Skocz do zawartości
Pawel80

Ubuntu - Nie Mozna Sie Zalogowac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam Ubuntu 8.04 i niestety wylaczyl mi sie domyslny ekran logowania w srodowisku GNOME. Zamiast pol do wpisania uzytkownika i hasla mam okienko podlaczenia sie do zdalnego komputera. W obszarze pulpitu nie ma zadnych opcji pozwalajacych na powrot do stanu pierwotnego. W efekcie wogole nie moge uruchomic systemu.

Nie potrafie tez uruchomic konsoli, ktora pozwalalaby na zalogowanie sie jako root i dokonanie niezbednych zmian. W panelu wyboru systemu do bootowania (GRUB) mam do wyboru: Winde, Ubuntu, Ubuntu (recovery mode) i memtest. Zwyklego ubuntu nie uruchomie ze wzgledu na opisany problem. Recovery mode ma tylko predefiniowane komendy - bez mozliwosci zalogowania sie. Takze "command line" dostepna z poziomu GRUBa poprzez klawisz 'c' nie pozwala uzyc polecenia 'sudo'. Juz niewiem co robic - chyba tylko reinstalka zostaje :(

Ktos wie jak przywrocic mozliwosc zalogowania w ubuntu?

Pozdrawiam

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiersz polecen masz pod ctrl+alt+F1.

Jak system dojdzie do logowania przelaczasz sie w/w sposobem logujesz i masz powłoke domyslna. Powloka graficzna to ctrl+alt+F7, mozesz sie pomiedzy nimi swobodnie przelaczac.

Co do reszty nie mam zielonego pojecia gdzie moga siedziec configi do graficznego logowania sie :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczatku myslalem, ze te skroty nie dzialaja, bo gdy je naciskalem - podczas gdy byl wyswietlony monit podlaczenia do zdalnego komputera - nie bylo zadnej reakcji. Dopiero po chwili wykombinowalem, ze musze anulowac ten monit wczesniej lub nacisnac ESC. Wowczas owszem kombinacja dziala, ale po ok 2 s znow przelacza mnie na ten nieszczesny monit w trybie graficznym. Dopiero wpisanie "na raty" polecenia sudo /etc/init.d/gdm stop pozwala uruchomic recznie startx. Niestety z wylaczonym gnomem nie odpale apletu do zmian ekranu logowania. Natomiast wlaczenie gnoma znow wywala sie po tych 2 s.

Jest jakies polecenie konsolowe do przywrocenia domyslnego stanu ekranu logowania albo do zmian jego parametrow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie wypluwa - X-y sie normalnie uruchamiaja, gdy GDM jest wylaczony. Jak probuje wywolac 'Ekran logowania' by dokonac zmian, to otrzymuje taki komunikat ostrzezenia:

"Nie można uruchomić /usr/sbin/gdmsetup jako użytkownik root.

Nie można skopiować pliku Xauthorization użytkownika."

sudo gdmsetup tez sprawdzilem - ale nic nie moge zrobic, bo znow co 2 sek przestawia mi konsole na ten glupi monit, co na poczatku watku o nim wspomnialem.

Edytowane przez Pawel80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi