narrufus Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Witam wszystkich. Mam problem z komputerem(chyba dobrze trafilem :)) Ale do rzeczy Właczam komputer rano w pokoju ok 17C .W biosie 24 płyta, 22 procesor. Swieży system,dysk kupiony wczoraj,a komputer nadal po właczeniu rano około 4 razy sie restartuje w ciągu 5-7 min.Jak się włączy działa stabilnie nawet tydzien :) Procesor P4 2.8Ht 1Mb Płyta Ecs 848P-A Deluxe 2x512 Corsair dual chanel Gf4 4200 zasilacz Gigabyte Superb 460W W załączniku log hijack Z niecierpliwościa czekam na jakieś rozwiazanie hijackthis1.txt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luciano Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 (edytowane) Może to wina kondensatorów na mobo bądź zasilaczu - płyta już trochę leciwa. Sprawdź, czy nie są gdzieś spuchnięte lub wylane. Jak już załapią moc, to mogą działać, ale z rozruchem jest problem, zwłaszcza po rozładowaniu. Dla mnie log czysty - razer to rozumiem jakieś pliki związane z myszką razer krait. Edytowane 6 Marca 2009 przez Luciano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narrufus Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Zasilacz ma gdzies miesiąc i nie jest za 50 zł więc powinno być git.Płyta ma też ok miesiąca(kupiłem nową) A kondesatory sprawdzałem wczoraj i sa ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Ale restartuje sie odrazu? Przed POST? Czy w czasie ladowania systemu? Czy jak juz system chodzi bo nie rozumiem po właczeniu rano około 4 razy sie restartuje w ciągu 5-7 min. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narrufus Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 No wiec nie ma zasady z tymi restartami ,czasem jak juz wchodzi system czasami w czasie ładowania.Dodam że jak teraz zrestartuje to normalnie się właczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Stawiam na uszkodzenie mechaniczne. Mobo lub zasilacz. Zasilacz jest nowy ale nawet Corsair zdarzają się uszkodzone ;) ... więc sprawdź na innym PSU i wtedy można wykluczyć ten podzespół jako powód. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narrufus Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 No moze być,ale zasilacza nie mam innego niestety i nie znam nikogo kto moze miec,ale cos wymyśle. Dzieki za pomoc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 (edytowane) Cos podkrecone? Robiles restart biosu? Edytowane 6 Marca 2009 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 (edytowane) Zasilacz ma gdzies miesiąc i nie jest za 50 zł więc powinno być git.Płyta ma też ok miesiąca(kupiłem nową)Ta "nowa" płyta ma ok 4 lat :) Bios zaktualizowany? jeśli nie to od tego powinieneś zacząć. Możesz spróbować podnieść napięcie cpu i pamięci jeśli płyta to umożliwia, obniżyć taktowanie pamięci. Edytowane 6 Marca 2009 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narrufus Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Nic nie krecone,bios resetowałem,jest najnowszy.No niestety nie da sie obnizyc ani podwyzyć napiecia,tylko jest opcja zmany fsb w biosie,chyba ze jest jakis program? Apropo pamieci to powinienem chyba podniesc taktowanie a nie obnizyc bo sa stare ale jare. http://www.tigerdirect.com/applications/Se...sp?EdpNo=428726 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 ale apropo pamięci to one mogą byc przyczyną restartów, dlatego radzimy Ci zejscie z taktami nizej w celu zdiagnozowania problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 A ja proponuje sprawdzić jeszcze dysk czy niema BadSectorów, programem HD Tach. Ram też może być winny. Na początek wyjmij jedną kość i uruchom komputer, zobacz co będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narrufus Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 (edytowane) No gdyby się dało to bardzo chętnie,ale nie mam takiej opcjii w biosie,wszystko jest na auto. Dysk jest nowy,to samo miałem na starym,także odpada,w dodatku że teraz jest na sata tak ze kontroler też odpada.Ram jak najbardziej zaraz zrobie tescik mem test bo do rana nieche mi siś czekać,ponieważ takie objawy tylko rano :) Mem test 130% nic nie znalaz.Zapuszcze na dłużej na noc ,ale wątpie.Stawiam na płyte ale jak to sprawdzic ? Edytowane 6 Marca 2009 przez narrufus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Pobrałem manuala i są opcje: -Memory Frequency For (Auto) -DDR Voltage (Default) Nie da się zmienić ustawień tych opcji? Przyciski Page Up i Page Down nic nie zmieniają? Co to pamięci, "jare" pamięci często potrzebują więcej volt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narrufus Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Nie da sie zmienic napiecia,chyba ze programowo,ale nieweim jak. Pare zdjeć w załaczniku moze się przydadzą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Faktycznie, co innego instrukcja a co innego zdjęcia biosu. W takim razie możesz spróbować zmniejszyć taktowanie ramu, na próbę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narrufus Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 (edytowane) Zmieniłem te czasyw biosie (takie maja pamieci 2-3-3-6, zmienilem na inne ) ale nie pomoglo. Moze sie ktos zna,wyciagnelem log z mini dump windows Mini_dump.txt Edytowane 7 Marca 2009 przez narrufus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Zmieniłem te czasyw biosie (takie maja pamieci 2-3-3-6, zmienilem na inne ) ale nie pomoglo. Moze sie ktos zna,wyciagnelem log z mini dump windows Mini_dump.txt Na jakie zmieniłeś? W "Memory Frequency For" da się zmienić częstotliwość na mniejszą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narrufus Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 No komputer zaczął się resetowac teraz co 2 godziny około,wyciagałem ram przeczyścilem i takie własnie objawy.Zmieniłem w biosie taktowanie pamieci na 160.Zobacze moze faktycznie to pomoze bo juz rece mi opadają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narrufus Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Dzieki wszystkim za pomoc,ale problem nierozwiazany,bede wyciagal czesci po kolei i testowal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Rozumiem, że próbowałeś na innym zasilaczu zgodnie z tym co pisałem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narrufus Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Rozumiem, że próbowałeś na innym zasilaczu zgodnie z tym co pisałem?NIestety nie ,bo nie mam :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Pożycz coś gdzieś bo wg mnie zasilacz jest głównym podejrzanym (obok płyty głównej) Markowe (Fortron, Delta, Tagan, Chieftec, coś) 300W wystarczy na test. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narrufus Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Wkurzyłem sie i kupilem nowa plyte grafike i ramy.(czekam az dojdzie wszystko)Jak to bedzie zasilacz to sie potne :). Apropo zasilacza to kupilem nowy i chyba Fortron czy Delta to mu do piet nie dorasta. Model GE-R460-V1 http://zasilacze.info/produkty.php?id=1843...ategoria_id=416 Potestuje i dam znac co i jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narrufus Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 (edytowane) Dalem plame po całośći. :mur: Jednak zasilacz.Oddałem dzis do serwisu.Dzieki za pomoc wszystkim. :D Na plus w sumie wyszło bo mam lepszy sprzęt :) Edytowane 18 Marca 2009 przez narrufus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...