yghern Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Od miesiąca siedzę i grzebię w allegro. Kompletuję zestaw, początkowo miał być za 1500, wyszło jak zawsze. Co mi tam, mogę jeden miesiąc głodem przymrzeć ale komp musi być jak trza. Zdarzyło się mi kupić E8200 po 500 zł, teraz szukam w/w elementów. Zasiłka już jest, chieftec 500, do tego będzie Karakorum. Z płyt uśmiecha mi się Asus P5QL-E (399zł, nic więcej nie dam), dylemat mam głównie przy kartach i ramach. Karta tak na oko 420-500 zł (lepiej mniej niż więcej), koniecznieniezbędnie GF, no i teraz na oku mam MSI 9600 GT (420zł) i Palit 9800 GT (449zł). Wiadomo, że 9800 > 9600, ale co do tego Palita, to słyszałem o nim sprzeczne opinie. Czy ktoś mógłby dorzucić jeszcze kilka? :P No i jeszcze RAM. Słabo się na tym znam, ale wybrałem Patriota LLK 2x2GB 800MHz CL4 ewentualnie Corsairy Twin XMS2 2x2GB 800MHz CL5 (tańsze), bardzo-bardzo-ewentualnie Geil Black Dragon 2x2GB 800MHz CL5 (droższe). Na OC się nie znam (nigdy nie robiłem tego), ale zamierzam cośtam podłubać, tak przy procu jak i ramach (karta ew. na deser :P). Komp ma być pod wszystko, studiuję informatykę/multimedia, no i Wiedźmin musi na nim śmigać. :P Proszę o pomoc w wyborze, bo ja już spać nie mogę i tylko o nowym kompie myślę, pomóżcie. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suslik Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 MSI 9600 GT (420zł) i Palit 9800 GT (449zł) Ani to, ani to, tylko HD4830. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yghern Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 MSI 9600 GT (420zł) i Palit 9800 GT (449zł) Ani to, ani to, tylko HD4830. Też się zastanawiałem, że wydaje mi się, że ta górna granica (500 zł z przesyłką) może spowodować, że nie będę miał co jeść do pierwszego. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suslik Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Można koło 400 wyrwać używkę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemator Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 A może tańszą płytę? Np. GIGABYTE GA-EP31-DS3L. ? Jej zalety to niska cena i dobre wyniki w Oc. Jeśli nie wydać różnicy, to po co przepłacać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Hahaha. Nie widać różnicy wcale.... A pobaw się na niej większym zestawem kości dwustronnych. Płytę główną weź ASRock P45XE-R lub jak musi być taniej, to ew. ASRock P45TS - najtańszą płytę główną na P45. Ostatnio ASRock robi naprawdę bardzo dobre płyty główne i mogę je polecać z czystym sumieniem - tak wiem - kiedyś ich jakość była zła. RAM weź Kingmax 2x2GB 1066MHZ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Ja myślę że ASRock zaczął się poprawiać już w czasach A64 :wink: Wybrałeś E8200 który ma niski mnożnik i żeby cos wycisnąć trzeba będzie jako takiego dobrego mobo ;] Myślę że P5QL-E spokojnie sobie poradzi. Kartę lepiej HD4830 bo za te cenę i możliwości OC po których karta ma wydajność HD4850 czynią z niej naprawdę dobrą ofertę. Pamięci To żadne z tych co podałeś. Lepiej kup Kingmaxy 1066mhz CL5 lub jakieś Apogee ze sklepu ddr2.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 ASRock P45TS jest dużo tańszy, niż P5QL-E i moim zdaniem to on jest tutaj trafionym wyborem. Linka już podawałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 (edytowane) Dużo tańszy ale OC to ma średnie. Dziwna regulacja napięcia na procesorze i do tego na 65nm kończy się w okolicach 490FSB to niechce mówić co jest na 45nm. A nie zapominajmy że E8200 ma niski mnożnik. Byłbym jednak za P5QL-E. Edytowane 6 Marca 2009 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 A myślisz, że P5QL-E zrobi więcej? W błędzie jesteś. P43 nie ma OC aż takiego, jak P45. P5QL Pro i P5QL-E (i inne produkty tego typu) robią ok. FSB435. Poczytaj testy tego ASRocka P45TS (rekomendacje też są). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Zwracam honor :wink: Jednak poszukałem troszkę i Asrock na P45 robi większe FSB niż P5QL-E, zapewne daje się we znaki P45 ;] Jednak nie ma i tak co liczyć na wysokie OC tego E8200 bo z tego co widze to tak 450mhz FSB da się zrobić na P45TS. Za około 50zł więcej można wyrwać MSI P35 Neo3-FR i na niej zrobi około 500mhz FSB co dla E8200 jest już niezłym FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Przykładowo FSB480 daje na E8200 ok. 3,8GHZ, co jest do osiągnięcia. FSB490 daje już 3,9GHZ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Zależy ile autor tematu oczekuje od procesora bo może i wystarczyć mu np 3,6ghz :wink: EOT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yghern Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 (edytowane) No tym ASRockiem to zeście mi namieszali w głowie, zwłaszcza, że cena płyty wynosi 349 a w testach PCLab to P5QL-E jest hohoho gdzieś daleko w tle. Z tym Radkiem to też się powoli przekonuję, tylko teraz, co wybrać, na co polować? Nowy Sapphire czy Asus? Czy jakąś używkę kogoś innego? A co do Kingmaxa, czy jeśli pośrodku kości nie ma takiego czerwonego chipa, to znaczy, że kość jest "podrobiona" i nie kupować? Edytowane 6 Marca 2009 przez yghern Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Z tego co pamiętam, to te czerwone kostki zostały dodane dopiero później. Jeżeli na zdjęciu poglądowym nie ma kostki, to kość i tak powinna ją mieć. Jeżeli nie są to zdjęcia poglądowe, to może być inaczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yghern Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 A co gdyby kupić to: http://allegro.pl/item568524624_wolfdale_i...830_9800gt.html Ktoś ma jakieś doświadczenia z tym E5200@3.6GHz i/lub Seagate'em .12? Bo .11 to kaszana była... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 E5200 ok mobo dobre pamieci ok dysk dobry tylko na storage lepiej WD 640 AAKS pod system radeon 4830 ok zasilki i chlodzenia nie znam Ogolnie po zmianie dysku dobry zestaw, no i znajac zycie to pewnie doplacasz za to ,ze bedzie podkrecony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yghern Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 (edytowane) Hmmm ja myślałem, że ten proc to już w naturze ma 3.6, taka "perełka" wśród "zwykłych" E5200. Sugerowałem się tą aukcją, tego samego sprzedawcy. Czyli że to nie jest tak i mam się nie napalać? :P Za 539 zł to brać ATI 4850 i kręcić czy Asusa 4830 i kręcić mocno? Edytowane 9 Marca 2009 przez yghern Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Kręcić w obu przypadkach. Co to za radek 4850? Bo jak referent to wymiana chłodzenia będzie raczej konieczna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yghern Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Pokrótce: taki. Tutaj Asus, zastanawiam się także nad Club 3D coby optymalnie przyciąć na kosztach wysyłki. No i może jeszcze, pod moje nieszczęsne E8200 tak, żeby w razie czego wyciągnąć więcej niż 3.6GHz: Biosta TP45 czy MSI-P45 Neo3-FR? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...