Radzinski Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Dobra, zlokalizowałem, to wiatrak Scythe tak hałasuje, nie da mu się jakoś skręcić obrotów? Bo gdy włącza się komp to na początku chodzi na niższych obrotach(jest cisza), potem się rozpędza, następnie znowu wchodzi na wolne obroty i na końcu znowu się rozpędza i tak już zostaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzinski Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 Nie bardzo kumam, mam kupić reg. obrotów np. na allegro? Bo jeśli tak to widziałem że tam normalnie wpina się 4 piny w przejściówkę,przejściówkę do kompa i można pokrętłem regulować, ale nie o to Ci chyba chodziło. Jak podłączę go pod 7V to jak będę mógł regulować prędkość, poprzez program(np. SpeedFana)? W Biosie pokazane jest że wentylator od cpu(mugena) chodzi na 1480 rpm. A tak btw. jak wchodzę w biosie w zakładkę Power(tam jest temp. mostka,cpu i prędkość fanów) to co kilka sekund ścina mi się na kilka sekund, to normalne:P? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzinski Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 No właśnie chyba trochę za szybki,ale może to bios przekłamuje. No teraz już wszystko kapuje :wink: To czekam, aż sprawdzisz i przy okazji mi powiesz czy u Ciebie też będzie ścinać ta zakładka POWER w BIOSie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzinski Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 A więc problem z mugenem rozwiązany. Chodził on na pełnych obrotach i troszkę hałasował(wówczas wentyle antec tri cool były na low). Podczas gdy w biosie ustawiłem q-fan control, moja młodsza siostra bawiła się regulatorem obrotów od antca i wiatraki z budy ustawiła na medium(nie zauważyłem tego). Po restarcie nie było ciszy na którą liczyłem więc nawet nie spojrzałem na obroty cpu fan tylko stwierdziłem że nadal chodzi na te ~1400 rpm.(tak,wiem,powinienem był sprawdzić). Dzień później był u mnie kolega, który bawił się tym regulatorem, dzięki niemu "odkryłem" że mugen chodzi już cicho,a przyczyną głośnej pracy kompa były te wentylatory od antca włączone na medium. Poza tym jeszcze hałasowało chłodzenie od karty graficznej(po ustawieniu na 40% fan'a od grafiki satysfakcjonująca cisza :razz: ). Aktualnie mugen 2 chodzi na jakieś ~800 rpm., włączyłem także chassis q-fan control, gdyż zephyr trochę hałasował,a raczej nie on sam w sobie tylko ten przepływ powietrza towarzyszący jego pracy, więc z ~1200 zszedłem z obrotami do ~800 rpm. W końcu w pokoju jest satysfakcjonująca mnie cisza :wink: Mam tylko jeszcze jedno pytanie, czy jest taka możliwość aby fan od grafiki został na stałe ustawiony na te 40% swoich możliwości? Tak, wiem że program nakazuje mu jakie mają być obroty i że jeśli program ustawimy w autostarcie to od razu po włączeniu będzie chodził na 40%, ale czy jest możliwość nadania mu stałych obrotów, bez użycia programu?(nie lubię mieć dużo ikonek w prawym dolnym rogu obok zegara) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...