Enkrateia Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 (edytowane) Witam, przymierzam sie do kupna nastepujacych komponentow celem zlozenia nowej maszyny i chcialbym poznac wasze zdanie, propozycje itp. Bede chcial troche pograc jak i przerzucici sie z XP na Viste. Cena powinna miescic sie w 2300zl 1. Procesor (uparlem sie na AMD wiec to jest rzecz niedyskutowalna) 2. Plyta 3. Grafika 4. Zasilacz Reszte komponentow mam tzn. Pamieci 4GB Crosair Dominator @ 1066, 1x Dysk Sata, 1x Naped Sata, Karta dzwiekowa, Obudowa Chcieftec. Oto moje plany: 1. Procesor Phenom II X3 720 Black Edition - tutaj zastanawiam sie na Phenomem pierwszej generacji X4 9850 Black Edition bo cenowo stoja podobnie. 2. Plyta MSI DKA790GX PLATINUM 3 Spahire lub HIS Radeon HD4870 DDR5 4. Zasilacz Tagan 600W Co o tym myslicie? Edytowane 7 Marca 2009 przez Enkrateia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 (edytowane) Procesor : AMD Phenom II X4 920 lub x3 720 Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum Pasta Termoprzewodząca : Zalman ZM-STG1 Płyta Główna : AsRock A780GXE Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4870 512MB Zasilacz: BeQuiet StraightPower 400W Edytowane 7 Marca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 A pamięci...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 (edytowane) W tej cenie AMD będzie dobrym wyborem, więc raczej nikt nie będzie cię nakłaniał na Intela. Z zestawów Miguela707: Procesor : AMD Phenom II X3 720 Black Edition - 649 zł Płyta Główna : ASRock A780GXE - 315 zł RAM : Kingmax 2GB 1066MHZ - 110 zł Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4870 512MB - 899 zł Zasilacz: BeQuiet StraightPower 400W - 249 zł Nie wymieniłeś ramów, więc je uwzględniłem w zestawie. Jeśli brać Phenoma, to tylko II generacji, bo I nie była zbytnio udana. Biorąc X3 720 odblokujesz 4 rdzeń, który, jak będziesz miał szczęście, będzie sprawny i będziesz miał Phenoma II 920. Zasilacz Be Quiet 400W spokojnie wystarczy do tego zestawu. EDYTA Cóż, Andrew777 mnie ubiegł... Dodam, że rzeczywiście chłodzenie Karakorum to dobry pomysł. Edytowane 7 Marca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enkrateia Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 A pamięci...? mam 4GB Crossairo Domiantor @ 1066 Co mozecie powiedziec o tej plcie MSI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Ta MSI to bardzo dobra płyta, choć na twoim miejscu kupiłbym Asrocka AOD790GX/128M (wiem, że firma źle się kojarzy, ale ta płyta zbiera bardzo pochlebne recenzje) i dołożył do HD4870 z 1GB pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enkrateia Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 (edytowane) Ta MSI to bardzo dobra płyta, choć na twoim miejscu kupiłbym Asrocka AOD790GX/128M (wiem, że firma źle się kojarzy, ale ta płyta zbiera bardzo pochlebne recenzje) i dołożył do HD4870 z 1GB pamięci. Oki rozumiem ze nie warto inwestowac w stare phenomy wiec z nimi definitywnie koncze. Macie moze jakis namiar na AOD790GX/128M w dobrej cenie? Jestescie pewni ze 400W BeQuieta wystarczy? Jaki zasilacz z Chiefteca moglibyscie polecic bo rozne slysze ostatnio komentarze o tej sprawie? Edytowane 7 Marca 2009 przez Enkrateia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Jest w ESC: http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...roducts_id=4972 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Zasilacze bq! potrafią więcej, niż pisze na tabliczce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enkrateia Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Zasilacze bq! potrafią więcej, niż pisze na tabliczce. A te BQ! sie oplaca za ta cene: BQ! @ Allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Na co 700W? Starczy 500, 600 góra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enkrateia Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Jeszcze mam takie pytanie o to chlodzenie pentagrama, cena owszem kuszaca, ale on jest naprawde gigantczny, z tego co widzailem nie idze wyjac pamieci bez jego demontazu co jest klopotliwe. Widzialem ze ladnie uklada sie Thermaltake V1 - mozecie go polecic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 W cenie tego Thermaltake szukałbym np Ultimy 90i lub Ultra 120. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Dodatkowo wentylator, rzecz jasna. Tt są głośne i ogólnie nie polecane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enkrateia Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Dodatkowo wentylator, rzecz jasna. Tt są głośne i ogólnie nie polecane. Dzieki wezme to pod uwage. Jak mowilem zalezy mi glownie na tym zeby chlodzenie nie zajmowalo tak duzo miejsca, zeby byl swobodny dostep do pamieci. Poza tym Przy zakupie DKA790GX moga byc problemy z racji prowadzania chlodzenia z heatpipe'ami przez plyte. Moze jakis Zalman jest godny zainstalowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Większość tego typu chłodzeń jest tak skonstruowana, że lwia część z nich będzie pasować :). Ja mam płytkę z naprawdę wysokim chłodzeniem NB, SB i Mosfet'ów....Jak do tej pory mierzyłem tam Pentka 120Cu, no i teraz Square EVO od ASUS'a, które jest naprawdę sporym chłodzeniem, po założeniu mam nawet miejsce pomiędzy chłodzeniem płyty, a tym klockiem, pamięci też wyciągają się bezproblemowo. Myślę, że ten Karakorum podszedłby bez kłopotu, a i do pamięci byś dosięgnął ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enkrateia Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Powiedzcie mi jeszcze bo byc moze znajde fundusze i dolozyl do X4 920 BE, jakie sa za i przeciw zeby wchodzic w 4 rdzenie, czy w miare nowe gry w pelni je supportuja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Nie wiele gier wykorzystuje 4 rdzenie, ale to już się zmienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enkrateia Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Nie wiele gier wykorzystuje 4 rdzenie, ale to już się zmienia. Vista rozumiem wpsiera je w pelni? Generalnie czy warto czy nie, bo koszt do czwartego rdzenia nie jest taki duzy. Jezeli gra wspiera 4 rdzenie to bedzie duza roznica wydajnosci w porownianiu do 3 rdzeni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Opłaca się dokupić do tego jednego rdzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Zawsze nie jest to kastrat bez jednego jajka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enkrateia Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Zawsze nie jest to kastrat bez jednego jajka ;) hehe bez Kernela ;) No ale tak zrobie w tym tygodniu kupie X4 920 BE i ta plyte MSi DKA790GX Platinium, mam nadzieje ze nie bedzie zadnych problemow, o wyniku poinformuje. Szkoda tylko ze ceny tak w gore poszybowaly :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Nie widziałem jeszcze 920 BE, jak już to zwykły albo 940 BE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enkrateia Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 sorry za post pod postem, ale zaszedl blad, Phenom II X4 920 nie wystepuje w wersji Black Edition, pomimo tego co mozna zobaczyc na niektorych stronach. Jest natomiast X4 940 BE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...