wydajnosc ;)

qmplowi zlozylem identyczny zestaw jak moj i jest happy - a jego mobo kupilem w Gralu - nie wiem jak z reklamacja ale maja niskie ceny i dostawa jest szybciutka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...