Skocz do zawartości
narrufus

Poranne Restarty :) Hydrozagadka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam problem z komputerem(chyba dobrze trafilem :))

Ale do rzeczy

Właczam komputer rano w pokoju ok 17C .W biosie 24 płyta, 22 procesor.

Swieży system,dysk kupiony wczoraj,a komputer nadal po właczeniu rano około 4 razy sie restartuje w ciągu 5-7 min.Jak się włączy działa stabilnie nawet tydzien :)

Procesor P4 2.8Ht 1Mb Płyta Ecs 848P-A Deluxe 2x512 Corsair dual chanel Gf4 4200 zasilacz Gigabyte Superb 460W

W załączniku log hijack

Z niecierpliwościa czekam na jakieś rozwiazanie

hijackthis1.txt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to wina kondensatorów na mobo bądź zasilaczu - płyta już trochę leciwa. Sprawdź, czy nie są gdzieś spuchnięte lub wylane. Jak już załapią moc, to mogą działać, ale z rozruchem jest problem, zwłaszcza po rozładowaniu. Dla mnie log czysty - razer to rozumiem jakieś pliki związane z myszką razer krait.

Edytowane przez Luciano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiam na uszkodzenie mechaniczne. Mobo lub zasilacz. Zasilacz jest nowy ale nawet Corsair zdarzają się uszkodzone ;) ... więc sprawdź na innym PSU i wtedy można wykluczyć ten podzespół jako powód.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz ma gdzies miesiąc i nie jest za 50 zł więc powinno być git.Płyta ma też ok miesiąca(kupiłem nową)

Ta "nowa" płyta ma ok 4 lat :) Bios zaktualizowany? jeśli nie to od tego powinieneś zacząć. Możesz spróbować podnieść napięcie cpu i pamięci jeśli płyta to umożliwia, obniżyć taktowanie pamięci. Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie krecone,bios resetowałem,jest najnowszy.No niestety nie da sie obnizyc ani podwyzyć napiecia,tylko jest opcja zmany fsb w biosie,chyba ze jest jakis program?

Apropo pamieci to powinienem chyba podniesc taktowanie a nie obnizyc bo sa stare ale jare.

http://www.tigerdirect.com/applications/Se...sp?EdpNo=428726

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No gdyby się dało to bardzo chętnie,ale nie mam takiej opcjii w biosie,wszystko jest na auto.

Dysk jest nowy,to samo miałem na starym,także odpada,w dodatku że teraz jest na sata tak ze kontroler też odpada.Ram jak najbardziej zaraz zrobie tescik mem test bo do rana nieche mi siś czekać,ponieważ takie objawy tylko rano :)

Mem test 130% nic nie znalaz.Zapuszcze na dłużej na noc ,ale wątpie.Stawiam na płyte ale jak to sprawdzic ?

Edytowane przez narrufus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobrałem manuala i są opcje:

-Memory Frequency For (Auto)

-DDR Voltage (Default)

Nie da się zmienić ustawień tych opcji? Przyciski Page Up i Page Down nic nie zmieniają?

Co to pamięci, "jare" pamięci często potrzebują więcej volt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem te czasyw biosie (takie maja pamieci 2-3-3-6, zmienilem na inne ) ale nie pomoglo.

Moze sie ktos zna,wyciagnelem log z mini dump windows

Mini_dump.txt

Na jakie zmieniłeś?

W "Memory Frequency For" da się zmienić częstotliwość na mniejszą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkurzyłem sie i kupilem nowa plyte grafike i ramy.(czekam az dojdzie wszystko)Jak to bedzie zasilacz to sie potne :).

Apropo zasilacza to kupilem nowy i chyba Fortron czy Delta to mu do piet nie dorasta. Model GE-R460-V1

http://zasilacze.info/produkty.php?id=1843...ategoria_id=416

Potestuje i dam znac co i jak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi