TeLe Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 witam, mam takie pytanie potrzebuje wyrobić paszport, jestem niepełnoletni i dowiedzialem się od znajomych, że potrzeba podpisu obu rodziców aby złożyć wniosek problem lezy w tym, ze aby zlozyc wniosek musze jechac do oddalonej o 60km Ostrołęki, a nie zawsze obaj rodzice mają czas jechać, więc ile w tym prawdy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 więc ile w tym prawdy ?100% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 dowód tymvzasowy, z tego co sie oreientuje wystarczy podpis jednego rodzica, aczkolwiek moge sie mylic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drunk_ZoZol Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Zależy od tego gdzie chcesz jechać ;) Jak w unii europejskiej, to wystarczy Ci dowód osobisty, najlepiej jak jest oboje rodziców, ale można powiedzieć że np. ktoś jest chory z nich i w sumie jeden wystarczy. [; Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 potrzebuje wyrobić paszport, jestem niepełnoletni wystarczy Ci dowód osobisty, :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 :blink:I co ma jedno do drugiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) Niedawno składałem wniosek na paszport, przejeb..e Musisz być ty oboje rodziców, musisz mieć skrócony akt urodzenia legitymacje szkolną 2 zdjęcia i coś o czym nie pamiętam. ;-) Oczywiście jeśli nie będziesz miał czegoś to pomaż o wyrobieniu paszportu. EDIT: Jeden rodzic może w terminie do 7 dni coś tam podpisać, o tego terminu wniosek trafia do realizacji. Edytowane 8 Marca 2009 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 I co ma jedno do drugiego? witam, mam takie pytanie potrzebuje wyrobić paszport, jestem niepełnoletni i dowiedzialem się od znajomych, że potrzeba podpisu obu rodziców aby złożyć wniosek problem lezy w tym, ze aby zlozyc wniosek musze jechac do oddalonej o 60km Ostrołęki, a nie zawsze obaj rodzice mają czas jechać, więc ile w tym prawdy ? Zgodnie z BIP: Składanie wniosku o wydanie dowodu osobistego i jego odbiór dokonuje się osobiście w obecności opiekuna ustawowego lub prawnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 no i.... co z tego jak widać jego problemem jest to że żeby uzyskać paszport potrzebna jest obecnosc obojga rodziców... proponujemy mu dowód osobisty, do którego wystarczy jeden opiekun prawny, a który to dowód wystarcza do poruszania sie po UE. Poza tym o dowód wyrobi w gminie, a nie w starostwie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Poza tym o dowód wyrobi w gminie, a nie w starostwieNie zawsze w starostwie wyrabia się paszport... Chodziło Ci raczej o biuro paszportowe. U mnie na przykład (Września, 30k mieszkańców) nie ma biura paszportowego :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 no ok :) ale i tak z reguły do gminy bedzie miał bliżej niz do jakiegokolwiek urzędu wydającego paszporty... teraz tylko kwestia czy dowód koledze wystarcza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 ja jak wyrabialem sobie tymczasowy DO a bylo to jakies 8-9 lat temu to sam zanosilem wniosek i obecnosc opiekuna nie byla konieczna, chyba, ze w miedzy czasie pozmienialy sie przepisy co tez jest calkiem mozliwe ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Odbior jest z tego co sie orientuje z opiekunem, wniosek mozna zaniesc bez opieki, wzor wniosku mozna sciagnac z internetu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeLe Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 (edytowane) nie nie, jade do ukrainy, bez paszportu ani rusz :] anyway jest taka mozliwosc zeby np wydrukowac wniosek, wyslac im ze zdjęciami pocztą, a potem przy odbiorze potwierdzic wszystkie dane(akt urodzenia itd) i odebrac? :> Edytowane 9 Marca 2009 przez TeLe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 (edytowane) Ja piernicze. Zadzwoń do urzędu to się wszystkiego dowiesz <_< Edytowane 9 Marca 2009 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sough Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Przy składaniu wniosku obecność rodziców obowiązkowa. A jeśli jeden z rodziców nie żyje wymagana jest kopia aktu zgonu. Żeby nie było myku, że jeden z rodziców chce Ci bez zgody drugiego wyrobić papiery i np. wywieźć za granicę. Oprócz tego 2 zdjęcia i legitymacja szkolna. Tak było rok temu i sądzę, że nadal jest tak samo. Przynajmniej na Podkarpaciu. Najlepiej zapytać u źródła, tj. zadzwoń tam, gdzie Twój urząd od paszporcików. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeLe Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 wniosek juz zlozony. dla potomnych, potrzeba: - skrócony akt urodzenia - obecnosc obojga rodzicow - ważna legitymacja szkolna - opłata 70zl - 2 zdjęcia (przy robieniu zdjec trza powiedziec fotografowi ze to do paszportu, bo restrykcje sa dosc scisle) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...