alien193 Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 (edytowane) Witam. Od kilku dni mam taki problem: we wtorek wieczorem wyłączyłem komputer i w środę po południu, chcąc włączyć pieca zobaczyłem nic. tzn nie zobaczyłem ani biosu ani ładowania systemu. Na początku pomyślałem że to coś z monitorem, podłączyłem więć telewizor - pokazywało brak sygnału. To podłączyłem na karte zintegrowaną i dalej to samo. Od tej pory zastanawiam sie co się mogło stać. Pierwsze przypuszczenia to że płyta główna albo zasilacz. Powiem od razu że nie wiem jak pika głośniczek bo go nie mam. Mieszkam za granicą i zastanawiam się czy <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> komputer do naprawy do polski czy może kupić jakąś część. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Edytowane 7 Marca 2009 przez alien193 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narrufus Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Jezeli koputer wogule nie startuje to prawdopodobnie zasilacz,ale jezeli startuje spróbuj zresetowć bios. Napisz wogule jaki posiadasz sprzet tj zasilacz plyte główna itd... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 (edytowane) Nic tzn zupełnie nic ,czy może słychać wentylator. Jeśli zupełnie nic to spróbuj wyłączyć zasilacz ( przcisk z tyłu) wyłączyć z sieci, włączyć do sieci, włączyć zasilacz, włączyć kumputer. Jeśli kręci się wentylator i nic to prawdopodobnie płyta główna. Najlepiej podaj dokładnie co się dzieje, czyli co słychać, bo może też być grafika. Edytowane 7 Marca 2009 przez teneo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien193 Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Nic tzn zupełnie nic ,czy może słychać wentylator. Jeśli zupełnie nic to spróbuj wyłączyć zasilacz ( przcisk z tyłu) wyłączyć z sieci, włączyć do sieci, włączyć zasilacz, włączyć kumputer. Jeśli kręci się wentylator i nic to prawdopodobnie płyta główna. Najlepiej podaj dokładnie co się dzieje, czyli co słychać, bo może też być grafika.kręcą się wiatraczki, palą się diody na kompie, klawiaturze i myszy. biosu nie potrafie zresetowac, a moj sprzet to: motherboard ASUS m2a-mx 2gb ram goodram 250 gb sata samsung asus geforce 8600gts na pci-e oraz radeon x1200 zintegrowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 (edytowane) Masz bateryjkę na płycie, wyciągnij ją na chwilę i bios już będzie zresetowany. Edytowane 7 Marca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien193 Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 ale mam coś tam wcisnąć żeby wyjąć tą bateryjke czy po prostu "wydłubać", nie chce nic połamać ofc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Tak ale delikatnie czymś bardzo cienkim. Jeśli to nie pomoże to najprawdopodobniej padła płyta główna, bo grafika raczej nie ( podpinałeś pod integre) ale uważaj podpięcie pod zintegrowaną mogło nie wystarczyć, należy ją włączyc w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGREK! Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 albo przykladasz srubokret na chwile do zworek clear_cmos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien193 Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 wylaczylem pc od zasilania i wyjalem baterie na ok 30sek. podlaczylem pc i monitor do pc ofcourse .i ujrzalem czarny ekran.cz yli nic ....moze reset biosu przy podlaczonym kompie? pozdr, jesli sa jakies bledy to dlatego ze pisze z psp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 (edytowane) Przy podłączonym nie. Co najwyżej pogorszysz sytuację. Niestety z bateryjką bywa różnie. Spróbuj wyłożyć ją na dłużej. 30 minut daje Ci absolutną pewność, ale na ogół 10 sekund wystarcza. ;] Monitor sprawdzałeś pod innym komputerem? Może kabel uszkodzony? Tak też może wyglądać sytuacja, kiedy BIOS pada. Edytowane 10 Marca 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien193 Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 podpinalem telewizor jako inny monitor i to samo wiec to nie kabel ani monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Mógł BIOS paść. Nie masz może zastępczej płyty głównej na tym samym chipsecie? Jeśli masz i zadziała, to znaczy, że albo sama w sobie płyta główna padła, albo kość BIOSu. Wtedy konieczne jest jej przelutowanie, o ile jest przylutowana i zastąpienie inną. Oczywiście to nie da gwarancji, że problem został rozwiązany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien193 Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 dzis komp jedzie do pana doktora.jak sie dowiem to napisze oco kaman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...