Krzychu90 Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Witam mój stary 17 calowy monitor powoli kończy swój żywot i czas go wymienić... chyba odpowiedni będzie monitor 24 calowy. Zastosowanie przede wszystkim filmy, w dalszej kolejności gry, net koszt w okolicach 1100 zł. HDMI musi być mam też pytania, żeby później nie żałować... moja karta to 8800GTS 512 - czy to wystarczy na monitor 24 calowy ? czy może dać sobie spokój i brać 22 ? 16:10 czy 16:9 - który ? słyszałem, że do filmów to raczej 16:9, ale jak on się sprawuje w innych zastosowaniach np. gry ? monitor musi być nowy oto co znalazłem na allegro: 16:10 http://allegro.pl/item560603713_24_iiyama_...igant_cena.html http://allegro.pl/item560603713_24_iiyama_...igant_cena.html http://allegro.pl/item567970943_24_iiyama_...igant_cena.html 16:9 http://allegro.pl/item571539984_monitor_lg...w2442pa_bf.html http://allegro.pl/item567447672_iiyama_e24...0bpix_raty.html Prosiłbym o dobre rady, a nie chwalenie swojego, no chyba, że naprawdę jest to dobry sprzęt... dzięki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Dodam od siebie. Najlepiej celuj w 16:10. Teraz nastała moda ( w sumie bardzo głupia ) żeby wszędzie gdzie się da pakować format 16:9. Powinien zostać tam gdzie jego pierwotne przeznaczenie, czyli w tv do filmów. 16:10 w kompie to najlepsze rozwiązanie na obecne czasy. Po pierwsze panorama do gierek także się wyśmienicie sprawuje, nawet lepiej niż kwadrat a i dodatkowo filmiki masz w swoim naturalnym formacie. Lepiej mieć duży ekran ( 1200 linii przy 16:10 ) do netu i do gier, a przy filmach masz malutkie lub lekko większe czarne pasy. Nie ma problemu, a masz więcej powierzchni do wykorzystaniu do neta. Moja rada taka, odrzuć 16:9, celuj w 16:10. A z podanych przez Ciebie to Iiyama ma wygląd tragiczny. Z racji tego że w tej cenie dostaniesz tylko TN i nie różnią się one niczym, to zwróć uwagę na powtarzalność modeli. No ale do tego to trzeba poszperać na różnych forach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HanSolo Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Dorzuć trochę kasy i bierz LG W2452V-PF. Mam go i jestem zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu90 Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 ma ktoś jeszcze jakieś rady :) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sienol Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 A ja uwazam ze lepiej brac cos z 16:9. Monitory podane przez ciebie sa najlepszymi w tej cenie. LG ma Pivot. A tak sa bardzo podobne. 16:9 jest lepsze do filmow. A pozatym mozesz podlaczyc konsole i nie bedziesz mial zadnych paskow. I nie bierz z Allegro, w Agito masz sporo taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 A ja uwazam ze lepiej brac cos z 16:9. Monitory podane przez ciebie sa najlepszymi w tej cenie. LG ma Pivot. A tak sa bardzo podobne. 16:9 jest lepsze do filmow. A pozatym mozesz podlaczyc konsole i nie bedziesz mial zadnych paskow. I nie bierz z Allegro, w Agito masz sporo taniej.A do zdjęć lepsze jest 3:2 ;] Do gier też nieco optymalniejsze od 16:9 są proporcje 16:10 (przynajmniej na dzisiejszych rozmiarach monitorów). ... jak ktoś na komputerze tylko i wyłącznie ogląda filmy i gra na tylko i wyłącznie konsoli to lepiej kupić 16:9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boguszek Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Dodam od siebie. Najlepiej celuj w 16:10. Teraz nastała moda ( w sumie bardzo głupia ) żeby wszędzie gdzie się da pakować format 16:9. Powinien zostać tam gdzie jego pierwotne przeznaczenie, czyli w tv do filmów. 16:10 w kompie to najlepsze rozwiązanie na obecne czasy. Po pierwsze panorama do gierek także się wyśmienicie sprawuje, nawet lepiej niż kwadrat a i dodatkowo filmiki masz w swoim naturalnym formacie. Lepiej mieć duży ekran ( 1200 linii przy 16:10 ) do netu i do gier, a przy filmach masz malutkie lub lekko większe czarne pasy. Nie ma problemu, a masz więcej powierzchni do wykorzystaniu do neta. Moja rada taka, odrzuć 16:9, celuj w 16:10. A z podanych przez Ciebie to Iiyama ma wygląd tragiczny. Z racji tego że w tej cenie dostaniesz tylko TN i nie różnią się one niczym, to zwróć uwagę na powtarzalność modeli. No ale do tego to trzeba poszperać na różnych forach. Popieram i w całości się zgadzam z tym co napisałeś też polecam 16:10 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu90 Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 (edytowane) widzę, że oby dwa mają swoje plusy i minusy... będzie ciężka decyzja hmmm ;) no i czy moja karta udźwignie taki monitor (tak żeby pograć w miarę komfortowo) Edytowane 6 Marca 2009 przez Krzychu90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 widzę, że oby dwa mają swoje plusy i minusy... będzie ciężka decyzja hmmm ;) no i czy moja karta udźwignie taki monitor (tak żeby pograć w miarę komfortowo) Sama różnica między 16:9 a 16:10 nie jest jakaś gigantyczna, żeby grafa miała problem. Sam mam GTS i nie mam problemów z gierkami. Oczywiście w nowszych trzeba zrezygnować z "upiększaczy". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killers Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 W proporcji 16:10 podczas oglądania filmów będziesz miał małe paski na górze i na dole. Nie przeszkadza to bardzo ale teraz wszyscy przestawiają sie na 16:9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Od siebie dodam jako posiadacza 16:9 jak nie masz xboxa/ps3 to nie kupuj ;) Do PCtowych zastosować i gier to 16:10 best way ^^ Aha Ja posiadam http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/24_...pelny,id,67338/ 1200 ale pewnie taniej da radę znaleźć;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...