Pawel80 Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Witam Mam Ubuntu 8.04 i niestety wylaczyl mi sie domyslny ekran logowania w srodowisku GNOME. Zamiast pol do wpisania uzytkownika i hasla mam okienko podlaczenia sie do zdalnego komputera. W obszarze pulpitu nie ma zadnych opcji pozwalajacych na powrot do stanu pierwotnego. W efekcie wogole nie moge uruchomic systemu. Nie potrafie tez uruchomic konsoli, ktora pozwalalaby na zalogowanie sie jako root i dokonanie niezbednych zmian. W panelu wyboru systemu do bootowania (GRUB) mam do wyboru: Winde, Ubuntu, Ubuntu (recovery mode) i memtest. Zwyklego ubuntu nie uruchomie ze wzgledu na opisany problem. Recovery mode ma tylko predefiniowane komendy - bez mozliwosci zalogowania sie. Takze "command line" dostepna z poziomu GRUBa poprzez klawisz 'c' nie pozwala uzyc polecenia 'sudo'. Juz niewiem co robic - chyba tylko reinstalka zostaje :( Ktos wie jak przywrocic mozliwosc zalogowania w ubuntu? Pozdrawiam Paweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ufok4 Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Wiersz polecen masz pod ctrl+alt+F1. Jak system dojdzie do logowania przelaczasz sie w/w sposobem logujesz i masz powłoke domyslna. Powloka graficzna to ctrl+alt+F7, mozesz sie pomiedzy nimi swobodnie przelaczac. Co do reszty nie mam zielonego pojecia gdzie moga siedziec configi do graficznego logowania sie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel80 Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Na poczatku myslalem, ze te skroty nie dzialaja, bo gdy je naciskalem - podczas gdy byl wyswietlony monit podlaczenia do zdalnego komputera - nie bylo zadnej reakcji. Dopiero po chwili wykombinowalem, ze musze anulowac ten monit wczesniej lub nacisnac ESC. Wowczas owszem kombinacja dziala, ale po ok 2 s znow przelacza mnie na ten nieszczesny monit w trybie graficznym. Dopiero wpisanie "na raty" polecenia sudo /etc/init.d/gdm stop pozwala uruchomic recznie startx. Niestety z wylaczonym gnomem nie odpale apletu do zmian ekranu logowania. Natomiast wlaczenie gnoma znow wywala sie po tych 2 s. Jest jakies polecenie konsolowe do przywrocenia domyslnego stanu ekranu logowania albo do zmian jego parametrow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ufok4 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Co wypluwa konsola po komendzie startx? Ustawienia ekranu logowania to sudo gdmsetup ale w gtk W ostatecznosci mozna usunac ubuntu-desktop i zainstalowac na nowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel80 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) Nic nie wypluwa - X-y sie normalnie uruchamiaja, gdy GDM jest wylaczony. Jak probuje wywolac 'Ekran logowania' by dokonac zmian, to otrzymuje taki komunikat ostrzezenia: "Nie można uruchomić /usr/sbin/gdmsetup jako użytkownik root. Nie można skopiować pliku Xauthorization użytkownika." sudo gdmsetup tez sprawdzilem - ale nic nie moge zrobic, bo znow co 2 sek przestawia mi konsole na ten glupi monit, co na poczatku watku o nim wspomnialem. Edytowane 8 Marca 2009 przez Pawel80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ufok4 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Usuń gdm z opcją --purge i zainstaluj ponownie Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel80 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Jestes Wielki :) Usuwalem gdm bez tego parametru - i nic, dalej bylo to samo. Usunalem z tym parametrem - i czary - wszystko wrocilo do normy i dziala :) Dzieki wielkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...