szymciu Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 (edytowane) witam, temat wałkowany wieloktornie ale ja mam trochę inne wymagania i od razu pytanie. Czy lepiej kupić pamięci z taktowaniem referencyjnym większym czy mniejszym i kręcić? Jeśli lepiej z większym to moja propozycja to : MUSHKIN XP2-8800 2x2048 Gb 1.9v - tych nie ma na liście QVL na asus.com Lista QVL Procesor to Q6600 W/C Mobo " ASUS P5Q Pro też zwodowana na NB i sekcji zasilania. cena nie jest wyznacznikiem najwyżej pooszczędzam, i tak najpierw muszę kupić wodę. Edytowane 7 Marca 2009 przez szymciu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Ja bym bral szybsze w standardzie bo juz sie na tym kiedys przejechalem... Kupilem kiedys slynne corsairy 675mhz (czy jakos tak) ktore robily czasem i 1000mhz a moje mialy problem z dzialaniem przy 750mhz <_< Wkurzylem sie i kupilem kingmaxy 1066 :D a ta lista pamieci asusa to sie nie przejmuj - bedzie dzialac z wiekszoscia pamieci nawet jesli nie ma ich na liscie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymciu Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 wiem, że będzie działać ale moje patrioty PDC22G6400LLK nie chcą wstać na 1066, mimo że mają zagwarantowane ;], a nie ma ich na liście, więc można by się jakoś nią wesprzeć. czyli brać te mushkiny? czy może jakies inne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twec Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 W Muszki średnio bym się pakował... Chcesz koniecznie coś powyżej 1000MHz nominalnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymciu Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Raczej tak bo zamierzam kręcić, a z tego co słyszałem chłodzenie wodne na pamięci skutecznie obniża szybkość przepływu cieczy w układzie. OC pamięci odpada dopóki nie będę musiał, bo mam złe doświadczenia. Z FSB 500MHz na ramach będę mógł dojść bez problemu do 500 na procesorze i nie martwić się, że pamięci nie wyrobią. Różnica 100-150 zł między 800 a 1100 nominalnie nie jest duża w moim mniemaniu, a jestem zwolennikiem wydawania raz a dobrze, a nie po trochu 3 razy do roku bo wyjdzie na to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twec Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Będziesz musiał wydać w takim razie blisko 300 zł za 4-gigowy set pamięci 1066MHz. Jeżeli nie zamierzasz ich kręcić, to w zasadzie bez znaczenia, ale moim zdaniem i tak warto wybrać coś lepszego. Chyba najtaniej, bo za ok. 270 zł, wyrwiesz serię NQ G.Skilla - set 2x 2GB 1066MHz CL6, który zresztą sam posiadam i polecam (moje robią 566MHz na CL5, przy 2,175V z BIOS-u). Z droższych, ale niewiele, to na pewno G.Skill PK (coś pod 300 zł) - te mają nominalnie 1066MHz CL5. W grę może wchodzić jeszcze seria PQ. Idąc dalej, możesz zdecydować się też na jakieś GeIL-e (Black Dragon, Ultra) - to dobre, stabilne pamięci, które mają niezły potencjał o/c - lub jakieś OCZ-y (np. Reaper). W Muszki nie pakowałbym się z tego względu, że generalnie są drogie i prezentują przeciętny poziom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymciu Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 To w takim razie OCZ. Warto inwestować w FLEX'y? czy to przerost formy nad treścią. Bo do OC pamięci wcześniej czy później (raczej później) dojdzie :D PC2-8500 Reaper HPC CrossFire Certified Edition PC2-9200 Reaper HPC 4GB Edition PC2-9600 Reaper HPC Edition z tych trzech, które będą najkorzystniejsze? karta graficzna to ATI i tak pewnie zostanie. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Na allegro dużo OCZy 1066MHz CL5 w cenie ~260zł. Nawet jeśli mizerne o/c mają to zawsze można operować nie w przedziale 1066-1200, a 900-1066, czyli w takim, w jakim dobre, podkręcające się osiemsetki, które kosztują tyle samo, a rzadko robią ponad 1050. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twec Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 OCZ-y powyżej 1066MHz są już drogie... Chyba nie bardzo się opłaca. Moim zdaniem lepiej wydać trochę mniej kasy na lepsze memki, które zrobią taki sam wynik jak OCZ-y. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 (edytowane) Z pamięci 1100 muchy sa całkiem dobre promos to samo co gskill 1100 co do ocz i asusa to średni pomysł co do gskill 1066 nq to zależy są szt które nie robiły 1100 na cl6 a tu much 1100 P.S Ogólnie widać że ddr2 ostro teraz się już zepsuły nawet wyższe modele produkcja powoli przechodzi na DDR3 Edytowane 14 Marca 2009 przez DDR2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymciu Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Pussik, podkręcanie skraca żywotność;D muszki polecał mi kolega, który się zna i sam ma. więc raczej kierowałbym się w ich stronę skoro i Wy je polecacie. zobaczymy jeszcze jak będę kupował i co w jakich cenach będzie, w końcu 2 miesiące czy miesiąc to kupa czasu na rynku komputerowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...