Skocz do zawartości
Aki

Ibm Netvista

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

stałem się posiadaczem w/w komputera ( http://allegro.pl/item567528471_ibm_netvis..._512_40_cd.html ). Niestety zmartwił mnie jednak fakt dość słabego zasilacza (max 185W). Z racji tego, że chciałbym jeszcze dokupić do niego jakąś kartę graficzną (np. Radeona 9600PRO) wypadałoby chyba coś z tym zrobić. Czy dałoby się tutaj wstawić normalny 300W zasilacz wyjęty z typowej stojącej obudowy? Zdaję sobie sprawę, że pewnie bez delikatnej modyfikacji mocowań by się nie obeszło, interesuje mnie jednak fakt, czy coś takiego w ogóle ruszyło...

zasilacz netvisty wygląda tak -> http://allegro.pl/item573559758_zasilacz_a...ium_4_185w.html

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj chociaż jakieś wymiary, bo nie każdy miał w ręku taki wynalazek.

Generalnie kupowanie tego typu sprzętu zwłaszcza tak wiekowego jest bez sensu. Mam starego Della GX260 padł w nim zasilacz i musiałem trochę powycinać blachę, na szczęście tam pasuje normalny zasilacz ATX. A w tym IBMie możesz mieć problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

standard atx więc każdy zasilacz atx będzie pasował - uważaj żeby miał rozpinaną wtyczkę 24 pin - 20 + 4, bo w płycie głównej masz 20 pin, inna sprawa że ze względu na wymiary będziesz miał problemy z montażem - bez kontówki pewnie się nie obejdzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radeon 9600pro bierze znikome ilości energii. Tu znajdziesz bardzo szczegółowe dane nt. poboru energi przez tą kartę. Podaj producent, model i dopuszczalne obciążenia poszczególnych lini zasilacza (najlepiej daj zdjęcie tabliczki). Sprawdź też czy na mobo jest złącze 4pin atx 12V dla zasilania cpu.

Jeśli zasilacz to delta - moim zdaniem pociągnie takiego radka. Podaj jednak informacje o które prosiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrchak -> nie każdy chce wydać koło 1 tys. zł (albo i więcej) na nowy komputer przeznaczony głównie do internetu, oglądania filmów i ewentualnie starych gier... ten sprzęt sprawdza się w tej roli świetnie, a kosztował 4 razy mniej. Tyle że na zintegrowanej grafie raczej nie pogram nawet w niektóre stare gry (CMR 3.0, 4.0)

mostasz, Klaus -> tak się składa, że mam zasilacz 300W z wtyczką 20+4pin także chyba będzie git jakby co. Jeśli chodzi o zdjęcie tabliczki, to wrzucę je pod wieczór. Nie spodziewałem się z kolei, że ta karta ma taaaaki niski pobór prądu! przy dzisiejszych potworach to naprawdę bardzo niewiele. Po dłuższych poszukiwaniach zdecydowałem się na ten model -> http://allegro.pl/item565348379_okazja_ati...28_gwar_3m.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi