Skocz do zawartości
z-x

Dekoder Nie Wysyła Obrazu Do Telewizora

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio kupiłem telewizor (Sony KDL-37U4000). Na początku odbierałem standardową, analogową kablówkę, ale ponieważ trzeba iść z postępem, a Vectra, z której usług korzystam, oferowała darmowe dekodery telewizji cyfrowej, skorzystałem. Dostałem coś, co się zwie TechniSat Digit MF4-K CXV (z paskudnym UI za które projektant powinien dostać zakaz zbliżania się do elektroniki).

Jedno, co mnie najbardziej wkurza w tych wszystkich nowościach, to mnogość sprzętu i pilotów do nich. Chciałem więc dekoder schować do szafki i zapomnieć, że istnieje, a całą obsługę zrzucić na barki telewizora.

Dekoder podłączyłem przez SCART do telewizora. Do dekodera poszedł kabel antenowy. Wykryło ustawienia, znalazło programy i przez dekoder (tzn. po przełączeniu TV na AV) wszystko ładnie działa. Ale - tak jak pisałem - nie chcę widzieć dekodera na oczy. Bravia ma na pilocie fajny przycisk 'Digita'. Przełączam, pozawalam telewizorowi wykryć programy. Teorytycznie wszystko działa z jednym małym wyjątkiem - brakuje obrazu.

Teraz to wygląda tak, że telewizor bez problemu pokazuje informacje o programie (opis, czas rozpoczęcia i zakończenia, informacje o ograniczeniach wiekowych), ale nie pokazuje kompletnie obrazu. I to nie do końca - bo jest kilka programów, które działają bez problemu (zarówno telewizyjnych jak i radiowych), ale zdecydowana większość pokazuje tylko te informacje o programie i zero obrazu (dźwięku też nie).

Co z tym fantem zrobić? Czego spróbować, co zmienić? Jakieś ustawienia, rząglerka kablami? Jakieś pomysły? BOK Vectry jest do [gluteus maximus] - już próbowałem, ale pojęcie o tym co robią, mają nikłe chyba.

Edytowane przez z-x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku odbierałem standardową, analogową cyfrówkę,

Analogowa cyfrowka... ciekawe. :P

Co do braku obrazu: jak dla mnie to jest to objaw typowy dla zakodowanych serwisow.

Jesli chodzi o sterowanie, to tez polecam Harmony - cudowny wynalazek. Do sprzetu AV mamy juz 6 pilotow, bez Harmony bysmy zgineli marnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koparka: Nie w tym rzecz. Coś nie działa tak, jak powinno a ja bym chciał wiedzieć dlaczego.

costi: Poprawiłem. ;) Serwisy nie są zakodowane, bo te same kanały puszczone bezpośrednio 'z dekodera' działają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi