Skocz do zawartości
Davvvi

Skutki Podkrecania Pamieci

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich. mam pewne pytanko mianowicie mam dwie kosci kingstona 2x 1gb 800mhz z 5-5-5-18 i 1.8v przyczym plyta sama ustawila na 1.9v i podkrecilem ta pamiec do ponad 900mhz bez zmiany napiec.komputer uruchamial si bez problemu pamiec sie nie przegrzewala i wogole pracowal stabilnie nie wieszal sie nawet na grach. ale podczas testu slychac jakies piski z pamieci i nie wiem czy to jest porzadany efekt. czy ktos moze mi powiedziec czy one moga tak pracowac? kosci sie nie spala? dodam ze na orygilnanych ustawieniach tego nie ma.dzieki z gory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutne 100% pewności, że pisk pochodzi z RAMu? Wsłuchaj się przy otwartej obudowie zasilaczowi i karcie graficznej. Sprawdź na opakowaniu też zalecany woltaż. Ja szukałem krótko teraz, ale w internecie nie znalazłem. U mnie płyta ustawia 1,9 V na RAMie, w którym zalecany to 2,1-2,2 V. Jeśli zalecany to ok. 1,9 V to spróbuj je trochę dowoltować, ale z umiarem.

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam caly czas otwarta obudowe i wlasnie sluchalem i to z pamiecie. jak uruchomilem everesta i chcialem zobaczyc informacje o pamieci to jak wczytywalo dane to tez bylo slychac piski. a na ksciach pisze ze wymagane napiecie to 1.8v. a w biosie patrzylem i zasilanie automatycznie ustawilo sie na 1.9v mimo to na oryginalnych ustawieniach jest cicho dopiero po podkreceniu je slychac ale tylko wtedy jak uzywa ramu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym raczej obstawiał, że to cewki w zasilaczu piszczą. Miałem podobny problem. Orthos w trybie Small FFT = zero pisków. Orthos w trybie BLEND = piski. Wymieniłem zasilator i jak ręką odjął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech. Pamięci nie piszczą bo nie mają cewek. Piszczy płyta lub zasilacz pod duzym obciązeniem. Normalne zjawisko na tanszych częściach. 1.9v to jest bardzo bezpieczne napiecie. Producent zaleca 2.2V do timingow 4-4-4-12.

Edytowane przez neo2006a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz mam nowke 500Wat bo faktycznie poprzedni mi piszczal ale to tylko przy obciazeniu np.na grze wymagajacej i go zmienilem. ten jest cichutki a to wygladalo jak by te czarne kosci piszczaly ale dla pewnosci sparwdze jeszcze raz tylko troche pozniej. bo kosci sa nowe i nie chce ich spalic. zobacze jeszcze czy jak podkrecam to czy napiecie samo wzrasta czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Zdziwiło mnie to szczerze mówiąc, że Ci w RAMie coś piszczy. Tak jak Dj Ant powiedział. Raczej cewki w zasilaczu, chociaż jeśli jesteś przekonany, że dźwięk pochodzi z okolic RAMu, to poszukaj tam jakichś cewek. One też mogą piszczeć. Podobnie jest na karcie graficznej.

Jeśli napięcie nie jest ustawione na Auto, to nie ma prawa się nic zmieniać. Chyba, że jest naprawdę wadliwy zasilacz, chociaż nie miałem nigdy takiego przypadku.

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napiecia sa wlasnie ustawione na auto wiec moze cos sie zmieniac bo zaslilacz to trzyma napiecia dobrze. musze zobaczyc to wszystko a zapomnialem napisac ze pamiec podkreca mi sie razem z procesorem. a ktos wie do ilu mozna podkrecic taka pamiec? dodam ze pamiec jest kingstona i na samych kosciach tez pisze kingston.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic sie nie zmienia bajki opowiadacie straszne! Pamięc na AUTO ma 1.9V bo to jest normalne napięcie standardowe zgodne z normami ustalonymi przez zajmujący się standardami JEDEC.

Na pewno też przy tym układzie pamięci chodzą z opóźnieniami 55518 a podawane napięcie 2.2 dotyczy tych ciaśniejszych tomingów.

Żeby osiągnąć te parametry trzeba ręcznie ustawić napięcie i timingi.

Zup0ełnie naturalne jest że pamięć podkręca się z procesorem przecierz jej taktowanie jest oparte na tej same szynie (fsb lub htt)

Możliwości podkręcania pamięci są różne dla każdego egzemplarza i trzeba samemu dojść eksperymentalnie do maximum.

Jest też cała masa tematów gdzie ktoś podkręcał te bardzo popularne pamięci i od ich przeczytania powinieneś zacząć zanim zadałeś pytanie.

Pamięci NIE PISZCZĄ!!! Może być w ich pobliżu cewka od zasilacza pamięci na płycie i to ona co najwyżej może piszczeć!

A zasilacze mogą piszczeć nawet nowe szczególnie te kiepskie, tak samo płyty i karty. Parametr 500W o niczym nie mówi i nie ma większego znaczenia - liczy sie marka i model zasilacza przedewszystkim.

Nie które nawet markowe płyty piszczą pod bardzo małym obciążeniem a pod dużym cichną. Generalnie wszystko jest możliwe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie nie znam.moze i masz racje ze to plyta glowna. ale jesli chodzi o napiecia to gdy w biosie mam ustawione na auto to napiecie pamieci wzrasta z 1.9 do 2.1v. a to napewno nie zasilacz bo go wykrecilem i slychac to dalej ale dopiero po podkreceniu. a na elektronice sie nie znam wcale wiec moglby mi ktos napisac jak wyglada ta cewka? bo moze to faktycznie to piszczec jesli tam jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie sa dwa takie tylko ze cale zakryte drutu nie widac wogule i sa przy samych kosciach dlatego myslalem ze to kosci a one piszcza tylko jk podkrece nic im nie bedzie? moga tak sobie popiskiwac? i dzieki wszytkim za pomoc balem sie ze moga sie zepsuc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszczenie cewek jest zjawiskiem naturalnym. Jest to spowodowane prądem impulsowym przeplywajacym z bardzo dużą czestotliwoscia przez cewke. Dokladniej rzecz biorąc są to drgania materiału. Dlatego tez producenci zalewaja cewki w tych czarnych plastikach co eliminuje w duzym stopniu to piszczenie. Czesto jednak niedbale wiec troche piskow sie z nich wydobywa.

Ale jak mowie jest to zjawisko naturalne jak słońce w lecie i nie wplywa na nic po za własnym słuchem ;) .

@rafa Pamiec na auto ma 1.9 tylko wtedy gdy procek/szyna fsb nie jest podkrecona. Wiekszosc plyt AUTOmatycznie podnosi vmem wraz ze wzrostem fsb.

Teraz temat mozna uznac za zamkniety. B-)

Edytowane przez neo2006a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednak nie podkrecam kompa bo te piski mnie irytuja a na standardzie ich nie ma a jestem maniakiem ciszy. temat mozna zamknac ale dzieki wielkie wszytkim za pomoc i wyprowdzenie mnie z bledu :-).jestem wdzieczny.:-). pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi